Gazete Vatan Logo

Hükümet 2 kurum için harekete geçti

Türkiye'nin en köklü iki kurumu olan Kızılay ve Yeşilay'ın daha da güçlendirilmesi için yeni düzenlemeler geliyor.

Hükümet 2 kurum için harekete geçti. 1606 Sayılı Bazı Dernek ve Kuruluşların Vergiden Muaf Tutulması Kanunu için değişiklik teklifi verildi. Meclis’e sunulan teklif ile birlikte Kızılay’a yönelik oluşan vergi adaletsizliği sona erecek. 2013 yılı itibariyle kesilen vergi tutarları ve cezaları silinecek. Ayrıca başka bir düzenleme ile Kızılay ve Yeşilay için 49 yıllığına bedelsiz yer tahsisleri de yapılabilecek.

23 MİLYON LİRALIK BORÇ ÇIKARTILDI

Kızılay'ın normalde 1606 sayılı kanun kapsamında kuruluş amacına uygun olarak gerçekleştirdiği mal ve hizmet alımlarında Katma Değer Vergisi ödememesi gerekiyor.

Ancak Katma Değer Vergisi Kanununun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren Türk Kızılay'ı, dünyadaki diğer Kızılhaç gibi yardım platformlarının aksine aldığı tüm mal ve hizmetler nedeniyle KDV ödemek zorunda kalıyor. Sadece 2012 yılında ödenen KDV ise 23 milyon TL’yi bulmuş durumda. İşte bu vergi yükü Kızılay’ın ulusal ve uluslararası arenada yaptığı operasyonlarda maliyetlerini ciddi anlamda arttırıyor.

KDV ÖDEMEYECEK

Haberin Devamı

Gündeme gelen düzenleme ile birlikte Kızılay’ın KDV’den doğan yükümlüğünün sona erdirilmesi amaçlanıyor. Söz konusu düzenlemenin hayata geçmesiyle birlikte Kızılay amacına uygun aldığı hizmet ve mallar için artık KDV ödemeyecek.

ALACAKLARDAN VE CEZALARDAN VAZGEÇİLECEK

Yapılan düzenleme sadece KDV istisnası içermiyor, vergi alacaklarına ve cezalara da af getiriyor.

Türkiye Kızılay Derneği'ne ait iktisadi işletmeler adına 31/12/2013 tarihinden önceki vergilendirme dönemlerine ilişkin tarh veya tahakkuk ettirilen kurumlar vergisi ve bu vergilere ilişkin gecikme zammı, gecikme faizi ve vergi cezalarından da vazgeçilecek. Bu alacaklarla ilgili olarak açılmış bulunan tüm davalarda Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar düşecek.

KAZANCINI KIZILAY’A VEREN DE VERGİDEN YIRTACAK

Öte yandan, dernek bünyesindeki iktisadi işletmelere ait kurumların kazançlarının tamamının Türkiye Kızılay Derneğine aktarılması halinde de vergi muafiyeti uygulanacak. Söz konusu iktisadi işletmelerden kurumlar vergisi ve kâr dağıtımına bağlı vergi kesintisi alınmayacak.

49 YIILIĞINA BEDAVA YER TAHSİSİ

Haberin Devamı

Yapılan düzenleme ile faaliyetlerin desteklenmesi ve devamlılıklarının sağlanması amacıyla Kızılay ve Yeşilay için bedelsiz yer tahsisinin önü de açılacak. İki kurum da kuruluş amaçlarına uygun olarak kullanılmak üzere ihtiyaç duyulan mülkiyeti, Hazine, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve kamu kurum ve kuruluşlarından 49 yıl süre ile bedelsiz bir şekilde alabilecek.

1 AY İÇİNDE BAŞVURU ŞARTI

Çalışma sadece maddenin yürürlüğe girmesi sonrasında talep edilecek yerler için de geçerli olmayacak.

Maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce devletin tasarrufu altındaki yerler ile mülkiyeti Hazineye, Vakıflar Genel Müdürlüğüne, kamu kurum ve kuruluşlarına ait taşınmazlar üzerinde bedelli olarak tesis edilen yerler için de 1 aylık bir süre tanınacak. Maddenin yürürlüğe girmesine müteakip 1 ay içinde başvuru olması halinde, kırk dokuz yıl süreli bedelsiz irtifak hakkı tanınabilecek.

YEŞİLAY'A KAYNAK AKTARILACAK

Haberin Devamı

Yeşilay Cemiyeti tarafından dün resmen kuruluşu ilan edilen ''Yeşilay Vakfı''na da düzenleme kapsamında Sağlık Bakanlığı'nın bütçesinden düzenli kaynak aktarılacak. Söz konusu vakıf ile Yeşilay'ın daha da güçlendirilerek tütün, alkol ve madde bağımlılığı ile mücadele de daha etkin hale getirilmesi amaçlanıyor. (haber7)