Gazete Vatan Logo

Hapis cezası aldı, üstüne ihale kazandı

Enerji yolsuzluğundan mahkum olan AKP’li Kaya yeniden ihale kazandı

İki yıl önce Enerji Bakanlığı’ndaki yolsuzluk nedeniyle 7.5 ay hapse çarptırılan ancak cezası ertelenen AKP Ağrı Milletvekili Cemal Kaya’nın
kağıt üzerinde devrettiği şirketi Aram İnşaat, Milli Eğitim Bakanlığı’nın toplam 12 milyon YTL’lik 2 ihale kazandı. Şirket, Kütahya, Manisa, Ordu ve Rize’de ilköğretim okulu, eğitim merkezi ve halk eğitim merkezi yapacak

AKP Ağrı Milletvekili Cemal Kaya’nın enerji ihalelerindeki yolsuzluklar nedeniyle 7.5 ay hapse mahkum edilmesine neden olan şirket, kamu ihaleleri almaya devam ediyor. Mahkemenin Kaya’yı “ihaleye fesat karıştırmak” suçundan mahkum etmesine ve cezasının ertelenmesine neden olan Aram İnşaat, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan 12 milyon YTL’lik üç ihale daha aldı. Aram İnşaat, Kütahya’nın Simav İlçesi’ne ilköğretim binası, Manisa-Merkez-Horozköy ve Güzelyurt’a Kız Meslek Lisesi binası inşaatı, Rize’nin Çay, Çayeli ve Hayrat ilçeleri ile Ordu’nun Fatsa İlçesine lise ve halk eğitim merkezi inşaatları ihalelerini kazandı.

Kağıt üzerinde devir

2002 seçimlerinde CHP’den Meclis’e giren Kaya, 30 Temmuz 2003’te partiden istifa etti. Kaya, 12 Ekim 2003’te AKP’ye katıldı. Kaya, 1990’da kurduğu Aram İnşaat’taki hisselerini 2002 seçimleri öncesi sattı. Kaya, hisselerini önce eşi Dilek Kaya’ya, eşi de 2004’te Cengiz Babayiğit’e devretti. Sonra yapılan devirlerle şirketin sahipleri Kaya’nın eski ortağı Yüksel Sirel, Serdar Yıldırım ve yeğeni Şakir Bakır oldu.

Haziran 2004 itibarıyla kendisinin ve eşinin şirkette hiç hissesi kalmadı. Ancak Kaya’nın hisse devrinin kağıt üzerinde kaldığı ortaya çıktı ve milletvekili olmadan önce hisselerini satmasına rağmen Aram İnşaat için milletvekili seçildikten sonra da ihale pazarlığı yaptığı anlaşıldı. Şubat 2005’te yapılan yolsuzluk operasyonunda Cemal Kaya’nın şirketin ihale alması için uğraştığı dinlenen telefon konuşmalarıyla saptandı.

7.5 aya mahkum oldu

Beyaz Enerji Operasyonu kapsamında yürütülen teknik takip sırasında Kaya, dinlenen telefonlara takıldı. Kaya’nın işadamı İbrahim Selçuk’la telefon görüşmelerinde Aram İnşaat için ihale pazarlığı yaptığı tespit edilince Nisan 2005’te milletvekilliğinden istifa etti. TBMM Genel Kurulu da Kaya’nın istifasını kabul etti ve milletvekili dokunulmazlığı kalktı. 19 kişiyle birlikte hakkında açılan davada yargılanan Kaya, 23 Mart 2007’de 7 ay 15 gün hapis, 366 YTL para cezası aldı, ancak bu cezalar ertelendi. Temyiz süreci devam ettiği için Kaya hakkındaki ceza kesinlik kazanmadı.

Kaya, 22 Temmuz seçimlerinde AKP tarafından yeniden aday gösterildi ve Ağrı Milletvekili olarak yeniden parlamentoya girdi.

Teselli ihalesi!

Kaya’ya hapis cezası verilmesinden 13 gün sonra Aram İnşaat, İstanbul’da Pendik Hastanesi’nin 84 milyon YTL’lik ihalesini kazandı. İhalenin bu şirkete verilmesine ilişkin eleştirilere karşılık İstanbul Valisi Muammer Güler, “Şirketle ilgili yasak yok. Muhammen bedelin altında teklif verildi. Öbür tarafı bizi ilgilendirmez” dedi.

Erdoğan, istifasına ‘onurlu davranış’ diye destek çıktı

Cemal Kaya, TBMM’ye CHP listesinden 3 Kasım 2002’de girdi. Parti yönetimi ile anlaşamayan Kaya, 30 Temmuz 2003’te partisinden istifa etti. Bir süre bağımsız kalan Kaya, 12 Ekim 2003’te AKP’ye katıldı. Kaya, Enerji Bakanlığı’ndaki yolsuzluk iddialarında adının geçmesi üzerine TBMM Başkanlığı’na başvurarak milletvekilliğinden istifa etti. 26 Nisan 2005’te vekilliği Genel Kurul’da düşürülen Kaya, AKP’de siyasete devam etti. 22 Temmuz seçimlerinde Ağrı’dan ikinci sıra adayı olan Kaya, AKP’nin bu ilden 5 milletvekili çıkarmasında etkili oldu. Kaya, 2005’te istifa ettiği zaman Başbakan Erdoğan, “Onurlu bir davranış” sözleriyle destek çıkmıştı.

