Gazete Vatan Logo

Havuzlu çıkarma gemisi ihalesi Koç’tan Sedef’e!

3 milyar dolarlık havuzlu çıkarma gemisi ihalesi Koç’a ait RMK’dan alınıp Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan’a ait Sedef Tershanesi’ne verildi.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın, küresel güç projlerinden olan helikopter gemisi olarak da adlandırılan kritik ihalenin kaderi belli oldu. Koç Grubu’nun RMK Tersanesi’yle yarıştığı 3 milyar dolarlık Havuzlu Çıkarma Gemisi (LPD) ihalesi, Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan’a ait Sedef Tersanesi’ne verildi. Kararın, MGK’da biraraya gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel’e önceki gün elden imzalattırıldığı öğrenildi.

Hükümetin Gezi olayları nedeniyle eleştirilerine maruz kalan Koç Grubu’na ait RMK Marine, geçen Ocak ayında MİLGEM projesi kapsamında 6 geminin yapım ihalesini kazanmıştı. Ancak Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun “kamu zararı doğduğu” yönündeki raporuyla bu ihaleye iptal gelmişti. Geçtiğimiz Ekim’de toplanan Savunma Sanayii İcra Komitesi’nden de bu yönde karar çıkmış, ihale de Koç’tan alınmıştı. Projede Koç Grubu’na ait RMK Marine, Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu’na ait Desan ile Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan’a ait Sedef Tersanesi yarışıyordu.

Özgün tasarım elendi

RMK Marine özgün tasarım geliştirirken, Sedef Tersanesi İspanyol Juan Carlos’u örnek aldı. İhalenin galibi ise Sedef Tersanesi oldu.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı’ndan (SSM) yapılan açıklamada şöyle denildi: “Savunma Sanayii İcra Komitesi, 26 Aralık 2013’te, SSM tarafından teklif değerlendirme çalışmaları tamamlanan Havuzlu Çıkarma Gemisi (LPD) Projesi kapsamında, Sedef Gemi İnşaatı A.Ş. ile sözleşme görüşmelerine başlanması, söz konusu firma ile anlaşma sağlanamaması durumunda sözleşme görüşmelerine ikinci sıradaki Desan Deniz İnşaat Sanayi A.Ş. ile devam edilmesi kararı almıştır.”

Gemi gerek görüldüğünde okyanusta da görev yapacak

Türkiye’de inşa edilecek LPD, Ege, Karadeniz ve Akdeniz harekat alanlarında ve gerektiğinde Hint Okyanusu ile Atlantik Okyanusu’nda kullanılabilecek. LPD’nin ana görev fonksiyonu kuvvet aktarımı ve amfibi harekat. Gemi, idari ve lojistik görev fonksiyonlarına katkı sağlayacak. Araç ve personel taşıma kapasitesi, komuta kontrol hizmetleri, gündüz ve gece helikopter harekatı yapma kabiliyeti, ateş desteği ve acil sağlık hizmetleri imkanı ile Türk deniz gücünün dünya denizlerinde temsiline katkı sağlayacak.

Haberin Devamı