Gazete Vatan Logo

Hakemler çiftçiliğe soyundu, rızkımızla oynuyor

Tarım Bakanı'nın "Korkmadan yiyebilirsiniz" açıklaması tavuktaki hormon paniğini dindirmeye yetmedi. Tavuk satışları düştüğü için fiyatları indirmek zorunda kalan üreticiler iddiaları ortaya atan Erman Toroğlu'na dava açmaya hazırlanıyor

Tüketiciyi tavuktan eden hormon tartışması Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü'nün açıklamalarına rağmen hızını kesmedi. Güçlü'nün "Korkmadan tavuk yiyebilirsiniz" çağrısı iddiaları ortaya atan Erman Toroğlu'nu iknaya yetmedi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği ise sektörü karıştıran iddialara karşı atağa geçti. Başkan Şemsi Bayraktar, Toroğlu'na dava açmak için kolları sıvadı. Gerekçe hazır: "Toroğlu rızkımızla oynadı."

Bayraktar tüm tavuk üreticileri adına Toroğlu'na dava açmaya hazırlanıyor. Kendisi de tavuk çiftliği sahibi olan Bayraktar "İddiaları ortaya atanlar bunu ispatlamak zorunda. Toroğlu, üreticilerin rızkıyla oynadı, vebal altına girdi" diye isyan ediyor, Tarım Bakanlığı'nın denetimlerinde hormon kullanıldığına dair hiçbir bulguya rastlanmadığını iddia ediyor: "Tüccarlar, hakemler çiftçiliğe soyundu. Kendini gündemde tutmak için bu tür açıklamalar yapıyor. İddiası varsa belgelesin. Analizler, laboratuvar sonuçları yok. Yazıktır, günahtır. Kesimhanelerimizi AB uzmanları denetliyor. Ocak ayından itibaren AB'ye beyaz et ihracatına hazırlandığımız bugünlerde ülke menfaatlerini baltalıyor."

Ekmeğimizle oynamasın
Bir açıklama da Banvit Genel Müdürü Ömür Görener'den geldi: "Türkiye'de kanatlılarda hormon kullanımı yoktur. Tarım Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü yetkilileri, bazı ağır metaller, antibiyotik ve hormon rezüdülerinin varlığını program dahilinde devamlı olarak kontrol etmektedirler. Dolayısıyla 'Piliçte hormon var' diye iftira atmak ve yalan söyleyerek halkı kandırmak on binlerce işçi ve çiftçinin ekmeğiyle oynamak önümüzdeki günlerde mahkeme konusu olacaktır."

Toroğlu'ndan yeni gerekçe
Tavuk yemiyorum çünkü kepek yapıyor
"Ben 'Tavukta hormon var' demedim. Sadece 'Yemem' dedim" diyen Erman Toroğlu, ısrarını sürdürüyor. VATAN'a konuşan Toroğlu "AB Türkiye'den tavuk alacaksa alsın engelleyen mi var?" diye sordu. Bakan Güçlü'yü Çernobil faciasından sonra çayda radyasyon iddialarını yalanlamak için çay içen dönemin Sanayi Bakanı Cahit Aral'a benzeten Toroğlu "O zaman bakan da çay içmişti. Şimdi yaşıyor mu bilmiyorum" dedi. Toroğlu'nun "Neden tavuk yemiyorsunuz?" sorusuna verdiği son yanıtı ilginçti: "Yemiyorum çünkü kepek yapıyor!"

Bakan'ın 18 yıl önce içtiği radyasyonlu çay, kanser vakalarının önüne geçemedi
Toroğlu'nun Bakan Sami Güçlü'yü benzettiği Cahit Aral'ın tavrı bundan 18 yıl önce gazetelere manşet olmuştu. Çernobil faciasının ardından radyasyon iddialarını yalanlamak isteyen dönemin ANAP'lı Sanayi Bakanı Cahit Aral gazetecilerin karşısına geçip çay içmişti. Tartışmanın üstü o yıllarda kapandı, gitti. Aradan 18 yıl geçti ancak kanser vakaları bitmedi. Facianın Karadeniz'deki kanser vakalarını artırdığı rakamsal bir gerçek.

Piliç eti fiyatları 1 milyon düştü
Ekim ayında talebin artmasıyla birlikte kilosu 3 milyon 900 bin liraya kadar yükselen piliç eti fiyatları, son 5 günde gerileyerek 2 milyon 950 bin liraya kadar düştü. But, incik, döner gibi işlenmiş yan ürünlerin fiyatı yüzde 10 ila 15 oranında ucuzladı.

Haberin Devamı