Gazete Vatan Logo

HDP İstanbul'da gözünü buralara dikti!

HDP 7 Haziran 2015 Genel Seçim çalışmalarında İstanbul'da oy potansiyelinin yüksek olduğu ilçelere ağırlık verdi.

HDP İstanbul'da gözünü buralara dikti!

HDP 7 Haziran seçimlerinde İstanbul'da Esenyurt, Sultanbeyli ve Bağcılar'da oylarını arttırmaya çalışıyor. Cumhurbaşkanlğı seçiminde Selahattin Demirtaş'ın en çok oy aldığı bu ilçelerde HDP yükselişte.

HDP son üç seçimdir Bağcılar'da oylarını artırıyor. 2011 genel seçiminde 31 bin 468, 2014 yerel seçimlerinde ilçe meclisi için 38 bin 183, 2104 cumhurbaşkanlığı seçiminde ilçeden 48 bin 917 oy aldı.

ERZURUM'DAN BÜYÜK İLÇE

Al Jazeera'nın haberine göre, Bağcılar 509 bin 576 kişi ile Türkiye’nin 50 ilinden daha çok seçmen sayısına sahip. Diğer bir kıyaslamayla seçmen sayısı Erzurum’dan daha fazla. Bağcılar’da 2011 Genel Seçimine bağımsız adaylarla giren BDP 31 bin 468 oy aldı. 2014 yerel seçiminde Bağcılar İlçe Meclisi için HDP’ye 38 bin 183 oy çıktı. Son Cumhurbaşkanlığı seçimindeyse Selahattin Demirtaş’a verilen oy 48 bin 917. Demirtaş’ın İstanbul’da yüzde 10’u aştığı 10 ilçeden birisi de yüzde 13.7 ile Bağcılar. 1992 yılında Bakırköy’den ayrılmasının ardından Bağcılar’da yapılan tüm seçimlerde önce Refah Partisi ardından da AK Parti açık ara hep birinci oldu. AK Parti burada yüzde 60’ın altını hiç görmedi, hep birinci parti oldu. Bağcılar’daki bu oran AK Parti’nin İstanbul’daki oy oranına hep büyük katkı verdi.

Haberin Devamı

AK PARTİ DÜŞÜŞTE

Peki, HDP’deki bu yükselişe karşılık AK Parti’nin Bağcılar’daki oy sayıları aynı seçimlerde nasıl bir seyir izledi:

2011 Genel Seçimi’nde AK Parti ilçede 247 bin 132 oy aldı. 2014 yerel seçiminde Bağcılar İlçe Meclisi için AK Parti’ye 237 bin 947 oy çıktı. Cumhurbaşkanlığı seçimindeyse Recep Tayyip Erdoğan Bağcılar’dan 216 bin 785 oy aldı. HDP’nin oy sayısını artırdığı ilçede AK Parti bir önceki seçime göre seçmen sayısı artmasına rağmen hep oy kaybetti. İşte HDP’lileri Bağcılar’da iddialı olmaya iten sebep bu tablo. HDP’nin yerel yetkililerine göre AK Parti’ye oy verenler artık kendilerine dönüyor. CHP’nin ardından ilçede üçüncü parti olan HDP, Bağcılar’a kelimenin tam anlamıyla yükleniyor. 22 Mahallesi olan Bağcılar’da HDP bir önceki seçimde sadece sekiz seçim bürosu açmışken bu sayı yaklaşan seçimler öncesinde 14’ü bulmuş.

Haberin Devamı

HDP'NİN GÖZÜ İSTANBUL'UN İKİ UCUNDA

Türkiye seçmeninin yaklaşık beşte birinin yaşadığı İstanbul, HDP’nin barajı aşması için kritik öneme sahip. HDP’nin en çok oy alması beklenen yer İstanbul’un üçüncü bölgesi. Selahattin Demirtaş’ın Cumhurbaşkanlığı seçiminde İstanbul’da yüzde 10’un üzerine oy aldığı 13 ilçenin altısı üçüncü bölgede. HDP’nin en zayıf olduğu bölge ise birinci bölge yani Anadolu Yakası. Anadolu Yakası’nda Demirtaş’ın Cumhurbaşkanlığı seçiminde aldığı oyun ilçe ortalaması yüzde 8.2. Bu oran üçüncü bölgede 9.5. HDP, Anadolu Yakası’ndaki zayıflığını partinin en büyük kozu olan Selahattin Demirtaş’ı bu bölgede birinci sıradan aday göstererek aşma yoluna gitti. Önceki seçim sonuçları HDP’nin asıl oylarını artırdığı yer olarak kenar semtleri öne çıkarıyor. Cumhurbaşkanlığı seçiminde Selahattin Demirtaş en yüksek oy oranını kentin iki ucunda tutturdu. Kentin Batı ucundaki Esenyurt’ta yüzde 17.2, Doğu ucundaki Sultanbeyli’deki yüzde 16.2 aldı.

Haberin Devamı