Yeni Alevi açılımı yolda

Başbakan Erdoğan, Alevilerle ilgili bir paket hazırlandığını ve kanaat önderleriyle görüşebileceğini söyledi. Erdoğan, “Özellikle Alevi aydınlarımızın kararlılığı, birçok şeyi değiştirmeye yetecek” dedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, UETD Köln toplantısı dönüşünde uçakta gazetecilerin gündeme dair sorularını cevaplandırdı. Almanya’nın olumsuz tavırları başta olmak üzere, Ali’siz Alevilik, Okmeydanı olayları, Cumhurbaşkanlığı seçimi, Koç grubuna dair açıklamalarda bulundu. Erdoğan bunu açıkca ifade etmese de Köln konuşması Cumhurbaşkanlığı seçim startının verdiği yer oldu. Tayyip Erdoğan’ın konuşmalarının söylem analizi yapıldığında Erdoğan’ın Köşk’e aday olacağı ve ilk turda seçileceğine dair bir beklenti içinde olduğunu gösteriyor.

‘Ali’siz Alevilik’ çalışması

- Siz Almanya’ya daha önce de gittiniz. Şimdi yapılan bu karalama kampanyasını neye bağlıyorsunuz?

Özellikle burada gerek bölücü terör örgütü, gerekse “Alisiz Alevilik” diye burada bir çalışma var. Bu çalışma acımasız bir şekilde devam ediyor. Bunlar ülkemize de nüfuz etmenin gayreti içindeler. Biz bunu defaatle Alman yönetimine bildirdik, uyardık, ikaz ettik. Bakın bunlar bölücüdür ve mezhepsel bir alt yapısı var. Ama bir dil olarak da kendilerini ortaya koyamıyorlar. Burada biraz hassas olmanızda fayda var, dedik. Bugün mesela onların da mitingi vardı. Gerçi bize uzak bir yere vermişler onların miting müsaadesini. Sadece bizim bu toplantımıza yönelik yapılan bir hareket.

‘Yüzde 9 destek alıyoruz’

- Gezi olanlarından bu yana bir takım eylemler var. Bu eylemlerde Alevi vatandaşların öne çıktığını veya çıkarıldığını görüyoruz. Size göre neler oluyor, Almanya’daki gelişmeleri de dikkate alırsak, Türkiye’de Alevilerle ilgili bir plan mı var?

Biliyorsunuz, Alevi vatandaşlarımızın arasında aslında Türkiye’de bir yeknesaklık yok. Çok farklı gruplar var. Almanya’dakilerin durumu ise, Türkiye’deki Alevi vatandaşlarımızdan çok daha farklıÖ İsim vermeyeceğim, ama bir ara CHP’den aday olmak istemişti, sonra başarılı olamadı, bir kişi var. Almanya’da bu işi kurcalayan, karıştıran o. Tabii Türkiye ile bunların kopuk olması oradan geliyor.

- Aleviler partinizi destekliyor mu?

Şu anda bizim Alevi vatandaşlarımızdan oy noktasında çok ciddi bir destek aldığımızı söyleyemem. Ama CHP’den sonra yine en fazla desteği biz alıyoruz. Yüzde 70’in üzerinde CHP’nin aldığı bir destek var. Biz yüzde 9 civarında bir destek alıyoruz. Öyle veya böyle, mesela (Okmeydanı’ndaki son hadiselerde) bu iki gencimizin, aslında ikisi Alevi değil, biri Alevi. Fakat o Alevi gencimizin herhangi bir olaya karışmışlığı yok. Sadece cemevindeki bir cenaze törenine gitmiş, o sırada oluyor hadise. Diğerinin ise hiç alakası yok. Ben her iki gencimize de Allah’tan rahmet diliyorum. Böyle bir eylem ortaya konulmamış olsa, bu durum söz konusu olmayacaktı. Fakat o bölge ne yazık ki, DHKP-C terör örgütü başta olmak üzere bazı örgütlerin bir kuluçka yuvası haline geldi. Şu anda tabi gereği yapılacak, o ayrı bir konu.

