Gazete Vatan Logo

Hibrit savaş! O silahlar karşımıza çıkacak

Güvenlik analistleri Afrin’de çok boyutlu hibrit bir çatışma yaşanacağını belirtiyor. Yani sahadaki mücadelenin yanı sıra çatışan-sivil ayrımı zorlayacak, uluslararası alanda algı ve propaganda savaşı yürütülecek

Hibrit savaş! O silahlar karşımıza çıkacak

Olası Afrin harekatı için hazırlıklar devam ederken uzmanlar bölgede hibrit, yani melez bir çatışma yaşanacağı vurgulanıyor. Güvenlik analisti Metin Gürcan yaşanacak çok katmanlı çatışmayı VATAN’a şöyle anlattı: Afrin’de hibrit bir çatışma yaşanacak. Bu noktada 3 farklı askeri zafer söz konusu olacak. Birincisi algısal zafer. Yani uluslararası kamuoyuna yönelik halkla ilişkiler çalışmaları. İkinci olarak havadaki güç mücadelesi. Yani hava sahasının kullanımı ve hakimiyeti. Üçüncü boyutu ise sahadaki güç mücadelesi olacak.

‘Çatışan-sivil ayrımı’

Gürcan, bölgede sivillerin kolay ayırt edilemeyeceğini söylüyor: Bence operasyon Rusya’nın onayıyla olur. Sahada Rusya’nın tavrı önemli. Rusya, Fırat Kalkanı operasyonunda hava sahasını istediği zamanlarda açıp kapatarak harekatın temposunu kontrol etti. Sahadaki birliklerin ilerleyebilmesi için yakın hava desteği şart. Bunun için Afrin hava sahasının Türkiye’ye açılması gerekiyor. Hibrit yani melez çatışmanın en önemli noktası olarak çatışan-sivil ayrımı çok net yapılamayacak. Farklı motivasyonlu ve çok parçalı paramiliter unsurlar var.

Haberin Devamı

‘Rusya onaylarsa...’

Gürcan, Rusya’nın onayı halinde harekatın direnç görmeden çabuk biteceğini belirtiyor: Rusya operasyon için Türkiye’ye yeşil ışık yakarsa çok çabuk ve kolay biteceğini düşünüyorum. Çünkü Rusya, Afrin ve Esad’la görüşmüş ve güvence vermiş olur. Çatışma olmadan bir hafta, 10 günde bu iş biter. Bazı yerlerde çatışabilirler ama büyük bir direnç beklemiyorum. Türkiye bir süre orada kalır. Ancak sonunda Rusya’nın Afrin’i Esad yönetimine devredeceğini düşünüyorum. Türkiye’de 2016’da Suriye’nin toprak bütünlüğünü tanıyan mutabakat metnine imza attı.

‘Algı yönetimi’

Güvenlik uzmanı Abdullah Ağar ise VATAN’a harekatın seyrini PKK’nın direncinin belirleyeceğini söyledi: Harekatın temel parametresi PKK’nın ortaya koyacağı direnç. Bir anda korkup dağılabilir ya da uzun süre direnebilirler. Sivil halkı direnç için kullanabilirler. Her türlü harekatı manipüle edecek imkan ve kabiliyetleri var. Arkalarında duran batı medyası algı operasyonuyla harekatı teröre değil Kürtlere karşı yapılıyormuş gibi gösterecek.

Haberin Devamı

SURİYE’DEN KÜSTAH TEHDİT: Uçakları düşürürüz

Suriye Dışişleri Bakanı Yardımcısı Faysal Mikdad “Türkiye’den Afrin’e yönelik herhangi bir askeri operasyon bir saldırı eylemi olarak değerlendirilecek” dedi. Devlet televizyonunun aktardığına göre Mikdad ayrıca “Eğer Türk savaş uçakları bir saldırıya girişirse Suriye hava savunması herhangi bir Türk uçağı hedefini yok etmeye hazır” ifadelerini kullandı.

PYD saldırıyor TSK topa tutuyor!

PYD Türkiye sınırına taciz ateşlerine devam ediyor. TSK unsurları da taciz atışlarına Fırtına obüsleriyle yapılan topçu atışlarıyla karşılık veriyor. (SARP ÖZER AA)

O silahlar karşımıza çıkacak!

Güvenlik uzmanı Abdullah Ağar, TSK’nın sadece sahadaki teröristlerle mücadele etmeyeceğini belirtiyor.

Ağar, harekatı farklı kılan 4 temel parametreyi şöyle anlatıyor:

1- Arazide var olan tahkimat. Yani hendekler ve tüneller. PKK arazide pek çok savunma hattı ve direnç noktaları oluşturdu. Türkiye bununla yakın tarihte hatta Kıbrıs Harekatı’nda bile karşı karşıya kalmadı.

Haberin Devamı

2- Meskun mahallerdeki tüneller. Türkiye’deki meskun mahal operasyonlarıyla benzerlik bulunuyor ama ayrışma var. En gelişmiş tahkimat biçimiyle karşı karşıya kalacağız. PKK burada hazırlık yaptı.

3- PKK’nın şu ana kadar bize karşı kullanmaya fırsat bulamadığı mühimmat ve teçhizatın bize karşı kullanıldığını göreceğiz. PKK elindeki anti-zırh teknolojilerini TSK’ya karşı kullanacak. ABD’nin verdiği silahlar da ortaya çıkacak.

4- Harekat sırasında Türkiye’nin milli birlik ve beraberlik mücadelesini bölmek için içerde ve dışarıda PKK’ya angaje, himaye eden sivil toplum örgüt yapılanmaları aktifleşecek. PKK’yı himaye eden devletlerin doğrusal ve asimetrik etkileri devreye girecek.