Gazete Vatan Logo

Her şey Cezayir Sokağı’yla başladı

‘Rant’ paylaşımıyla gelen kültür çatışması

TOPHANE’DEKİ saldırının bahanesi içkiydi. Ancak bu çatışmanın ardında mahallenin dokusunun yıllar içinde geçirdiği değişim yatıyor. Tophane, adını Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul’un fethinden hemen sonra topların dökümü için kurulan Tophane-i Amire binasından alıyor. 1843 yılında Zeytinburnu’nda Demir Fabrikası kurulunca Tophane-i Amire önemini yitirdi ve hızla sivil yerleşime açıldı. Rum, Fransız ve Müslümanların uzun yıllar bir arada huzur içerisinde yaşadığı semt, 1’inci Dünya Savaşı’yla birlikte aldığı göçle yeni bir kimlik kazandı.

Siirt ve Mardin’den göç aldı

1914’te Siirtli Ammo Ömer adlı bir vatandaşın gelip yerleşmesiyle birlikte Tophane, yoğun olarak Siirt ve Mardin’den göç aldı. Şu an Tophane’nin önemli bir bölümü Siirtli ailelerden oluşuyor. Geleneksel aile değerlerine sahip olan semt sakinleri manavcılık, ulaşım ve ticaretle uğraşıyor.

Külhanbeylilerin mekanıydı

Mahallenin asayişi çoğunlukla semtte nam salmış “ağır abiler” (Eski deyimle kabadayılar) tarafından sağlanıyordu. Dışarıdan kimsenin destursuz giremediği bu semtte aileler yakın zamana kadar gecenin geç saatlerine kadar evlerinin önünde muhabbet edebiliyor, çocuklar oyun oynayabiliyordu.

Mahalle ranta açıldı, huzur kaçtı

Fakat 2004’te eski ve köhnemiş evleriyle ünlü Tophane’de değişim rüzgarları esmeye başladı. 1 Temmuz 2004’de Fransız Sokağı açılınca Boğazkesen Caddesi hostel, kafe ve sanat merkezi açmak isteyenlerin ilgi odağı oldu. Galataport projesinin gündeme gelmesiyle Tophane’ye olan ilgi daha da arttı. Yüksek fiyata alınan binalar restore edilip hostellere çevrildi. Semt sakinleri Beyoğlu Belediye Başkanı Misbah Demircan’a gidip “Tophane’yi hosteller, pavyonlar, barlar istila etti. Buna izin vermeyin, ailelerimiz rahatsız ediliyor” dedi. Fakat tepkiler sonuçsuz kaldı. Ve tepkiler önceki gece yapılan saldırıya kadar vardı.

DİP NOT:

İstanbul’un en eski Kadiri Tekkesi, 1630 yılında bu semtte kuruldu. Kadiriler Yokuşu’nda yer alan tekke hala aktif olarak faaliyetini sürdürüyor.

Haberin Devamı