Gazete Vatan Logo

Hisarcıklıoğlu uyardı

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu: ‘Dünya ekonomiyi tartışırken başörtüsüne tıkanıp kalmayalım’

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, dünyanın gıda, su, enerji, istihdam ve döviz kuru savaşlarını konuştuğunu belirterek, “Dünya bu konuları tartışıyor. Üniversiteler bu konuları tartışıyor. Medya bu konuları tartışıyor. Siyaset bu konuları tartışıyor. İşte biz bunları tartışmamız gerekirken başörtüsü konusuna tıkanıp kalmamalıyız. Dünyanın 17’nci büyük ekonomisi başörtüsü sorununu çözmeli. Bu konu bireysel özgürlük çerçevesinde çözülmelidir. Siyasetçiden sivil topluma kadar, bu konuda toplumsal bir mutabakat oluşmuştur” dedi. Üniversite öğrencilerinin başını örtmesinden ötürü eğitim hakkının elinden alınmasını kabullenemediğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Bu konu benim hep vicdanımı sızlatıyor. Üniversiteler kılık ve kıyafetlerin bekçisi olmamalıdır” açıklamasını yaptı. TOBB ETÜ öğrencilerine girişimcilik konferansı veren Hisarcıklıoğlu, dünyanın 17’nci büyük ekonomisi olan Türkiye’nin bu sorunu aşması gerektiğini söyledi. TOBB Başkanı, “Devletin görevi, eğitimi en iyi şekilde nasıl vereceğini düşünmek olmalıdır. Ben üniversiteyi kazanmış arkadaşımı bu sınıfta görmek istiyorum. Rengi, dili, etnik kökeni, ideolojisi, kıyafeti beni ilgilendirmiyor. Başlarına ne örttüklerine değil, başlarının içini nasıl doldurduklarına bakacağız” diye konuştu. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı da olan Hisarcıklıoğlu, üniversitelilerin kendi iradeleri dışında başlarının açılmasına karşı olduğunu dile getirdi, eğitimde sorunlara sebep olan yasakların mutlak suretle kaldırılması gerektiğini vurguladı. TOBB ETÜ öğrencilerinin YÖK’ün kararı doğrultusunda okullarına başörtüsüyle girebileceklerinin altını çizen Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Bu üniversitede rock müziği grubu da olacak, tasavvuf müziği grubu da olacak. Değişime ayak uydurmanın ve ülkemizi daha ileri taşımanın yolu, hür teşebbüsün istediği donamında, fikri, vicdanı ve irfanı hür insanlar yetiştirmekten geçiyor.”

Dexia, Türkiye’de 250 milyon euro yatırım hedefliyor

Denizbank’ın ana ortağı Fransız-Belçikalı bankacılık grubu Dexia, gelecek 4 yılda başta Türkiye olmak üzere bireysel bankacılık alanına odaklanma hedefi kapsamında Denizbank’a 250 milyon euro yatırım yapacak. Gelecek 4 yıla dair hedeflerini açıklayan Dexia, bireysel ve ticari bankacılığın satış gelirlerindeki payını 2007’deki yüzde 36 seviyesinden, 2014’te yüzde 60’a çıkarmayı ve Türkiye’deki müşteri sayısını 2 milyon artırarak 6 milyona yükseltmeyi hedefliyor. Dexia’nın amacı, toplam olarak 10 milyon müşteriye ulaşmak. Dexia’nın Belçika ve Lüksemburg gibi doymuş pazarlardaki müşteri sayısı hedefi ise 4 milyon. Banka ayrıca Denizbank’ın şube sayısını daha hızlı artırmayı ve büyümesini hızlandırmak için bu bankaya 250 milyon euro tutarında yatırım yapmayı planlıyor. Dexia, gelecek 4 yılda ağırlıklı olarak büyük şehirler ve tarımla uğraşan nüfusun yoğun olduğu kırsal bölgelerde 300’e yakın yeni şube açarak Denizbank’ın şube sayısını 800’ün üzerine çıkarmayı hedefliyor. Dexia CEO’su Pierre Mariani, gazetecilere önceki akşam yaptığı açıklamada, “Grubumuz geniş kapsamlı bir yeniden yapılandırmadan dönüşümden geçiyor. Bankanın temellerini ve 2014 yılında varacağı konumu yeniden tasarlamaya çalıştık” dedi. Mariani ayrıca gelecek birkaç gün içinde Türkiye’deki sigorta faaliyetlerine ortak bulma sürecine yakında başlanacağını söyledi.

Eurasia: Türkiye’ye 100 milyon eurodan fazla para ayırdık

Özel sermaye fonu Eurasia Capital Partners’ın kurucusu ve Türkiye Temsilcisi Ogeday Karahan, 2-3 yıl içinde Türkiye’de perakende, lojistik, eğitim ve bilişim sektörleri başta olmak üzere 100 milyon euronun üzerinde yatırım planladıklarını söyledi. Karahan, “Perakendenin her alanı ilgimizi çekiyor. Özellikle gıda ve giyim perakendesi olabilir. Ayrıca lojistik, bilişim ve eğitim yakından izlediğimiz sektörler. Eğitim alanında mesleki eğitim ve yüksek okul benzeri kurumlarla dersaneler olabilir” dedi ve ekledi: “Bu alanlardaki şirketlerle görüşmelerimiz var. 2-3 yıl içerisinde Türk şirketlerine 100 milyon euronun üzerinde yatırım planlıyoruz.” Eurasia Capital Partners, Türkiye’deki ilk yatırımını çocuk tekstili markası Wenice Kids’e yaptı. Geçtiğimiz hafta duyurulan yatırımın miktarı ve ortaklık yapısı ise açıklanmadı. Önceliklerinin küçük ve büyümeye açık şirketler olacağını belirten Karahan, borsaya açık şirketlerin de şu aşamada öncelikleri olmadığını söyledi. Yatırım stratejileri kapsamında yatırım büyüklüğü veya hissedarlık oranına yönelik kesin çizgileri olmadığını ifade eden Karahan, “Yatırımlarımız hissedarlık bazında olacak. Ortaklık oranında esneğiz. Büyük ortak olma gibi bir arayışımız yok. Ama, düşüncelerimizin dinlenecek olması bizim için önemli” dedi. Karahan, yatırımın geri dönüşünün sağlanması için, girecekleri bir yatırımdan 4 yıldan önce çıkmayacaklarını söyledi.

Haberin Devamı