Telefon kayıtlarıyla yakalandı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndaki yolsuzluk operasyonuna temel olan telefon dinleme kayıtları, ihalelerde rüşvet çarkını ortaya koymuştu. Cemal Kaya da “büyük ihale” siparişi verirken gizli dinlemeye yakalanmıştı. Kaya’nın telefon kayıtları özetle şöyle:

İbrahim Selçuk: (EÜAŞ Genel Müdür Yardımcısı Servet Üst’le konuşuyor): Cemal Kaya Ağrı Milletvekili, ihaleye ekleyin onu. Hele bir formül bul, ya bakan bunlara söz vermiş biliyor musun? Dur dur, yanımda bi dakka dur. (Telefonu Kaya’ya veriyor.)

Cemal Kaya: Ya patron bi organize yap da bize de gönder üretim lisansımız var bizim ya. Tamam abi, İSO MİSO belgesi var hepsi. En büyükleri gitti bundan sonra kalanlar hep ufak tefek biliyorum kalanları tabii. Yani girme şansımız yok mu? Yukarıdakine söylesek öyle bir şey yapabiliriz he.

İbrahim Selçuk: Alo. Baba şimdi Urfa (hidroelektrik santralı). O sana verilen rakamdan yüzde 12 kıracaksın ona göre tamam.

Cemal Kaya: Efendim abi. Ha Urfa. Tamam tamam.

Cemal Kaya: Ben baktım da, Urfa en küçüğü, hâlâ daha da açılmamış. Hiç olmazsa Özlüce (hidroelektrik santrali) Mözlüce bir şey olsun ya. Eee diğerinden olsun canım. Karkamış, Karkamış (hidroelektrik santralı) olsun tamam mı? Yani değişsin bari hiç olmazsa. İş bitirme bakımından. Parasında değiliz de...

Milli Eğitim Bakanlığı’nın okul, eğitim merkezi ihalelerini aldı

Aram İnşaat, Milli Eğitim Bakanlığı Yatırımlar ve Tesisler Dairesi Başkanlığı tarafından ihaleye çıkarılan, okul, lojman, pansiyon inşaatı ile altyapı ve çevre düzenlemesi için açılan ihalelere teklif verdi. Aram İnşaat Elektrik Üretim İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, Kütahya’nın Simav İlçesine ilköğretim binası, Manisa-Merkez-Horozköy ve Güzelyurt’a Kız Meslek Lisesi binası inşaatı için açılan ihaleyi, toplam 5 milyon 141 bin 795 YTL bedelle kazandı.

Toplam 21 firmanın teklif verdiği ve bu tekliflerden tümünün geçerli sayıldığı ihalede işin başlangıç tarihi 2 Ekim 2007, bitiş tarihi ise 3 Haziran 2008 olarak açıklandı.

Açık ihale usulü ile 28 Mayıs 2007’de yapılan ihale ile söz konusu yerde betonarme karkas 1 adet 16 derslik ilköğretim okulu, 1 adet 16 derslikli kız meslek lisesi binaları ile alt yapı, çevre ve saha işleri gerçekleştirilecek.

Şirket ayrıca 7 milyon 132 bin 89 YTL bedelle Rize’nin Çay, Çayeli ve Hayrat ilçeleri ile Ordu’nun Fatsa İlçesine lise ve halk eğitim merkezi inşaatları için 28 Mayıs 2007’de açılan ihaleleri de kazandı. Rize Çay, Çayeli ve Hayrat’a betonarme karkas 1 adet 16 derslik Anadolu Lisesi, Ordu Fatsa’ya 1 adet 16 derslikli lise ile Rize Çayeli’ne 1 adet halk eğitim merkezi için açılan ihalede işin başlangıç tarihi 2 Ekim 2007, bitiş tarihi ise 3 Haziran 2008 olarak belirlendi.

Hisseleri artık eski ortak ve yeğenlerinde

Aram İnşaat’ın ortağı olan Cemal Kaya, 2002’de hisselerini eşine devrederek şirket ortaklığından ayrıldı. Kaya’nın eşi Dilek Kaya, 2003’ün sonunda şirketteki hisselerinin bir bölümünü 285 bin YTL karşılığında Cengiz Babayiğit’e devretti. Aynı tarihte şirket ortaklarından Kemalettin Güvenç de hisselerini 240 bin YTL’ye Babayiğit’e sattı. Dilek Kaya, bu devirden 6 ay sonra 720 bin YTL’lik hissesini Yüksel Sirel’e devretti. Böylece Haziran 2004 itibarıyla şirkette Kaya’nın hissesi kalmamış oldu. Bu tarihte şirket ortakları Ticaret Sicili Gazetesi’nde Cengiz Babayiğit ve Yüksel Sirel olarak ilan edildi.

Şirketteki hisse devirleri bu tarihten sonra da devam etti. Mayıs 2006’da, Cemal Kaya’nın yargılandığı dava sürerken Cengiz Babayiğit tüm hisselerini Kaya’nın yeğeni Şükrü Bakır’a sattı. Şükrü Bakır da bu hisselerini Şubat 2007’de Şakir Bakır’a, Yüksel Sirel ise hisselerinin bir bölümünü Serdar Yıldırım’a devretti. Nisan 2007’de Yüksel Sirel, şirketin genel müdürlüğünden alındı ve yerine Cemal Kaya’nın yeğeni Şakir Bakır getirildi. Ticaret Sicili Gazetesi’ne göre, şirketin şu andaki ortakları Şakir Bakır, Yüksel Sirel ve Serdar Yıldırım olarak sıralanıyor.

Haberin Devamı