Gazete Vatan Logo

Haksız yere karakolda tutulma hak ihlali

Çorlu’da, bir kadın, mail ve mesaj yoluyla kendisine sarkıntılık yaptığını öne sürdüğü kişiyi sözlü olarak polise ihbar etti.

Haksız yere karakolda  tutulma hak ihlali

Bunun üzerine polisin davetiyle karakola giden vatandaş, kendisinden şikayetçi olan kadının akli dengesinin yerinde olmadığını ileri sürerek suçlamayı kabul etmedi. Karakolda bir süre tutulan kişi, hakkında herhangi bir işlem yapılmadan bırakıldı. Haksız yere alıkonularak şiddete maruz kaldığını, tehdit edildiğini öne süren başvurucu, polis merkezindeki görevlilerden şikayetçi oldu. Savcılık, kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi, yapılan itiraz ağır ceza mahkemesince reddedildi. Karakola çağrılan kişi, bunun üzerine Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, başvurucunun, Anayasa’nın 19. maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Kararda, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkına yönelik bir müdahale için kişinin, rızası olmaksızın en azından rahatsızlık verecek uzunlukta bir süre boyunca belirli bir yerde fiziki olarak tutulması gerektiği belirtildi. Somut olayda başvurucunun, davete uyarak polis merkezine gittiği, burada kaldığı süre kapsamında üç sivil polis memuruyla da kamera kaydının yapılamadığı bir ortamda baş başa kaldığı anlatıldı.

Haberin Devamı

Başvurucunun bir suç işlediğine yönelik ihbar veya şikayet bulunmadığı vurgulanan kararda, bir kadının Çocuk Büro Amirliğinde görevli polislere, başvurucu tarafından rahatsız edildiğini ifade etmesi üzerine polislerin görevli olmadıkları bir polis merkezine telefonla çağırdıkları ve tuttukları kaydedildi. Kararda, “Başvurucunun polis merkezinde tutulduğu süre içinde adli bir işlemin gerçekleştirilmesi de söz konusu değildir. Olayda polis memurlarının derhal harekete geçmesini gerektiren suçüstü hali, gecikmesinde sakınca bulunan hal veya benzeri bir durum bulunmamaktadır. Başvurucunun görevli olmayan polis memurlarınca işlem tesis edilmeden polis merkezinde bir süre tutulması söz konusudur” denildi.

Kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlali nedeniyle yalnızca ihlal tespitiyle giderilemeyecek manevi zararları karşılığında başvurucuya 5 bin lira manevi tazminat ödenmesine de karar verildi.

Haberin Devamı