Gazete Vatan Logo

Heykel savaşı: 1 şehit 1 ölü!

Lice’de PKK’lı heykeli indirildi, olaylarda bir asker şehit oldu, bir gösterici öldü Başbakan Yardımcısı Atalay ‘Provokasyon var, çözüm süreci sabote edildi’ dedi

Diyarbakır’ın Lice ilçesi Yolaçtı Köyü’nün kırsal kesiminde çatışmalarda ölen PKK’lılar için kurulan mezarlığa PKK’nın 15 Ağustos 1984’de ilk silahlı eylemini yapan gruptaki Mahsum Korkmaz’ın heykeli dikilmişti. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, ’terör örgütü propagandası yapıldığı’ gerekçesiyle soruşturma başlatırken, Lice Sulh Ceza Mahkemesi’nden de ’suç eşyası’ olduğu gerekçesiyle heykele el konulması kararı çıkmıştı.

Operasyon düzenlendi

Karar üzerine askerler dün sabah saat 06.00 sıralarında heykeli kaldırmak için operasyon düzenledi. Bölgede toplanan kalabalık bir grupsa heykele el konulmasına engel olmak istedi. Bunun üzerine olaylar çıktı ve müdahale sırasında 24 yaşındaki Mehdi Taşkın isimli genç vurularak yaşamını yitirdi. Taşkın’ın otopsi raporunda, uzak mesafeden atılan mermi çekirdeğinin baş bölgesinde giriş-çıkış yaptığı belirtildi. Taşkın’ın cenazesi dün toprağa verilirken, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, olaylarla ilgili soruşturma başlattı. Başsavcılık, göstericilerden de güvenlik güçlerinden de ateş açıldığını belirterek, askeri zırhlı araçlarda bulunan kamera görüntülerini de incelemeye alacak.

Haberin Devamı

TSK: 250 kişi saldırdı

Genelkurmay Başkanlığı yaptığı açıklamada aralarında PKK’lıların da olduğu 200 - 250 kişilik grubun roketatar, piyade tüfeği ve el yapımı patlayıcı maddeleriyle saldırıda bulunduğunu belirterek, özetle şöyle dedi: “Silahlı saldırıya unsurlarımız anında karşılık vermiştir. Birliklerin araçlarına çok sayıda merminin isabet ettiği, bir merminin Kirpi aracının koltuğuna ve bir merminin de 1. Jandarma Komando Alay Komutanı’nın içerisinde bulunduğu taktik tekerlekli zırhlı aracının camına isabet ettiği tespit edilmiştir. Birliklerin emniyetini sağlayan helikopterlere de ateş açılmış, altı mermi izi tespit edilmiştir. Serenköy bölgesinde bir grup tarafından yol kesilmiş ve üç araç yakılmıştır.”

Yaralanan uzman çavuş şehit oldu

Kaza sonucu mu öldü?

Uzman Çavuş Uğur İnal’ın, olaylar sırasında silah kullanan grubun açtığı ateşle ağır yaralanıp şehit olduğu ileri sürüldü. Ancak yetkililer bu iddiayı yalanlayarak İnal’ın askeri birlikte silahını doldur boşalt yaparken karnından yaralandığını ve olayın silah kazasından kaynaklandığını bildirdi. Şehit uzman çavuşun cenazesi, yapılacak otopsinin ardından toprağa verilmek üzere memleketine gönderilecek.

Haberin Devamı

Atalay: Sürece yönelik bir provokasyondu

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, heykel yıkımı sırasında yaşananları çözüm sürecine yönelik provokasyon olarak niteledi. Atalay, “HDP kesimiyle de görüşüldü. Onların da katiyen onayladığı bir şey değil. Onların da bilgisi olan bir şey değil. Onlar açısından da bu bir provokasyondur” dedi. HDP’nin İmralı ziyaretinin ardından, daha önce varlığından kimsenin haberi olmadığı bu heykelin ortaya çıktığını belirten Atalay, mülki idarenin, jandarmanın da olayla ilgili fazla bilgisi bulunmadığını, anlattı. Atalay, “Bu provokasyon atlatılmış oldu. . Olan bir cana oldu, yazık oldu” diye konuştu.

Kandil’le görüşülür

Süreçle ilgili bilgi veren Atalay, görüşme heyetlerinin genişleyeceğini, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı’ndan da katılım olacağını aktardı. “Yeni heyetimizin Kandil’le de direkt görüşmesini arzu ediyorum” diyen Beşir Atalay, “Çünkü bu işin artık son adımlarının belirlenmesi safhasındayız.” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı