Gazete Vatan Logo

Hükümet rest çekti!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter'ın mutlaka Türkiye'de bir temsilcilik ya da şirket açması ve bu yolla Gelir ve Kurumlar vergisi vermesi gerektiğini söyledi.

Twitter'ın buna yanaşmadığının altını çizen Bakan Şimşek, bu tutumunu sürdürmesi durumunda Maliye olarak kendilerinin de yapabilecekleri şeyler olduğunu vurguladı. Twitter'la ilgili KDV'nin alınmasında bir sorun olmadığını, çünkü KDV'yi reklam veren şirketin ödediğini belirten Şimşek, "Bir Türk şirketi, sosyal medya üzerinden reklam verdiyse bu KDV'ye tabiyse zaten sorun yok. Sorun gelir ve kurumlar vergisinde yaşanıyor. Yani sosyal medya platformları eğer Türkiye'de bir daimi temsilcilik açmazsa gelir ve kurumlar vergisini ödemiyor. Çifte vergilendirme anlaşmalarına baktığınız zaman yabancı bir mükellefin vergi vermesi için temsilciliği olması gerekiyor. Bu nedenle bu sitelerin Türkiye'de temsilcilik açmalarını istiyoruz. Eğer iyi niyetlilerse, bunu yaparlar. Eğer yapmazlar da biz bunu önce uluslararası alana taşırız. Ardından da elimizde ne olanaklar var ona bakarız. Mesela örnek olsun diye söylüyorum, Türkiye'de temsilciliği bulunmayan sosyal medya sitelerine reklam verilmesi durumunda ödenen KDV'yi yüzde 18'den yüzde 36'ya çıkarabiliriz. Biz böyle birşey yaparsak, bundan kim zarar görür, bu sitelerin bunu iyi düşünmesi lyazım. Ona reklam veren buradaki şirketler neden yüzde 36 KDV ödemeyi istesin, gider başka yere verir. Nihayetinde, bunun gibi elimizde birçok yol yöntem var"

MUTLAKA TEMSİLCİLİK AÇMALARI GEREKİYOR

Bakan Şimşek, bu sosyal medya sitelerinin faaliyetlerinin arızi olmadığını, süreklilik arzettiğini vurguladı. Tepkisini tekrarlayan Bakan Şimşek, şöyle konuştu:

"Türkiye'deki web siteleri aldıkları reklamlar karşılığında vergi ödüyor. Peki uluslararası şirketler neden haksız kazanç elde etsin? Bu iş sanal bir iş ama reklamın önemli bir kısmı bu platformlara kayacak. Sosyal medya çok ciddi bir paya sahip olacak. Reklamın vergilendirilmesi kadar doğal bir şey yok. Sosyal medya şirketleri süreklilik arz eden bir faaliyet içerisinde oldukları için mutlaka bir temsilcilik açmaları gerekiyor. Eğer açmazlarsa da dediğim gibi biz de oturup alternatiflerine bakacağız"

DÜN GECE 3. BİR KANALDAN RANDEVU TALEP ETTİLER

Şimşek, Twitter yetkililerinin kendisinden üçüncü bir kanal aracılığıyla randevu talep ettiklerini belirtti. Kendilerinin randevu alıp almadığını henüz bilmediğini vurgulayan Şimşek, kendisinin ya da arkadaşlarının günlük programına göre görüşebileceklerini söyledi.

Haberin Devamı