Gazete Vatan Logo

Helal pazara ‘HAK’ ile giriş kanunlaştı

Türkiye’nin dünyadaki helal ürün pazarından pay alması için Helal Akreditasyon Kurumu’nun (HAK) kuruluşuna ilişkin kanun yürürlüğe girdi.

Helal pazara ‘HAK’ ile giriş kanunlaştı

Türkiye’nin dünyadaki helal ürün pazarından pay alması için Helal Akreditasyon Kurumu’nun (HAK) kuruluşuna ilişkin kanun yürürlüğe girdi. Kanuna göre, helal uygunluk değerlendirme kuruluşlarını akredite etmek, bu kuruluşların ulusal ve uluslarası standartlara göre faaliyette bulunmalarını ve düzenledikleri belgelerin ulusal ve uluslarası alanda kabul edilmesini sağlamak amacıyla HAK kurulacak. Kurum, idari ve mali özerkliğe sahip olacak. Ekonomi Bakanlığı tarafından kurulacak HAK, Türkiye’de helal akreditasyon hizmeti sunma yetkisine haiz tek kurum olacak. Kurum, Türkiye ve yurt dışında helal uygunluk değerlendirmesi yapan kuruluşlara helal akreditasyon hizmeti sunmak, helal akreditasyonla ilgili kıstas ve tedbirleri belirleyerek, uygulamakla görevli olacak.

HAK, hela§l akreditasyonda her türlü bilimsel ve teknik inceleme yapacak, önemini artırıcı eğitim, araştırma, seminer gibi faaliyetler gerçekleştirecek. Ancak, helal uygunluk değerlendirme kuruluşlarının gerçekleştirdiği faaliyetleri icra edemeyecek, verdikleri hizmetleri sunamayacak, bir helal uygunluk değerlendirme kuruluşunda hissedar olamayacak, danışmanlık yapamayacak.

Haberin Devamı