‘Onları kararlı görmek istiyoruz’

- Alevi vatandaşlarla ilgili hükümetinizin daha önce çalıştayları oldu. Raporlar yayınlandı. Yine böyle bir çalışma olacak mı, sizin bu kesimin kanaat önderleri ile görüşmek gibi bir planınız var mı?

Böyle bir plan yok diyemem, var. Şu anda ilgili bakan arkadaşımın da bu yönde bir çalışması, gayreti var. Bizim üzüldüğümüz şey şu: Biz onları daha kararlı görmek istiyoruz. Onların kararlılığı, özellikle Alevi aydınlarımızın kararlılığı, bir çok şeyi değiştirmeye yetecek. Onları terörize etmeye çalışan illegal örgütlere karşı Alevi vatandaşlarımızın duruşu çok önemli. Teröre bulaşanların içinde Sunniler yok mu, Sunniler de var. Bunu da görmemiz lazım. Burada onların inanca yönelik duygularını kullanabiliyorlar, mı kullanabiliyorlar mı, mesele budur. Buna müsaade etmmemek lüzum. Ben herhangi bir inanç grubu ile görüşmede hiçbir sıkıntı yaşamıyorum. Yeter ki biz birbirimizi rahatlıkla anlayabilelim. Rahatlıkla dinleyebilelim.

- Önümüzdeki dönemde yeni çalışmalar olabilir mi?

“Mesela dün bir paket getirdiler. Birçok konular var. Mesela diyorlar ki maaş. Diğer grup kalkıyor diyor ki, biz bu devletin maaşlı memuru haline gelemeyiz. Mesela bizim şu anda devlet olarak, diyorlar ya cemevleri falan... Camiyi devlet yaptırmıyor ki, cemevlerini devlet yaptırsın. Yer noktasında aslında belediyelerimiz her türlü tahsisi yapıyor, burada da bir sıkıntı yok. Ama tanımlamalar konusunda sıkıntı var. Diyanet bu noktada diyor ki: “Biz buna mabet diyemeyiz”. Çünkü, Türkiye’deki Alevi vatandaşlarımızın kahir ekseriyeti ne diyor? “Ben Müslümanım” diyor. Türkiye’deki Alevi vatandaşlarımız, ‘Ben, Müslümanım’ dediğine göre, o zaman bir bölünmeye zemin hazırlamamak gerek.”

Haberin Devamı


Cemevleri için destek

Bununla birlikte cemevleri noktasında tam bir fikri birliğe kavuşamamış olsak da, bunların yapımına belediyeler aracılığıyla destek veriyoruz. Nasıl camiler dernekler vasıtasıyla inşa ediliyor, idamesi sağlanıyorsa Diyanet de sadece imamı, müezzini görevlendiriyor.

Bazıları Diyanet’in kaldırılmasını teklif ediyor. Diyanet, bir defa anayasa hükmüdür. Türkiye’de şu anda böyle bir şeyin yapılması kabul edilebilir mi, edilemez mi? Böyle bir şey kabul edilemez.

KÖŞK ADAYI HAZİRAN ORTASI AÇIKLANACAK

- Cumhurbaşkanlığı konusunda kararınızı verdiniz mi?

İstişareleri daha henüz tamamlamadık. Hatta Almanya’daki STK’larla yaptığımız toplantıda oradaki başkanlar, ‘Bizi bir çağırıp, istişare yapmayacak mısınız?’ diye sordu. Bu istişarenin nereye geldiğini gösteriyor. Onlarla görüşeceğim gibi, Türkiye’deki STK’larla da görüşmelerim olabilir. Önümüzdeki haftadan itibaren onları ziyaret etmeye başlayacağım. Kendisinden özellikle ülkemizin ortak değerleri noktasında destek alabileceğimizi düşündüğümüz STK’ları ziyaret ederek onların hem geleceğe yönelik ufuk verme düşüncelerini alacağım. Yurtdışındaki STK’ları da topluca iki üç grup halinde davet edeceğim.

