Gazete Vatan Logo

Hırsız ama serbest

Bir kadının çantasını zorla alan ve kamera görüntüleriyle soygunu kanıtlanan kapkaççı, ikinci sabıkası olmasına karşın mahkemede serbest bırakıldı

Adana’da Seyhan ilçesinin Yeşilyurt Mahallesi’nde işten dönen Güldane Özturan, oturduğu apartmana gireceği sırada arkasından koşarak gelen Ali Can Yılmaz’ı fark etti. Özturan başını çevirdiği anda, genç kadının omzundan uzanan Ali Can Yılmaz, elindeki cep telefonunu aldı. Telefonu bırakmak istemeyen Özturan, şüpheliye direnmek isterken savrulup yere düştü. Olay anı da apartmanın güvenlik kamerası tarafından görüntülendi. Olayın şokunu üzerinden atan Özturan, cadde üzerine çıkıp, halktan yardım istedi. Polis, Ali Can Yılmaz’ı olaydan 2 gün sonra yakaladı. Ali Can Yılmaz’ın aynı yöntemle Güzelyalı Mahallesi’nde oturan Hazel Öztürk’ün de çantasını kapkaç yaptığı saptandı. Her iki olaydan adliyeye sevk edilen Ali Can Yılmaz, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Yedi yıla kadar ceza gerekiyor

Nitelikli hırsızlık suçunu düzenleyen TCK’nın 142. maddesine göre; hırsızlık ‘elde veya üstte taşınan eşyayı çekip almak suretiyle ya da özel beceriyle’ yapılması durumunda üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezasına hüküm olunur.”

Haberin Devamı

Tutuklu yargılama zorlaştı

Avukat Cesim Parlak; Ceza Yasası’nın kişiyi suçtan alıkoymak için suç işlemesini önlemek için tutuklu yargılama gibi bir amacı yoktur. Ancak kişinin delil karartma ve kaçma şüphesi varsa tutuklama yapılır. CMK 100-101 ve 109 maddelerinde üste yapılan değişiklikler ile tutuksuz yargılamayı esas almaya çalışan bir düzenlemeye gidildi. Tutuklu yargılama koşulu zorlaştırıldı. Bizi şaşırtan kısım şu; Suçun ağırlığı ve hafifliği tutuklama da etkili değil. Dolayısıyla zanlı iki suçtan arka arkaya hakim karşısına çıktığında hakim dosyaları ayrı ayrı inceler. Bir önceki dosyada da aynı suç vardı diyerek karar vermez.

Hakimin tercihi

Avukat Çağrı Çetin; Hakimin neye göre karar verdiğine bakmak gerekiyor. Bazı durumlarda kamera görüntüleri çok net olmadığı için böyle kararlar verilebiliyor.

Daha önce de İstanbul Mecidiyeköy’de kadını bıçaklayarak kapkaç yapan zanlılar da adli kontrol uygulanarak serbest bırakılmıştı. Hakimler bu durumlarda zanlının sabıkasının temiz olup olmadığı da bakıyor. Eğer sabıkası yoksa genelde tutuksuz yargılama kararı çıkıyor. Bu olaydaki gibi aynı iki suçtan aynı iki dosyadan hakim karşısına çıkan zanlı dosyaları tek tek ele alındığı için de serbest kalabiliyor.

Haberin Devamı