Gazete Vatan Logo

Hedefe 3 kurşun

Kurdaki yükselişi durdurmak isteyen Merkez Bankası, 3 koldan müdahale etti. TCMB, yaklaşık 3 yıl aradan sonra politika faizini artırdı. Para politikasını sıkılaştırmış oldu. TCMB yabancı para zorunlu karşılıklarını düşürürken, ihracat kredilerinde vadeyi uzattı ve TL ile ödeme kolaylığı getirdi. Merkez bu hamleyle döviz ihtiyacını azaltacak.

Hedefe 3 kurşun

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) döviz kurundaki dalgalanmayı frenlemek için 3 hamle birden yaptı. TL’nin son 2 haftada yüzde 6’dan fazla değer kaybetmesinden sonra TCMB hem faiz silahını çekti hem de ek önlemler aldı. Merkez Bankası, 29 Ocak 2014’ten sonra ilk kez politika faizini yükselterek piyasalara ‘Elim kolum bağlı değil’ mesajını verdi. TCMB’nin kritik Kasım ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizi 50 baz puan artışla yüzde 7.50’den yüzde 8’e, marjinal fonlama oranı olan gecelik faiz yüzde 8.25’ten yüzde 8.5’e yükseltildi.

TCMB, üst banta paralel geç likidite penceresi faiz oranında da 25 baz puanlık artırıma gitti ve yüzde 10’a çıkarttı. TCMB borçlanma faiz oranını yüzde 7.25 düzeyinde sabit tutma kararı aldı.

Ekonomistler politika faizinde

25 baz puanlık ‘teknik’ bir artış yapılacağını öngörüyordu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün faizlerin yüksekliği konusundaki eleştirilerine devam etmesi TCMB’nin pas geçme ihtimalini de oluşturmuştu. TCMB, Mart’tan bu yana 7 kez üst üste indirime giderek faiz koridorunun üst bandını 250 baz puan düşürmüştü. Ekim’de kurlardaki yükselişin de etkisiyle indirimlere ara vermişti.

Haberin Devamı

Enflasyon uyarısı yaptı

PPK açıklamasında ekonomideki yavaşlamaya ve enflasyonda yukarı yönlü risklere vurgu yapılarak, şu noktaların altı çizildi: “Son dönemde açıklanan veriler üçüncü çeyrekte iktisadi faaliyette ivme kaybına işaret ediyor. Talepteki yavaşlama enflasyondaki düşüşü destekliyor. Bununla birlikte, yakın dönemde küresel belirsizliklerdeki artış ve yüksek oynaklıklara bağlı olarak yaşanan döviz kuru hareketleri enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü risk oluşturuyor.”

Merkez şahin yüzünü gösterdi

Analistler Merkez Bankası’nın bu adımının TL’deki değer kaybına hassasiyetini ve gerektiğinde adım atabileceğini ortaya koyduğunu belirtti. İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu TCMB’den bu hareketin hiç beklenmediğini söyleyerek, önümüzdeki dönemde şahin tutumun devam edeceğine yönelik bir ipucu olmadığını kaydetti. Kömürcüoğlu, “Kur üzerinde baskı ve enflasyon beklentilerinde bozulma sürerse TCMB’den yeni adımlar gelebilir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Piyasaya 1.5 milyar $ ihracatçılara kolaylık

Merkez Bankası faiz kararının yanı sıra döviz likiditesini ve şirketleri rahatlatmaya yönelik adımlar attı. Yabancı para zorunlu karşılık oranlarıın tüm vade dilimlerinde 50 baz puan indirime yöneldi. Böylece finansal sisteme 1.5 milyar dolar ek likidite sağlandı. TCMB ayrıca 31 Aralık 2016’ya kadar vadesi dolacak olan ihracat reeskont kredileri için azami 31 Mart 2017’ye kadar vade uzatılabilmesine, vade uzatımı imkanının kullanılmayıp kredinin vadesinde ödenmesi halinde geri ödemelerin TL olarak yapılabilmesine karar verdi.

3.44’le rekor kırdı

DOLAR/TL dün sabah saatlerinde 3.42’yi geçerek rekor kırarken, Para Politikası Kurulu kararı sonrasında 3.3680’e kadar geriledi. Ancak kur, Avrupa Parlamentosu’nda Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasında 3 Ekim 2005’te başlatılan üyelik müzakerelerinin geçici olarak dondurulmasına ilişkin kararla yeniden hareketlendi. Dolar/TL 3.4444 ile tarihi zirvesini gördü.

Haberin Devamı