Gazete Vatan Logo

Hüda Par'dan HDP açıklaması

Hüda Par'dan HDP açıklaması

2012 yılında siyaset sahnesine çıkan Hür Dava Partisi (Hüda Par) 7 Haziran’da ikinci seçimine girecek. Hüda Par ilk olarak geçen yılki yerel seçimde seçmenin karşısına çıktı. Türkiye genelinde yüzde 1’in altında oy alan parti Diyarbakır’de yüzde 4.6, Batman’da yüzde 8.1, Bingöl’de yüzde 3.1, Mardin’de yüzde 2.3 oy aldı. Hüda Par hiçbir yerde belediye kazanamadı. Parti yönetimi ilk seçimde, partinin politikalarının yansımalarını görmeyi hedefliyordu. Hüda Par yönetimi cumhurbaşkanı seçiminde ise tabanını serbest bıraktı.

9 ilde bağımsız adaylar desteklenecek

Hüda Par Türkiye genelinde Diyarbakır, Adana, Batman, Bingöl, Bitlis, Mardin, Şanlıurfa, Şırnak ve Van’da aday gösterecek. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük illerde ise aday göstermeyecek. Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yılmaz’a göre bunu nedeni ekonomik.

Genel Başkan Diyarbakır'dan aday

Partinin Diyarbakır’daki adayı Genel Başkan Zekeriya Yapıcıoğlu. Yapıcıoğlu bir dönem Hizbullah sanıklarının avukatlığını yaptı. İslam referanslı siyasetin bölgede bilinen isimlerinden. Hüda Par’ın kurucularından olan Yapıcıoğlu, HDP ve AK Parti adaylarıyla yarışacak. Partinin yerel seçimlerde en fazla oy aldığı yerlerden olan Batman’da Aydın Gök aday gösterildi. Hekim olan Gök, 2014 yerel seçiminde belediye başkan adayı olmuştu. Bingöl’de parti sözcüsü Sait Şahin, Adana’da Salih Demir, Bitlis’te Cengiz Karakaya, Şanlıurfa’da Mehmet Yavuz, Şırnak’ta Şehzade Demir, Van’da ise Mehmet Mehdi Oğuz aday gösterildi.

Haberin Devamı

Diyarbakır için 62 bin oy gerekiyor

Hüda Par’ın en iddialı olduğu yerlerin başında yerel seçimde 33 bin oy aldığı Diyarbakır geliyor. Diyarbakır'da 923.544 seçmen vardı. Kullanılan oyların 692 bin 201’i geçerli sayıldı. Bu hesapla Diyarbakır’da bağımsız adayın seçilmesi için yaklaşık 62 bin oy alması gerekiyor. Bir başka deyişle Hüda Par'ın Diyarbakır'dan milletvekili çıkarabilmesi için oy sayısını ikiye katlaması gerekiyor.

Hüda Par’ın yerel seçimde -oransal olarak- en yüksek oyu aldığı Batman’da ise 2014’te 300 bin 718 seçmen bulunuyordu. Kullanılan oyların 163 bin 319’u geçerli sayıldı. Batman’da bağımsız adayın seçilmesi için yaklaşık 40 bin oy alması şart. Hüda Par'ın yerel seçimde aldığı oy ise 13 binin biraz üzerinde.

Haberin Devamı

AKP ve HDP'ye rağmen

Hüda Par Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yılmaz, partisinin mutlaka mecliste olması için bağımsız aday destekleme yolunu seçtiklerini söyledi. Yılmaz anketlere göre en az iki milletvekili çıkarabileceklerini savunuyor:

“Hem kendi tabanımızla, hem bizi seven, bize yakın insanlarla yaptığımız görüşmelerde Hüda Par’ın mecliste olması gerektiği görüşüne vardık. Oy sayımızı artırmak yerine, meclise girme yönünde görüş ağırlık bastı. Görüş ve istişarede bu sonuç ortaya çıktı. Bir-iki kişi, üç-beş kişi fark etmiyor. Hedefimiz girdiğimiz yerlerdeki adayların hepsini göndemektir ama şu anda anket sonuçlarına göre en az iki kişi gönderebiliyoruz. Diyarbakır’da önceki seçim aldığmıız oyun üzerine yarısı kadar da daha koyarsak seçilebiliyoruz.”

AKP ve HDP’ye rağmen meclise gideceklerini ifade eden Yılmaz, hesaplarını HDP’nin barajı aşmaması üzerine kurmadıklarını vurguladı.

Haberin Devamı

"Baraj aşılmazsa iki aday da çıkarabiliriz ama işi riske etmek istemiyoruz. Planlarımızı HDP’nin barajı aşıp aşmaması üzerine kurmuyoruz. Aşsa da, aşmasa da kendi işimize bakıyoruz. Aşarsa kazançlı çıkacak, bir risk aldılar. Ya çok yüksek oranda temsiliyet sağlayacak ya da hiç. Ya hep ya hiçi oynuyorlar. İkisine (AKP, HDP) rağmen meclise girmeye çalışacağız. Onlara bakmıyoruz, kendi işimize bakacağız. Bizim de meclis aritmetiği içinde olmamız gerekir. Kararlarda, siyasi süreçte arkadaşlarımızın olması lazım. Yeni anayasa yapılacak, birçok şey belki değişecek, farklı bir sesin orada olmasında fayda var."

HDP barajı aşamazsa tablo değişir

Hüda Par seçim sloganlarını ‘Şimdi tam zamanı, İslami muhalefet adına söyleyecek sözümüz var’, ‘Şimdi tam zamanı, barış ve adalet adına söyleyecek sözümüz var’, ‘Şimdi tam zamanı; Türkiye için, Kürdistan için söyleyecek sözümüz var’ şeklinde belirledi.

Parti yönetimi hesabını HDP’ye göre yapmasa da, HDP’nin barajı aşamaması durumunda tablo değişecek. Bu durumda AK Parti’nin milletvekillerinin çoğunluğunu alacağı hesaplanıyor. İki bağımsız adayın meclise girme ihtimali de artıyor. Ancak Hüda Par Diyarbakır’da sadece bir aday gösterdi. Hüda-Par dışında henüz bağımsız olarak seçime gireceğini açıklayan çıkmadı.

Haberin Devamı

Kaynak: Al Jazeera Türk