Gazete Vatan Logo

Hamit Bayram da 48 kilo eroin de sır

Van Emniyeti'nden aralarında babası Mustafa Bayram'ın da bulunduğu adamları tarafından kaçırılan Hamit Bayram hâlâ kayıplarda. Polisin, alıcı kılığında anlaşma yaptığı 48 kilo eroinin de akıbeti meçhul...

Her gün yeni bir gelişmeyle skandala dönüşen olay, geçen Salı günü Malatya'da eski Van Milletvekili Mustafa Bayram'ın oğlu Hamit Bayram'ın kendilerini alıcı olarak tanıtan polislere eroin satmak istemesiyle "start" aldı...

Hamit Bayram ve şoförü Hüsnü Özbuz, yanlarına 8.5 gram eroin numunesiyle, alıcı sandıkları polislerle tam saatinde buluştu. Bayram, numuneyi gösterdikten sonra 48 kilo eroini Van'da teslim edeceğini söyleyip, müşteri sandığı polislerle Malatya'dan Van'a geçti. Ancak, teslim görüşmeleri sırasında Hamit Bayram, durumdan şüphelendi ve müşterilerin polis olduğunu anladı; kaçmak istedi.

Baba da olay yerinde
Malatya Emniyet Müdürlüğü ekibi de Hamit Bayram ile şoförünü ellerinden kaçırmamak için Van-Erciş karayolu üzerinde bulunan Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'ne götürdü.

Burada bir fırsatını bulan Hamit Bayram, yakınlarına cep telefonuyla durumu bildirdi. Baba Mustafa Bayram'ın da aralarında olduğu ortaya çıkan 25-30 kişilik bir baskın düzenleyerek Hamit Bayram ile şoförünün kaçmasını sağladı.

Özel ekip oluşturuldu
Eski Van Milletvekili Mustafa Bayram ve diğer oğlu Macit Bayram'ın da bulunduğu 7 kişi önceki gün 7 saat süren sorgudan sonra tutuklandı. Ancak dün bir gelişme daha ortaya çıktı. Hamit Bayram'ın, alıcı sandığı polislere kilosu 7 bin euro karşılığı satmak üzere anlaştığı 48 kilo eroinin de baskın sırasında kaybolduğu ortaya çıktı.

Van Emniyet Müdürlüğü, halen firarda olan Hamit Bayram ile Hüsnü Özbuz'un yakalanması için özel bir ekip oluşturdu.

Suç dosyası kabarık
"Toplumda infial uyandırmak" gerekçesiyle tutuklanan Mustafa Bayram, vekil olmadığı dönemde birçok kez gözaltına alındı, biri çifte cinayet, 7'si uyuşturucu kaçakçılığı olmak üzere 8 ayrı davada yargılandı. Bayram'ın suç dosyasını kısaca aralarsak... 1995'te ANAP'tan Van milletvekili seçildi ve dokunulmazlık zırhının altına girdi. Bu zırh, 1998'de kalktı. Davaları sürerken, 1999 seçimlerinde kapatılan FP'den Van Milletvekili olarak Meclis'e girdi. Ve adı Picasso'ya ait tabloların yurtdışına kaçırılmasıyla ilgili olaylara karıştı. Tabloları satan kişilerin Bayram'ın şoförü ve yeğeni olduğu ortaya çıktı. Bayram, bu suçtan ceza almadı. 1985'te de şöyle bir iddia ortaya atıldı. Uyuşturucu kaçakçılığı yapmak için Bayram ile Cemal Sincar anlaştı. Anlaşmazlık sonucunda Bayram'ın ağabeyi Ömer Bayram öldürüldü. Bayram'ın adamları, Sincar'ın yakınlarını silahla taradı. 1 kişi öldü, 14 kişi yaralandı. Saldırıya Bayram'ın da katıldığı ortaya çıktı. Beş ayı tutuklu dört yıl yargılandı. Delil yetersizliğinden beraat etti. Bayram hakkında Van Başsavcılığı tarafından, dava açıldı. Bununla birlikte Üsküdar Başsavcılığı da "Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanuna muhalefet"ten fezleke düzenledi. Dokunulmazlığı kaldırıldı. 1997'de de silahlı kavgada Yakup İnce isimli şahıs gözünden vurularak öldürüldü. İnce'nin ölümüne neden olan kurşunun Bayram'a ait silahtan çıktığı anlaşıldı. Hakkında 24 yıl hapis istemiyle dava açıldı. Bayram, olayın Meclis'e taşınması üzerine 'Silah çatışmanın olduğu gün bir yakınında bulunuyordu' açıklaması yaparak kendini savundu. Davanın dosyası Van Adliyesi'nden çalındı. Yine delil yetersizliğinden beraat etti.

Vali ne diyor: Kaçarken götürmüşler
Van Valisi Hikmet Tan: Polisler Hamit Bayram'ı yakalamış. Bölge Trafik Şube Müdürlüğü'ne götürmüş. Hamit Bayram telefonla yakınlarım arayarak durumu bildirmiş. Mustafa Bayram ve adamları buraya gelerek onu kaçırmış. Bunun başka mantığı yok.

Ben olayın başından beri kararlı davrandım. Emniyet Müdürü Tacettin Kurt'a talimat verdim. Mustafa Bayram'dan oğlunu teslim etmesini istedim Ancak bizi oyaladı, getirip teslim etmedi. Bu kez ben 'Hamit Bayram'ı teslim etmezse ya kendisini ya da bir oğlunun alınmasını' söyledim. Mustafa Bayram oğlu ile birlikte Emniyet'e gelmedi. Gitti savcılıkta ifadesini verdi, sonra da tutuklandı. Kararlılığım olmasıydı Mustafa Bayram tutuklanmazdı.

Emniyet ne diyor: Eroini getirmedi
Malatya Emniyet Müdürü Orhan Savaş: "Şahıs (Hamit Bayram) alıcı sandığı arkadaşlara, '48 kilo eroini hemen, 100 kilo eroini ise çok kısa sürede temin ederim' demiş. Yani Malatya'ya getirilmiş bir eroin yok" dedi. Van Emniyet Müdürlüğü, halen firarda olan Hamit Bayram ile Hüsnü Özbuz'un yakalanması için özel bir ekip oluşturdu. Güvenlik birimleri, polise düzenlenen baskınla kaçırılan bu kişileri yakalamak için çeşitli yerlere peş peşe baskın yapıyor.

Haberin Devamı