Gazete Vatan Logo

Her zamankinden daha kuvvetli

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden dün Beylerbeyi Sarayı’nda çalışma yemeğinde bir araya geldi. Dört saat süren yemekten sonra ortak basın toplantısı yapıldı. Erdoğan, şunları söyledi:

Bir kez daha teyit ettik

"ABD ile iş birliğimizi güçlendirerek devam ettirmek istiyoruz. DEAŞ (IŞİD) tehdidi konusunda etraflıca görüştük. En önemlisi iki NATO müttefiki olarak birbirimizin savunma ve güvenliğine olan bağlılığımızı bir kez daha teyit ettik. Bölge ciddi tehdit altında. ABD ile eşgüdüm halinde atacağımız adımlar bölgenin geleceğini tayin edecek rolde. Türkiye-ABD ilişkileri bugün her zamankinden daha kapsamlı ve güçlü."

Erdoğan'ın ardından söz alan Biden ise şöyle konuştu: "Kıbrıs konusunu da ele aldık. Amerika, BM liderliğindeki, adanıniki bölgeli bir federasyon olarak birleştirilmesi konusunda çabaları desteklemektedir. Bugün bu dostluğun derinliği ve bu ortaklığın önemi gerçekten her zaman olduğundan daha fazladır şuanda. Daha önce de söylediğim gibi bizim Türkiye’ye ihtiyacımız var ve sanırım Türkiye’de bize ihtiyacı olduğuna inanıyor. Yakınız yakın olmaya devam edeceğiz.”

Haberin Devamı

Çalışma yemeği dört saat sürdü

Beylerbeyi Sarayı’ndaki yemeğin bir buçuk saat sürmesi bekleniyordu ancak yaklaşık 4 saat sürdü. Yemekte Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç ve ABD heyeti de hazır bulundu.

Krizden eser yok

BIden ve Erdoğan arasında yaklaşık bir buçuk ay önce ‘özür krizi’ yaşanmıştı. Biden, Harvard Üniversitesi'ndeki bir konuşmasında Erdoğan’ın yabancı savaşçıların sınırdan geçişiyle ilgili Amerikalıların haklı olduğunu söylediğini aktarmıştı. Bu açıklamaya Erdoğan tepki göstermiş "Eğer Biden, bu tür ifadeler kullandıysa, Biden benim için tarih olmuştur" demişti. daha sonra da Biden'dan bir özür açıklaması gelmişti. Biden daha sonraysa Erdoğan'dan özür dilemediğini belirtmişti. Bu konunun gündeme gelmemesi için basın toplantısı sırasında gazetecilerden soru alınmadı.

Haberin Devamı