Gazete Vatan Logo

Halk zamlardan bezince...

Depoya en fazla 80 liralık benzin koymaya başladık

PEŞPEŞE gelen zamlarla 4 lirayı geçen kurşunsuz benzinin fiyatı, Türk halkını bezdirdi. Yüksek akaryakıt fiyatları, tüketicilerin alışkanlıklarını da değiştirdi. 100 TL ve üzerinde yakıt alan vatandaş, bu tutarı 80 TL’ye indirdi. Ayda 5 kez olan yakıt satın alma alışkanlığı ise 2.5’e geriledi.

Dünyanın en pahalı benzinini kullanan Türk halkı, peş peşe gelen zamlar karşısında alışkanlıklarını değiştiriyor. 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı 4.08 liraya çıkarken, tüketiciler depolarını tam doldurmaya hasret kaldı. Alışkanlıklarını değiştiren sürücüler, akaryakıt alırken cimri davranmaya başladı. Eskiden kredi kartıyla ortalama 100 lira ve üzerinde yakıt alan Türk halkı, benzine gelen zamlar sonrasında bu tutarı 80 liraya indirdi. Binek araçlarda ayda ortalama 5 kez olan yakıt satın alma alışkanlığı ise yarı yarıya azalarak 2.5’e indi.

Shell&Turcas Petrol Pazarlama Müdürü Pınar Mavituna, otomobil sürücülerinin artık depolarını ‘full’lemediğini maksimum 80 liralık akaryakıt ürünü aldıklarını söyledi. Mavituna, Tük halkının yakı alma sıklığının da azaldığını belirterek, “Ortalama binek araçlarda ayda 2.5 kez satın alma yapılıyor” diye konuştu.

“Artan pompa fiyatları herkesi doğal olarak tasarrufa yöneltti” diyen Mavituna, şunları kaydetti:

“Biz de Shell olarak 2006‘dan beri sürekli olarak yakıt tasarrufu konusunda tüketicileri bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Tasarrufa her geçen yıl daha çok ilgi gösteren Türk sürücüleri bu konuda artık daha bilinçli. Örneğin Shell FuelSave Kurşunsuz 95‘i lanse ettiğimizden bu yana konumumuz daha da güçlendi. Küçülen benzin pazarında bu ürünün satışları olumlu yönde ilerliyor. Bu tarihten itibaren sadece bu ürünümüzle 21 milyon litre tasarruf edildi.”

Ocak’ta Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek 1 depoda 1 litre yakıt tasarruf (15-20 km) sağlayan FuelSave’in piyasaya sunduklarını hatırlatan Pınar Mavituna, “Tasarruflu dizelimizin satışları daha şimdiden beklentilerimizi aştı. Yüzde 20’ye varan satış artışı gerçekleşti” dedi.

Yakıt ekonomisiyle ilgili bilinçlendirme çalışmalarına devam ettiklerini belirten Mavituna, şöyle devam etti:

“Müşterilerimizi ve filolarımızı tasarruflu yakıt kullanımı konusunda eğitiyoruz. Gerçekleştirdiğimiz eğitimlerde filolarımızın yüzde 24’e varan oranda tasarruf sağladığına şahit olduk. Diğer taraftan, yakıt tasarrufunun 10 temel ilkesini içeren bilgilendirici broşürleri istasyonlarımızda müşterilerimize dağıtıyoruz.”

1 yılda 311 milyon litre yakıt tasarrufu

Shell’in tahminine göre Türkiye’deki tüm dizel araç sürücülerinin Shell FuelSave Diesel kullanması halinde, 1 yılda yaklaşık 311 milyon litrelik yakıt tasarrufu sağlanabiliyor. Bu, aynı yakıt miktarıyla 6.22 milyar kilometre ekstra yol alınabileceği anlamına geliyor.

- Bu miktarlarla, dünyanın çevresi 154 bin 709 kez dolaşılabilir. (40 bin 75 kilometre) İstanbul-Ankara arasında 1 milyon 365 bin 638 kez gidilebilir. (İstanbul-Ankara arası 454 kilometre)

n Ya da arada bir karayolu olduğunu varsayarsak, dünyadan aya 17 bin 464 kez gidilebilir ya da 8732 kez gidip dönülebilir. (Dünya ile ay arasındaki mesafe yaklaşık 355 bin kilometre)

Yeni Corsa daha cimri oldu 100 km’de 3.6 lt harcıyor

Opel’İn B segmentindeki modeli Corsa’nın dördüncü nesli makyajlandı. Insignia ile başlayan yeni tasarım anlayışı, sırayla Astra ve Meriva’da da kullanıldıktan sonra Corsa’ya uygulandı. Yapılan dokunuşlarla ön bölümde çarpıcı sayılabilecek bir değişim söz konusu.

Farların ana hatları korunurken, tampona doğru yaşanan uzama daha dinamik bir görünümü beraberinde getirmiş. Corsa’nın motor seçeneklerinde en büyük yenilik 1.3 lt 95 beygirlik dizel motor. 2008’de 75 beygir gücündeki bu Corsa modeli 100 km’de 4.5 litre harcıyordu. Makyajla beraber tüketim 3.6 lt’ye kadar düştü.

Corsa’da; 1.2 i Twinport, 1.2 i Twinport Easytronic, 1.4 i Twinport, 1.3 CDTi dizel 75 bg, 1.3 CDTi dizel 95 bg Start/Stop ve 1.6 Turbo OPC 192 bg motor seçenekleri bulunuyor. Corsa’nın fiyatı 29 bin 978 liradan başlıyor.

Haberin Devamı