Gazete Vatan Logo

Havada karada denizde bayram!

Kara, hava ve denizde ulaşımda araç-insan sayısında rekor kırdı

Türkiye hiçbir dönemde insanların böylesine yoğun biçimde yollara düştüğü bir bayram tatili daha yaşamadı. Kara, hava ve denizde ulaşımı sağlayan kuruluşlar dolulukta ve taşıdıkları araç-insan sayısında rekor kırdı. Ek seferler bile yetmedi.

Türkiye tarihinin en kalabalık bayram tatilini yaptı. Bir yerden bir yere giden sayısı öylesine arttı ki yollar araçlarla doldu taştı, kara hava ve deniz ulaşımını sağlayan kuruluşlar da rekorlar kırdı. Örneğin hem Atatürk Havalimanı hem de Sabiha Gökçen’de iniş kalkış yapan uçak sayısı ile terminallerde hizmet verilen yolcu sayısı bu bayramda rekora ulaştı. Aynı şekilde İDO ve Çanakkale’de hizmet veren GESTAŞ da Marmara’da bir kıyıdan diğer kıyıya taşıdıkları yolcu ve araç sayıları ile rekor kırdılar. Bayram tatili için kiralık araç kalmazken, otobüs ve tren seferleri de tarihi yüksek seviyelere çıktı. Özel araçları ile tatile veya sevdiklerine giden vatandaşlar da otoyollarda tarihi izdihamlara neden oldu.

Otobüsle 4 milyon kişi

İstanbul’da Esenler Otogar’ı doldu taştı. Ek seferlerle bayram boyunca hemen her gün yaklaşık 21 bin otobüs 1 milyon yolcuya hizmet verdi. Otobüslerle bayram tatili boyunca taşınan yolcu sayısı 4 milyonu geçti. Demiryolunda da ciddi hareketlilik vardı. TCDD en iyi rakamlarına bu bayram ulaştı. Özellikle hızlı tren seferleri yüzde 100 dolulukla yapılırken pek çok kişi de bilet bulamadığı için alternatif yolları tercih etmek zorunda kaldı.

İDO’da feribotlar doldur boşalt aralıksız çalıştı

Eskihisar- Topçular Hattı’nda bayram günü geçişlerinde yeni bir rekora imza atıldı. Arife günü olan 7 Ağustos Çarşamba gününden, dönüş trafiğinin yoğunlaştığı 11 Ağustos Pazar gününe özel bir program uygulayan, hızlı feribot ve deniz otobüsünde 230’a yakın ek sefer açıklayan ve Eskihisar-Topçular arasında 17 gemisi ile doldur-boşalt aralıksız çalışan İDO, bayram tatili boyunca 1 milyona yakın yolcu ve yaklaşık 180 bin araç taşıdı. Ayrıca Eskihisar-Topçular hattında, yoğunlaştırılmış seferler ile bir günde taşınan araç sayısı, diğer yıla oranla yüzde 40 artış göstererek yeni bir rekora imza atıldı.

Tüm hatlarda toplamda 3 bin 200 sefere ulaşan İDO, ayrıca bu bayramda bir ilke imza atarak Bandırma-Yenikapı hızlı feribot hattında gece 02:30 seferini yaptı. Dün de süren bayram dönüşü yoğunluğu, düzenlenen ek seferlerle karşılanmaya devam ediyor.

Atatürk ve Sabiha Gökçen kendi rekorlarını altüst etti

Bayram tatili hem Atatürk Havalimanı’na hem de İstanbul Sabiha Gökçen (İSG) Havalimanı’na tarihinin en fazla iniş kalkış yapılan ve en fazla yolcuya hizmet verilen gün rekorlarını getirdi.

Ramazan Bayramının üçüncü günü yani 10 Ağustos’ta Atatürk Havalimanı’nda bin 245 uçak inip kalktı, terminallerden de 145 bin yolcu geçti.

Sabiha Gökçen’de ise tüm zamanların rekoru 11 Ağustos günü geldi. Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan 11 Ağustos’ta toplam 71 bin 200 yolcu giriş ve çıkış yaptı. Aynı gün iniş ve kalkış yapan uçak sayısı ise 553 oldu. Havalimanından bu yılın ilk 6 ayında toplam 8.1 milyon yolcu giriş-çıkış yapmış ve yolcu artışı geçen yılın ilk 6 ayına oranla yüzde 18 olmuştu. İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı işletmecisi İSG’den yapılan açıklamada, Ramazan

Bayramı Sabiha Gökçen Havalimanı’nın kendine ait yolcu ve uçak sayısında rekora imza attığı vurgulandı.

Çanakkale’de %15 artış oldu

Çanakkale Boğazı ile Gökçeada ve Bozcaada’ya deniz ulaşımını sağlayan Gestaş Deniz Ulaşım A.Ş., bayram tatilinde tüm hatlarda, 5 günde toplam 75 bin araç ve 250 bin yolcu taşıdı. Gestaş Genel Müdürü Hasan Yürükçü, arife günü olan çarşamba gününden pazar gecesine kadar, araba vapurlaru ve feribotlarla 75 bin araç ve 250 bin yolcunun taşındığını kaydetti. Yürükçü, Çanakkale- Eceabat, Çanakkale-Kilitbahir ve Lapseki- Gelibolu hatlarında

65 bin araç ve 200 bin yolcunun boğazdan karşılıklı olarak iki yakaya taşındığını ifade etti. Yürükçü, ayrıca Bozcaada ve Gökçeada’ya ise toplam 10 bin araç ve 50 bin yolcunun taşındığını belirtti. Bu bayram bir önceki yıla göre geçiş yapanların sayısında yüzde 15’lik bir artışın söz konusu olduğunu dile getiren Hasan Yörükçü, şöyle konuştu: “Boğaz hattından tatilcilerin geçiş rakamları her geçen yıl artıyor. Biz de bu talebi karşılamak için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz. Tatilcilerin boğazdan geçiş süresini en aza indirmek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Tabii ki araç kuyrukları oluşuyor.

Araç kuyrukları, tatilcilerin aynı anda hareket edip iskelelere gelerek geçiş yapmak istemelerinden kaynaklanıyor.”

Haberin Devamı