Gazete Vatan Logo

HDP ve MHP’nin kaybettiği vekillikleri Ak Parti topladı

Türkiye’nin sanayi ve üretim üssü Marmara Bölgesi’nde oy matematiği kökten değişti. Ak Parti İstanbul dışındaki 10 kentin 7’sinde lider parti oldu.

HDP ve MHP’nin kaybettiği vekillikleri Ak Parti topladı

Marmara Bölgesi’nde seçimin kaybedeni Tüm Türkiye genelinde olduğu gibi MHP ve HDP oldu. İki partinin oyları Türkiye’nin üretim üssü olan bölgede oldukça aşağıya indi. Edirne, Kırklareli, Tekirdağ ve Çanakkale’de 7 Haziran’da lider olan CHP bu illerden Çanakkale’de AKP’ye geçilerek ikinci sıraya düştü.


AKP Çanakkale’de lider


AKP neredeyse Tüm Marmara’da oyunu arttırdı. CHP’nin kaleleri Edirne’de yüzde 3, Kırklareli’nde yüzde 4, Tekirdağ’da ise yüzde 6’lık bir artış var. Bu illerde genel olarak CHP’de oyunu arttırdı. Ancak CHP’nin artışı daha çok yüzde 2-3 seviyesinde kaldı. Ancak Çanakkale’deki 5 puanlık artışla gelen liderlik AK Parti’nin sahilde şeridinde de bir değişiklik yaparak etkili olduğunu gösteriyor.

Bursa’da % 10’luk artış

Bursa örneği ise AKP’nin Marmara’daki üstünlüğünü daha elle tutulur bir hale getiriyor. 7 Haziran seçimlerine göre AKP dışındaki üç parti de kayıp yaşadı. CHP yüzde 1.3, MHP yüzde 5.2, HDP ise yüzde 1.6 oranında kayıp yaşadı. Tüm partilerin toplam kaybı yaklaşık yüzde 8.2’ye yaklaşmış durumda. AKP ise tam anlamıyla bir galibiyet elde etmiş gözüküyor. Ak Parti’nin artışı yaklaşık yüzde 10. Yani rakiplerinin kayıplarının yaklaşık 2 puan üstünde. Matematiksel olarak bunun tek açıklaması artan seçmen sayısı olabilir. Yani hem yeni seçmenler hem de diğer partilere oy veren yüzde 8’lik bir kesim olduğu gibi AKP’ye yönelmiş gözüküyor. CHP seçmeninin AKP’ye oy atması kolay tahmin edilebilecek bir durum değil. Diğer kentlerde de benzer sonuçlar ortaya çıkıyor. Bunu açıklamak için sosyologların ciddi çalışmalar yapması gerekiyor.

Haberin Devamı

İki ilde destek arttı

Öte yandan AKP’nin kalesi olan ve Sakarya’da da durum çok farklı değil. örneğinde olduğu gibi diğer 3 partinin oy kaybettiği Sakarya’da Ak Parti’nin yükselişi yüzde 11’e dayanmış. Marmara’nın 3 büyük sanayi şehrinden biri olan fabrikalar şehri Kocaeli’nde gelen yüzde 10’luk artış diğer partilerin vekil sayısında düşü yaşanmasına yol açıyor. 7 Haziran seçimlerinde ve yurt dışından gelen oylar sayesinde Kocaeli’nde ilk kez milletvekili çıkaran HDP, artık bu illerden meclise vekil gönderemeyecek. AKP ise neredeyse Bilecik, Sakarya, Kırklareli ve Edirne dışındaki Marmara şehirlerinde milletvekili sayısını arttırdı.

Haberin Devamı

İstanbul’un kazananı

İstanbul’un 3 bölgesinden AKP adına yaşanan artış TBMM’ye de yansıyacak. İstanbul’daki yaklaşık 1 milyon oy artışı AKP listelerinden 7 milletvekilinin daha mecliste yer almasını sağlayacak. Diğer yandan oylarını koruyan CHP İstanbul’da milletvekili kaybı yaşamadı. Ancak CHP adına vekil sayısında bir artış da olmadı. HDP ve MHP’nin İstanbul’da kaybettiği tüm milletvekilliklerini ise masanın kazananı olan AK Parti topladı.



Vasfiye nineyi torunları getirdi

Tekirdağ’ın Malkara İlçesi’nde 97 yaşındaki Vasfiye Yavaş, oy kullanacağı okuldaki sandığa iki torunu tarafından sandalyede taşınarak getirildi. Yavaş, “Vatanımı çok sevdiğim için oyumu kullanmaya geldim. Oyumu kullandığım için çok memnunum” dedi.