Gazete Vatan Logo

Hocaların suç dosyası: İntihal, cinayet, taciz...

YÖK, üniversitelerde yapılan soruşturmalar sonucu 2015’te 21 kişi hakkında ceza tayinine gidildiğini açıkladı. Neden olan suçlar arasında, intihal, cinayet ve öğrencilere taciz yer alıyor

Hocaların suç dosyası: İntihal, cinayet, taciz...

Yükseköğretim Kurulundan (YÖK), üniversitelerde görev yapan akademik personel hakkında yapılan soruşturmalar sonucunda, 2015’te YÖK Yüksek Disiplin Kurulunda karara bağlanmak üzere 46 “kamu görevinden çıkarma cezası” teklifi gönderildi ve toplamda 21 teklif hakkında ceza tayinine gidildi. Ceza tayinine gidilenlerden 2’sine “intihal (bilimsel hırsızlık)”, 1’ine “cinayet”, 3’üne “kız öğrencilere taciz”, 6’sına “ihaleye fesat karıştırma”, 1’ine “uyuşturucu madde ticareti yapma”, 1’ine “ders geçirme karşılığında öğrencilerden para alma”, 1’ine “göreve gelmeme”, 1’ine “görevini yerine getirmeyerek hakarette bulunma”, 1’ine de “maddi menfaat temin elde etme” suçları nedeniyle “kamu görevinden çıkarma cezası” verildi. Ayrıca 1 akademisyene “öğrencilerden mevzuata aykırı olarak para toplamak” suçu nedeniyle, 1’ine “sınav sorularını öğrencilere verme” ve 2’sine “göreve gelmeme” suçu nedeniyle daha alt cezalar verildi.

‘Fikir cezası yok’

Üniversitelerde geçen yıl görev yapan idari personel hakkında yapılan soruşturmalar arasında bulunan toplam 32 teklif hakkında ceza tayinine gidildi. Bunlardan 3’üne “zimmet”, 5’ine “göreve gelmeme”, 1’ine “sahte diploma ile görev yapma” gibi suçlardan kamu görevinden çıkarma cezası verildi. Ayrıca 11’ine “ihalede usulsüzlük”, 1’ine “hileli işlerle menfaat temin etmek”, 1’ine “göreve gelmemek” suçu nedeniyle daha alt cezalar verildi. YÖK yetkilileri, bazı basın organlarında doğru bilgilere dayandırılmadan bazı haberlerin yapıldığına işaret ederek, 2015 yılı içerisinde fikirlerini açıkladıkları gerekçesiyle hakkında soruşturma yapılıp da Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına gönderilen ve Yüksek Disiplin Kurulunda karara bağlanarak ceza verilen kişinin bulunmadığını kaydetti.

Haberin Devamı

‘O soruşturma genişletilecek’

YÖK, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’ndeki 3 çalışanın katıldıkları iddia edilen bir eylem nedeniyle “örgüt propagandası yapmak” suçundan devlet memurluğundan çıkartılması talebinin Kurul tarafından reddedildiği yönündeki haberleri yalanlandı. YÖK Basın Müşavirliği’nce paylaşılan bilgi notunda, bazı medya kuruluşlarında Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nde 3 idari personelin katıldıkları iddia edilen bir eylem nedeniyle “örgüt propagandası yapmak” suçundan devlet memurluğundan çıkartılması talebinin Kurul tarafından reddedildiği yönünde haberlerin yayımlandığı anımsatıldı.

Haberin Devamı

‘Tutuklu meslektaşlarıma’

Türk-Amerikan Bilim İnsanları ve Akademisyenleri Derneği’nin (TASSA) düzenlediği TASSA Genç Bilim İnsanları yarışmasında ödül alan Pennsylvania Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Erol Akçay, ödülünü ‘Bu suça ortak olmayacağız’ başlıklı bildiriye imza attığı için tutuklanan akademisyenlere adadı. Törende YÖK üyesi Abdullah Çavuşoğlu’nun ise “ABD’de akademik bir ödülü teröristleri destekleyenlere adamak sık rastlanan bir şey midir?” diye sordu. Akçay ise Çavuşoğluna, “O insanlar teröristleri desteklediği için değil barış istedikleri için cezaevine konuldular. İfade özgürlüklerini kullandıkları için hapisteler” peklinde yanıt verdi.

Haberin Devamı