Gazete Vatan Logo

Hükümetin çözümü dolaylı vergilerde araması düşündürücü

"Cari açık karnemizdeki en kırık not"

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, çarpıklıkları giderecek bir vergi reformunun hayata geçirilmesi gerekirken, hükümetin çözüm refleksinin dolaylı vergileri artırmak yönünde olmasının düşündürücü olduğuna işaret etti

İSTANBUL Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, çarpıklıkları giderecek bir vergi reformunun hayata geçirilmesi gerekirken hükümetin çözüm refleksinin dolaylı vergileri artırmak yönünde olmasının düşündürücü olduğunu söyledi. Küçük, İSO’nun ‘İstanbul Sanayi Forumu’ adıyla düzenlediği 2011 yılı II. Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı’nın açılışındaki konuşmasına şehitleri anarak başladı.

Üretimdeki artışın 2009 Aralık ayından bu yana, 21 aydır kesintisiz devam ettiğini hatırlatan Küçük, şöyle konuştu: “İyi giden tarafların yanında, yüksek cari açık yine karnemizdeki en kırık not oldu. 2010 yılında 735 milyar dolarlık GSYH’ımızın 47.7 milyar doları, yani yüzde 6.5’i kadar cari açığımız vardı. 2011’in ilk yarısında bu oran yüzde 11.7’ye yükseldi. Türkiye’nin bu kronik sorunu çözmesi, cari açığını taşınabilir seviyelere çekmesi gerektiği açıktır” dedi. Son uygulamaların moralleri bir miktar bozduğunu söyleyen Küçük, ithalatı caydırma hedefi çerçevesinde kategorik olarak doğru görünse de ÖTV’ye yapılan zamların, üretim ve ihracat artışının önderliğini yapan otomotiv sektörünü ve yan sanayiyi olumsuz etkileyeceğini savundu. Dolaylı vergilerin yüksek- liğine de işaret eden Küçük, şunları kaydetti:

“2010’da toplam vergi gelirlerimizin yüzde 67’si dolaylı vergiler kaynaklı. İSO 500 araştırmamız da yaratılan katma değer içinde 90’lı yılların başında yüzde 10’larda olan dolaylı vergilerin payının yıllar içinde 5 kattan fazla artarak 2010’da yüzde 51.7’ye çıktığını gösteriyor. Hedefimiz, bu çarpıklıkları giderecek bir vergi reformunu hayata geçirmek olmalıyken, hükümetimizin çözüm refleksinin yine dolaylı vergileri artırmak yönünde olması düşündürücüdür. Beklentimiz, kayıtdışını kayıt altına alacak, vergi sistemimizi adil ve etkin bir yapıya taşıyacak kapsamlı vergi reformunun en kısa sürede hayata geçirilmesidir.”

Haberin Devamı