Gazete Vatan Logo

Halkın yarısından fazlası çözüme destek veriyor!

Halkın yarısından fazlası çözüme destek veriyor!

Boğaziçi Üniversitesi’nin yaptığı “Çözüm Süreci: Kim Ne İstiyor?” araştırmasına göre, çözüm sürecine destek, kendini Kürt olarak tanımlayanlarda yüzde 83, Türkiye genelinde ise yüzde 57

Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Yılmaz ve ekibinin yaptığı “Çözüm Süreci: Kim Ne İstiyor?” başlıklı araştırma, Türklerin ve Kürtlerin çözüm sürecine ilişkin düşüncelerini ve beklentilerini ortaya koydu. Kimliklerin nasıl tanımlandığı, hissedilen ayrımcılık seviyesi, Kürt sorunun kökeni ve geleceği sorgulanan araştırma, Prof. Dr. Yılmaz ve ekibince Boğaziçi Üniversitesi ve Açık Toplum Vakfı’nın desteğiyle yapıldı.

2.300 kişiye soruldu

Saha çalışması 2014 Nisan-Temmuz aylarında, Türkiye çapında 2.300 kişiyle görüşülerek gerçekleştirilen araştırma kapsamında, 100 kişi ile derinlemesine görüşüldü. Kürt yurttaşların eğilimlerinin daha iyi anlaşılabilmesi için örneklem içerisindeki ağırlıkları artırıldı. Araştırmada, Türk ve Kürt kimliklerinin nasıl belirlendiği, ayrımcılık ve ayrıcalık algılamaları, Türkiye’nin önemli gündem konularından biri olan çözüm sürecine dair beklentiler ve umutlar ölçüldü.

Haberin Devamı

Yüzde 47 umutlu

Araştırmaya katılanların yüzde 30’u bir etnik dil ve kültürü olduğunu beyan etti ve bu grubun da yaklaşık yarısı, yani Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 16’sına işaret eden kesimi, etnik dil ve kültürünün Türk dil ve kültürüne göre ön planda yer aldığını kaydetti. Görüşülen kişiler arasında Kürtçe’nin ana dili olduğunu söyleyenlerin oranı da yüzde 15 çıktı. Araştırmaya göre, kendini Kürt olarak tanımlayanların çözüm sürecine desteği yüzde 83 olurken, BDP’ye oy verenlerde bu oran yüzde 91’e ulaştı. Türkiye genelinde ise çözüm sürecine verilen destek yüzde 57 olarak belirlendi. Çözüm sürecinin sorunları bitireceğine ilişkin beklentiler ise Kürt kökenli nüfusta yüzde 61, Türkiye genelinde ise yüzde 47 olarak hesaplandı.

Atatürkçü-laik kesim ayrımcılıktan şikâyet ediyor
Araştırmada, katılımcılara hastane, üniversite, devlet kurumu, lüks mağaza, iş başvurusu gibi alanlarda kimlikleri nedeniyle ayrımcılık görüp görmedikleri soruldu. Kürtlerin yüzde 20-30’u, hayatın çeşitli alanlarında ayrımcı davranışlara maruz kaldıklarını dile getirdi. Ayrımcılıktan en yüksek şikayeti olan ikinci grup ise yüzde 10-20 ile Atatürkçü-laik kesim olurken, grup aidiyetini “dindar-muhafazakar ve Türk” olarak seçenler yüzde 0-10 oranı ile en az şikayetçi kesim oldu.
Ayrılıkçılar yüzde 30
Kürtler arasında ayrışmacı-ayrılıkçı pozisyonu destekleyenlerin oranı yaklaşık yüzde 30 olarak belirlendi. En az destek bulan çözüm yolu ise yüzde 13’lük oranla “kültürel hakların yasalarca tanınması” oldu.

Haberin Devamı