Gazete Vatan Logo

Haydarpaşa’nın dönüşü

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Gebze-Halkalı demiryolu hattında sona yaklaşıldığını belirterek, 20 Mayıs’ta Halkalı’dan Kazlıçeşme’ye kadar trenle kesintisiz seyahate başlanacağını söyledi.

Haydarpaşa’nın dönüşü

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan beş yıl sonra hem Haydarpaşa’nın hem de İstanbul’u ulaşımını çok rahatlatacak olan Gebze-Halkalı banliyösünün açılışının müjdesini verdi. Arslan, “Bu sene sonu itibarıyla projemizin tamamını bitirip hizmete açacağız. Şu an fiili ilerleme seviyesi yüzde 78. Bu ayın 20’sinde Halkalı’dan başlayarak Kazlıçeşme’ye kadar kesintisiz trenle gelmiş olacağız. Bundan sonra da elektrikti, sinyaldi, nihai işlemleri yapacağız. Hedefimiz ağustos içinde inşaatını bitirmek, sonraki 1,5-2 aylık periyotta da sinyal sistemlerini tamamlamak ve sene sonuna kadar testi gerçekleştirip, hizmete sunmuş olmak” dedi.

11 ayrı sisteme aktarma

Gebze-Halkalı demiryolu hattının, güzergahındaki diğer sistemlerle de entegre edileceğini vurgulayan Arslan, şunları kaydetti: Yolcularımız Yenikapı’da inip Levent istikametinde, Bakırköy’de inip Esenler istikametinde gidecek. 11 ayrı sisteme aktarma yapabilecekler. Ankara’dan kalkan YHT kesintisiz bir şekilde Haydarpaşa’ya gidecek. Dolayısıyla YHT yolcularımız Gebze’den başlayarak Halkalı’ya kadar ana istasyonlarda inip Marmaray trenlerini veya diğer raylı sistemleri kullanarak İstanbul’un her yerine gidebilecekler. Yine YHT’lerin bir kısmı da Haydarpaşa’ya kadar gittiği gibi, bir kısmı da Ankara’dan kalkıp Halkalı’ya kadar kesintisiz ulaşabilecek.

Haberin Devamı

Günde 1 milyondan fazla yolcu taşıması beklenen proje tamamlandığında Gebze’den Halkalı’ya 105 dakikada seyahat edilebilecek.

Büyük yükü kaldıracak

Haydarpaşa-Gebze arasında bulunan, 29 Mayıs 1969 yılından bu yana hizmet veren banliyö tren hattı 19 Haziran 2013’te yapılan son seferin ardından kapatılmıştı. Yapım süresi 24 ay olarak planlanan yenileme çalışmalarının 2015 yılı Haziran ayında sonuçlandırılması hedeflenmişti. Ancak aradan geçen süre içinde yapımı üstlenen firma, maliyetlerdeki aşırı artışı gerekçe göstererek 2014 yılının Ekim ayında çalışmaları durdurmuştu. Sorunların çözülmesinin ardından çalışmalar 2015 yılı içinde tekrar başlamıştı.

Son durak yine Haydarpaşa olacak

Bir süre önce restorasyonuna başlanan Haydarpaşa Garı’nın da yıl sonunda tamamlanarak projeye dahil edileceği öğrenildi. Ankara’dan kalkan bazı hızlı trenlerin son durağının Haydarpaşa garı olacağı belirtildi. Son durağı Halkalı olan hızlı trenlerin ise Marmaray’ı kullanarak boğazın altından geçerek Halkalıya ulaşacağı belirtildi. Tren hatlarının tamamlanması ve Marmaray projesi ile entegrasyonu sağlandığında 43 İstasyonun bulunacağı Gebze’den Halkalıya 105 dakikada seyahat edilebilecek. Hatta Bakırköy’den Bostancıya 37 dakikada, Söğütlüçeşme-Yenikapı’nın seyahat süresi ise 12 dakika olacak. Hatta günde 1 milyon yolcunun taşınması planlanıyor. Bu arada Halkalı-Kazlıçeşme arasında ilk deneme seferinin önümüzdeki hafta Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme bakanı Ahmet Arslan’ında katılımıyla önümüzdeki hafta yapılması planlanıyor.

Haberin Devamı

Test treni raylarda

3 vagondan oluşan test treni de raylara indirildi. Tren Halkalı-Zeytinburnu arasında deneme seferlerine başladı. 2018 yılı sonunda açılması hedeflenen Halkalı-Gebze banliyö hattında ekipler yoğun olarak çalışıyor. Banliyö trenlerinin kullanacağı iki hattın yanı sıra, hatta hızlı trenlerinde kullanacağı bir hatta daha eklendi. Hattaki yeni istasyon ve eski istasyonların restorasyon çalışmaları da tüm hızıyla sürüyor. Bu arada Halkalı-Kazlıçeşme arasında ilk deneme seferinin önümüzdeki hafta Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme bakanı Ahmet Arslan’ında katılımıyla önümüzdeki hafta yapılması planlanıyor.

Haberin Devamı