Ağrı, bir seçimden daha fazlası...

Uçak Erzurum Havaalanı’na indiğinde bizi çiçek kokularıyla birlikte güneşli bir bahar havası karşıladı. Doğu Anadolu’ya bahar yeni geliyor ve her yer çiçek bahçesi gibi. Zirvesi karlı Palandöken’i geride bırakıp Ağrı’ya doğru yol alırken bölgedeki değişimi de görüyorsunuz. Son yıllarda büyük yatırımlar yapılmasına rağmen hâlen kamu hizmeti açığı var.

Ağrı ile Erzurum arası otomobille yaklaşık iki saat sürüyor, duble yolun neredeyse tamamı bitmiş. Avlularında yığın hâlinde tezeklerin, toprak damlarında çanak antenlerin olduğu yoksul köyleri geride bırakarak yol alıyoruz. Eskiye nazaran sayıları azalsa da geniş çayırlarda hayvan sürüleri görüyorsunuz...

Seçimin yenilenmesi kime fayda sağlar?

Hasankale’yi geçtikten sonra yağmur başladı. Oldukça pastoral ve lirik bir manzaradan geçerek efsaneler diyarı Ağrı’ya vardık.

Çoğu Anadolu şehri gibi Ağrı’da da tek cadde var. Şehrin kalbinin attığı caddenin adı Cumhuriyet Caddesi, başka cadde olmadığı için halk mecburiyet caddesi diyor. Ağrı’ya ilk defa 1990’da trenle gitmiştim. Hayalimdeki resimde tozlu yolları, kavak ağaçları kalmış.

Ağrı’da çok sayıda kahve ve çay ocağı var. Yolda gören davet edip çay ikram etmek ve konuşmak istiyor. Kahve milletinin asil ama fakir insanları seçimden çok çözüm sürecini konuşuyor. Sürecin uzaması ve son dönemde konunun gündemden düşmesi, adı konulmamış bir tedirginlik yaratmış.

Akılda seçim, yüreklerde çözüm süreci var...

Esnaflar Çay Ocağı ile Şark Çay Ocağı karşılıklı konumlanmış. İkisi de dolu. Belli ki müdavimleri farklı. Nesim amca, ‘Teyyip Bey’e söyleyin çözüm sürecini devam ettirsin, çocuklar ölmesin’ derken, söylediklerimi yazamazsınız diyen Mehmet ‘hükümetin oyalama taktiği güttüğünü, Öcalan’ın muhatap alınmasının önemli olduğunu ancak serbest olmadan müzakerelerin sağlıklı biçimde ilerlemeyeceğini’ dile getiriyor.

Seçimin ertelenmesi kime fayda sağlıyor?

BDP’de AK Parti taraftarları da seçimi kazanacaklarını belirtirken şehirde gözle görünür bir ‘sessizlik’ var. AK Parti Ağrı’da seferberlik ilan etmiş durumda. Adıyaman Vekili Ahmet Aydın ve akil insan Emin Ekmen bir aydır burada. AK Partililer seçime asılıyor ve alacaklarını söylüyorlar. KCK davasından cezaevinden yeni çıkmış BDP’li Cengiz ‘işsiz olduğunu, seçimin kimlik seçimi olduğunu ve seçimin favorisinin kendileri olduğunu iddia ediyor.

Başbakan Erdoğan meydanda yeni vaatlerde bulundu. Doğal gaz getirilmesi, elektrik borcu faizlerinin silinmesi öne çıkan hususlardı. Ancak Ağrılılar için en büyük sevinç Erdoğan’ı yeniden görmekti.

Saadet Partisi kimden oy alıyor?

Başbakan Adliye Sarayı’nın önündeki miting alanına 14.00 gibi geldi. Yerel gazeteciler Başbakan’ın 10 Mart’ta yaptığı ilk mitinge göre bu mitingin daha kalabalık ve coşkulu olduğunu söylediler. Ağrı’da seçim Hasan Aslan ile Sırrı Sakık arasında değil Ağrı ile Tayyip Erdoğan arasında geçiyor. Başbakan da zaten adaya değil, hizmete ve davaya oy istedi.

Saadet Partisi aktif çalışıyor. Gülen hareketinin dolaylı olarak SP adayını desteklediği ve AK Parti kazanmasın diye kampanyaya destek verdiği iddiaları var. SP’nin, AK Parti’nin oylarını alacağı düşünüldüğünde mücadele daha da kızışıyor.

Ağrı Dağı Efsanesi ya da Ağrı Dağı’na ateşi kim yakacak?

BDP adayı Sırrı Sakık ‘demokratik siyasetin önemini vurgularken iptal edilen seçimden sonra Başbakan Erdoğan’la uzun bir görüşme yaptıklarını, başta çözüm süreci olmak üzere Ağrı seçimini konuştuklarını, seçimin Türkiye ve Ağrı için hayırlı olmasını dilerken mağdur edildiklerini belirtiyor.

Ağrı’da kıran kırana bir mücadele var. Sonuç, son gün foto finişle belli olacak. Görünen o ki ilginç neticeler alınacak. Ağrı, çözüm süreci ve müzakereler; Yalova, cumhurbaşkanlığı seçimi için önemli mesajlar verecek.

Ağrı Dağı Efsanesi Yaşar Kemal’in etkileyici anlatımı ve sürükleyici öyküsü ile önemli eserlerden biri. Çoban Ahmet’in, uğruna ölümü göze aldığı Gülbahar’ı alabilmek için Ağrı Dağı’na ateş yakması lazımdır. Sonucu ve konumuzla ilgisini de kitabın kendisinden okuyunuz...

DİĞER YENİ YAZILAR