Gazete Vatan Logo

Hadım mı idam mı?

Aile Bakanı Ayşenur İslam, Özgecan’ın katilleri için idam cezasının gündeme alınabileceğini açıkladı. Ak Partili Fatma Şahin ise kimyasal kastrasyon (hadım) önerdi.

Hadım mı idam mı?

‘İdamı gündeme alabiliriz’

Özgecan Aslan’ın katledilmesinin ardından ölüm cezası yeniden tartışılıyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, “İdamı gündemimize alabiliriz” dedi

aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, dün Özgecan Aslan’ın ailesine taziye ziyaretinde bulundu. Bakan İslam, çıkışta yaptığı açıklamada, “Bir bakan olarak değil ama bir anne ve kadın olarak şahsa karşı işlenen suçların cezasının idam olabileceğini düşünüyorum. Bunun tartışılabileceğini düşünüyorum. Bunu gündemimize alabiliriz” dedi.
Zeybekci: Tartışılmalı
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de Manisa’da yaptığı açıklamada “Toplumu infiale sürükleyen bu tarz olaylarda, yeni hassasiyetle tartışarak idamı geri getirmeyi tartışmalı. Türkiye’de siyaset bunu tartışmalı” diye konuştu. İdamla ilgili başka bir açıklama da TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerini Araştırma Komisyonu Başkanı, AK Parti İstanbul Milletvekili Alev Dedegil’den geldi: “ Cezalar artırılmalı ama bu tür vakalarda idam cezası da tartışılmalı. Bu insanlığa karşı işlenmiş bir vahşet suçudur. “
İşte alacakları en ağır ceza
Özgecan Aslan’ın öğrenim gördüğü Çağ Üniversitesi’nin Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yücel Ertekin, yargılama süreciyle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:
“Zanlı ’hunharca hislerle öldürme’ ile yargılanacak. Cezası ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasıdır. Hukukumuzdaki en ağır ceza budur. Ağırlaştırılmış hapis cezasının ömür boyu hapis cezasına göre en belirgin farkı, aflardan yararlanamayacak olmasıdır. Aftan yararlanabilmesi için 30-39 yıl hapis yatmış olması gerekir. Hükümlü, tek kişilik odada barındırılır. Spor ve iyileştirme faaliyetine katılamaz. Cezasının infazına, hiçbir surette ara verilemez.”
Yine kimyasal hadım önerisi
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, ilk olarak 2009’da gündeme gelen ve çok tartışılan ‘kimyasal hadım’ önerisini yeniden gündeme getirdi. Kadın ve Aile Bakanlığı döneminde bu konuda çalışma yaptıklarını hatırlatan Şahin şunları söyledi:
“Bugün, birçok dünya ülkelerinde ‘kimyasal kastrasyon’ dediğimiz bir yöntemle bu tür sapık insanlar tedavi ediliyor. Biz de bunu yapalım. Bakanlığım döneminde bir çalışma yaptık, olgunlaşmış bir yapı var. Bundan önce çıkan cinsel suçlarla mücadele yasası çok kuvvetli bir yasa. Bu bir hastalık. Nasıl insanların vücudunda bir hastalık varsa tedavi olmak gerekiyorsa bunu da bizim tedavi etmemiz ve çözmemiz lazım. Cezaları arttırmayla beraber bu tür tedbirler uygulamamız ve toplum vicdanını rahatlatmamız lazım. İdamın da uluslararası hukukta tartışılması ve bu tür sapık, cani katillerde tartışılarak gereğinin yapılmasını düşünüyorum.”
Kişinin tahrik olmasını engelliyor
KİMYASAL ‘kimyasal kastrasyon’ yani hap içirerek kimyasal yolla hadım etme önerisi 2009’da hazırlanan tasarıyla gündeme gelmiş ve tartışılmıştı. Tasarıyı hazırlayanlardan AK Partili Alev Dedegil şöyle anlatmıştı: Bu yöntem insanın aktivitesini bitirmiyor. Kendi başına cinsel ilişkiyi başlatmasını engelliyor. Bir çocuk, kadın gördüğünüzde tahrik olmuyorsunuz, bunu engelliyor. Bu pedefoli bir hastalıksa işte sana ilacı, tedavisi. Yasa yapıcı bunun kapsamını genişletip cinsel suçların tamamını alabilir.”

Haberin Devamı