- Adayınızı ne zaman açıklayacaksınız?

Mayıs sonu demiştik ama şu gelişmelerden sonra haziranın ortaları olabilir.

‘Almanya iyi bir evsahipliği yaptı’

- Bu toplantıdan sonra Almanya’nın tavrında bir değişiklik bekliyor musunuz?

Şimdi herhalde bizim dikkatli bir şekilde verdiğimiz mesajları değerlendireceklerdir. Bizim toplantımıza gelenler, onların zannettiği gibi bir topluluk değil. 17-18 bin kişi salona girebildi. Dışarıya ekran müsaadesi vermediler. Köln Belediyesi maalesef önceden olumlu baktı, ama sonradan müsaade etmedi. Ona rağmen gayet güzel bir toplantı oldu.

- Bazı medya organlarının yazdıklarının tersine, Alman hükümetinin karşılaması gayet olumluydu, bunu neye bağlıyorsunuz?

Şimdi tabi oyunu bozması bakımından çok önemli. Yani, “Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı’nın Almanya’ya gelmesini istemiyorlar” denildi. Böyle bir hava hissettiniz mi? Korumasıyla, güvenliği ile her şeyiyle ellerinden geleni yaptılar. Çok da dikkatliydiler, iyi bir ev sahipliği yaptılar. Ama tabi Türkiye’deki o bir kısım medya, Almanya’daki bir kısım medya ile adeta organize bizim oraya gidişimizi engelleme gayreti içerisinde oldu.

‘Pensilvanya tam göbeğinde’

- Bir gerginlik yaratılmaya çalışıldı. Bu gerginliğin Pensilvanya neresinde?

Pensilvanya, bu işin tam göbeğinde. Neresinde diye bir şey yok. Tam göbeğinde. Şu anda hangi taşı kaldırsan altında o çıkıyor. Ve maalesef farklı dini gruplarla dinler arası diyaloğu kurabilen Pensilvanya, kendi ülkesinde Müslüman kardeşleri ile diyaloğu kuramamış, onları çok farklı bir şekilde itham etmeye başlamıştır. Sen bu kadar dinini bilen, dinden anlayan olarak konuşuyorsun. Ama ben önce Allah’ın, Kur’an’daki kesin hükmünün, ‘Ancak inananlar kardeştir’ hükmünün gereğini yerine getiremiyorsun. Şöyle bir sürecin içindeyiz. Türkiye’dekilerden, Pensilvanya’daki zatın arkasında, izinde olanlardan bazılarının yavaş yavaş Türkiye’den kaçmaya başladıklarını görüyoruz. Ulusal birliğimizi, güvenliğimizi tehdit eden böyle bir yapılanmayı eğer biz çökertmezsek ülkemizin geleceği için çok ciddi sıkıntı verecektir.”

Erdoğan, Kurt’un babasını aradı

Başbakan Erdoğan, Okmeydanı’ndaki olaylarda hayatını kaybeden Uğur Kurt’un babası Kemal Kurt ile dün bir telefon görüşmesi yaptı. Kurt’a rahmet, aileye de sabır dileyen Başbakan Erdoğan, acılı babaya olayın takipçisi olacaklarını söyledi. Başbakan Erdoğan’ın, Uğur Kurt’un hayatını kaybetmesine yol açan hadisenin aydınlatılması için balistik incelemeler başta olmak üzere gereken her şeyin titizlikle yapılacağını belirttiği öğrenildi. Baba Kemal Kurt’un da Başbakan Erdoğan’a teşekkür ettiği, alile olarak olayın aydınlatılmasını beklediklerini dile getirdiği öğrenildi.

DİĞER YENİ YAZILAR