Gazete Vatan Logo
Magazin Hobilerim işe dönüştü

Hobilerim işe dönüştü

‘Tealife’ adını verdiği çay markasını beğeniye sunan Elif Gönlüm, “Farklı çaylar alıp dostlarıma karışımları heyecanla sunardım. Bu, en keyif aldığım hobilerimden biriydi, profesyonel olarak yapabilirim diyerek yola çıktım” dedi

Hobilerim işe dönüştü

Eski milli basketbolcu Kerem Gönlüm’üm eşi Elif Gönlüm, şu sıralar yeni bir işin heyecanını yaşıyor. ‘Tealife’ adını verdiği bir çay markası kuran Gönlüm, yeni işini anlattı.

Çay serüveniniz nasıl başladı?

Yaşayışım tamamen sağlık üzerine kurulu olduğundan, çaylar da tamamlayıcım olarak görev alıyordu. Gittiğim ülkelerden farklı çaylar alıp, evde ağırladığımız dostlarımıza farklı karışımları heyecanla sunardım. Bu, en keyif aldığım hobilerimden biriydi. Spiritüel tarafımın çaylar ile bütünleştiğini fark ettiğimde ise bunu profesyonel olarak yapabilirim diyerek yola çıktım. Bunun üzerine London UK Tea Academy’de kapsamlı bir eğitim aldım ve bitkilerle senkronize olduğumu hissettim. Eğitimime yıllardır çaya olan ilgimi beslemek amacıyla yürüttüğüm araştırmalarımı da ekleyince Tea Somalier unvanına sahip oldum ve ardından Teaelife doğdu.

Karışımlarınıza nasıl karar veriyorsunuz?

Sağlıklı hayatı geçici bir trend olarak ele almak yerine kişilik prensibi haline getirdiğimden, çay karışımlarımı sadece insan sağlığına olan yararlarını dikkate alarak hazırlıyorum. Doğanın iyileştirici gücü ise en büyük ilham kaynağım. Çaylarımın tüm karışım oranlarını sadece şifalarını önemseyerek kendim belirliyorum. Reçetelerimi ağırlıklı olarak Çin’in farklı bölgelerinden ve Türkiye’den toplanan bitkilerden hazırlıyorum.

Haberin Devamı

Sağlık açısından en faydalı bitkilerin hangileri olduğunu düşünüyorsunuz?

Öncelikle sağlık açısından çok değerli bir çay olan white tea’yi söyleyebilirim. Ayrıca benim de sıklıkla kullandığım oolong, puerh, limon otu, kakule, karahindiba ve meyan kökü çok önemli. Tamamı antioksidan bakımından zengin bitkiler. Bunların yanı sıra sağlık deyince aklıma direkt Teaelife’ın Eliform karışımı geliyor.

Genel bir algı olarak temin ettiğimiz çayları gönlümüzce karıştırarak tüketebilirmişiz gibi düşünüyoruz ancak işin gerçeği böyle değil. Hangi çayların birbiriyle karıştırılmamasını özellikle tavsiye edersiniz?

Çayların ve bitkilerin nereden temin edildiği çok önem taşıyor. Bilinmeyen yerlerden alınanlar sanayi atıklarına ya da ağır metallere maruz kalmış olabiliyor ki bu da sağlıklı olayım derken sağlığı kaybetmek anlamına geliyor. Bitki ve çayların kullanım dozu ile ilgili dikkatli olunması gerekiyor. Herkesin bünyesinin ve neye gereksinim duyduğunun farklı olduğu unutulmamalı.

Haberin Devamı

Çayın kalitesi nasıl anlaşılır?

Tarım ve Sağlık Bakanlığı sertifikalı, onaylı ve güvenilir tedarikçiler ya da aktarlar ile çalışmak önem taşıyor. Kokusu, tadı ve rengi ile kalitesi de anlaşılıyor. Fakat çay uzmanı olmadan iyi çayı seçebilmek çok kolay bir iş değil. İşte o yüzden güvenilir markalardan ve tedarikçilerden yanayım.

Püf noktayı açıkladı

Son olarak çay demlemeye ilişkin ipuçlarınızı alabilir miyiz?
Çay demlemenin en önemli püf noktalarını, suyun kalitesi ve çayın miktarı oluşturuyor. Suyun alkali, mineral bakımından zengin ve ph’ının yüksek olmasına önem verilmesi gerekiyor. Demlenecek çayı önerilen miktarlarda kullanmak da çok önemli. İyi bir cam teapot, iyi bir demleme deneyimi de sunuyor. Bir de demleme süresi 3 ile 4 dakika arasında olmalı.

Haberin Devamı