Gazete Vatan Logo

HSYK’da yeni dönem hızlı başladı

HSYK’da yeni dönem hızlı başladı

Bakan Bozdağ yeni HSYK Kanunu resmi Gazete’de yayımlanınca jet hızıyla atamalar yaptı. Anayasa Mahkemesi de hemen incelemeye aldığı CHP’nin iptal ve yürütmeyi durdurma başvurusunu ‘eksik’ gerekçesiyle iade etti.

Adalet Bakanı ve HSYK Başkanı Bekir Bozdağ, yeni HSYK Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle görevleri sona eren Genel Sekreter yardımcılıkları ile Teftiş Kurulu Başkan ve yardımcılıklarına jet atamalar yaptı. Anayasa Mahkemesi de CHP’nin yürütmenin durdurulması başvurusunu incelemeye aldı, ancak dilekçede eksiklikler olduğuna karar verdi, bunların 15 günde tamamlanması için başvurunun iadesine karar verdi.



‘Zaman kazandı’

HSYK’nın yapısını değiştiren kanunun Resmi Gazete’de önceki akşam yayımlanmasıyla CHP de başvurusunu ancak dün yapabildi. CHP kanunun yayımlanmasının geciktirilmesiyle Adalet Bakanı’nın atamalar konusunda zaman kazandığını ve AYM’nin vereceği yürütmenin durdurulması kararının etkisizleştirilmesinin hedeflendiğini savundu.

AYM’ye başvuruyu yapan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, düzenlemenin Cumhurbaşkanı Gül’ün onayının ardından hemen Resmi Gazete’ye gönderilmediğini hatırlatarak “Sanıyorum bu sürede ataması yapılacakların planlamasını yaptı” dedi. Hamzaçebi’nin bu açıklamasından birkaç saat sonra Adalet Bakanı söz konusu atamaları yaptı.



Bakan’dan atamalar

Kanunun yayımlanmasının ardından Bakan Bozdağ, HSYK Genel sekreter yardımcılıklarına Ankara Savcısı Erdal Demir, Yargıtay Savcısı Musa Kanıcı, Yargıtay Tetkik Hakimi İbrahim Pektaş, Danıştay Tetkik Hakimi Müjgan Karyağdı ve Adalet Bakanlığı İcra ve İflas İşleri Daire Başkanı Serdar Mutta getirildi. Yeni Genel Sekreter seçimine kadar bu göreve Mutta’nın vekalet edeceği belirtildi.

Teftiş Kurulu Başkanlığı’na görevi sona eren Selim Yıldız yeniden getirilirken yardımcılıklarına Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Abdulkadir Göngörün, HSYK Başmüfettişi Kemal Açıkgöz ve Adalet Bakanlığı İçdenetçisi Şaban Kazdal getirildi.

Bozdağ, kanunla görevi sona eren Adalet Akademisi Başkanlığına Danıştay Üyesi Yılmaz Akçil’i atadı.

AYM: Başvuru eksik

CHP’nin 46 maddeli kanunun 23 maddesinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuru ise jet hızıyla gündeme alındı. Saat 17.00’de AYM heyeti toplanarak başvuruyu görüştü. Toplantı sonunda, CHP’nin dilekçesinin, talep edilen bazı düzenlemelerin Anayasa’nın hangi maddesine aykırı olduğunun belirtilmesine rağmen bazı düzenlemeler için bunun belirtilmemesinin “eksiklik” olduğu belirtildi. AYM bu nedenle dilekçedeki eksikliklerin 15 gün içinde tamamlanması için CHP’ye tebliğine karar verdi. Mahkeme eksiklik nedeniyle esasa geçemediği için durdurulma istemiyle ilgili bir karar da vermedi. AYM’nin bu kararıyla CHP’nin yürütmenin durdurulması kararı verilmesi beklentisi de boşa çıktı.

Bekir Bozdağ: Anayasa’ya aykırı değil

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, HSYK Kanunu’nda değişiklik yapan düzenleme Anayasa’ya aykırı olmadığını savundu. Yozgat’ta Ak Parti’nin seçim çalışmalarına katılan Bozdağ, düzenleme için “Anayasa’nın 159’uncu maddesi ve diğer maddeleri dikkate alınarak ve o maddelere uygun olarak yapılmış değişiklikleri içermektedir” dedi.

“HSYK ÜYELERİ İSTİFA ETSİN”

HSYK’ya yapılan jet atamalarla ilgili olarak Yargıçlar Sendikası da istifa çağrısı yaptı. Sendika açıklamasında, “Bundan böyle HSYK’nın kendi gündemini belirleme olanağı kalmamış, objektif ve tarafsız karar verme yeteneği yok edilmiştir. Adalet Akademisi’nin tedrisatından geçen sindirilmiş yargıç ve savcı adaylarının kişiliğinin yok edilmesi operasyonunun bir aracı haline sokulmuştur. Her türlü yolsuzluk ve yoksunluk girdabına kapılmış siyasi iktidarın hukuk ve etik dışı, tasarrufları akıl ile izah edilebilir olmaktan çıkmıştır” denildi.

Haberin Devamı