Gazete Vatan Logo

'Esprili hediye'yi sevdik

Türkler ‘esprili hediye’ vermeyi çok sevdi, Avrupalılar mal yetiştiremiyor

GİRİŞİMCİ Güçlü Gökozan’ın ikizine ‘en çarpıcı’ hediyeyi bulmak için aklına gelen ve şimdilerde 1 milyon TL cirolu bir iş modeli haline gelen ‘buldumbuldum.com’, mikrodalgada ısıtılan çoraptan elektro şoklu sinek öldürücüye kadar ‘ilginç tasarım’lı hediye arayanların ilk durağı oldu. Sitenin aylık sipariş adedi 5 bine ulaşırken, daha önce “Türkiye’de tasarım ürünleri satmaz” deyip mal vermeyen Avrupalı firmalar, fabrikalarındaki üretim bantlarını Türkiye’den gelen talebi karşılamaya ayırıyor.

PARMAK bateriden güneş kavanozuna, elektro şoklu sinek öldürücüden mikrodalgada ısıtılan çoraba kadar Türklerin hediyede ‘ilginçlik’ merakı, Avrupa’da fabrikalarda özel üretim yaptırmaya başladı. Girişimci Güçlü Gökozan’ın ikizine çarpıcı bir hediye ararken 2.5 yıl önce geliştirdiği ‘buldumbuldum.com’ sitesi, 2 yıl içinde 5 milyon TL’lik bir ‘ilginç tasarımlı ürün’ pazarı yarattı. Sitenin aylık sipariş adedi 5 bine ulaşınca, önceleri “Tasarım ürünleri ilgi görmez” diyerek Türkiye’ye burun kıvıran Avrupalı üreticiler, şimdi üretim bantlarını tamamen Türkiye’den gelen talebi karşılamaya ayırmaya başladı.

30 bin kayıtlı müşterisi var

‘Buldumbuldum.com’ sitesinde günlük 5 bin kişilik trafiğe ve 1 milyon TL ciroya ulaşan Gökozan, Avrupalı tasarımcıların Türkiye’de böyle bir ilginin olabileceğini düşünmediğini ama şimdilerde üretim bantlarında önce Türkiye’den gelen talebin karşılandığını söyledi. Gökozan, “Dünyada 15 tasarım şirketinin distribütörü olduk. Bazı ürünlerde neredeyse fabrikayı kapatıyoruz” dedi. Sitelerinde 800’den fazla ‘tasarım’ın bulunduğunu ve her gün 1 yeni ürünün portföye dahil edildiğini belirten Gökozan, 30 bin kayıtlı müşterisi bulunan siteye İstanbul’un yanı sıra Van ve Gaziantep gibi Doğu illerinden de talep geldiğine dikkat çekti. Gökozan, ürün fiyatlarının 3 lira ile 200 lira arasında olduğunu kaydetti.

AZERBAYCAN VE ORTADOĞU’YA DA AÇILACAK

Buldumbuldum.com’un yurtdışından da ilgi gördüğünü söyleyen Güçlü Gökozan, bu iş modelini ilk aşamada başta Azerbaycan olmak üzere Ortadoğu ülkelerine de taşımayı planladıklarını söyledi. Gökozan, “Özellikle Kanyon’daki yerimiz Arap turistlerin akınına uğradı. Tek seferde minimum 5-10 parça ürün alıyorlar. Parmak bateri, ikon cüzdan ve ofis ürünleri özellikle İranlı ve Arap müşterilerin gözdesi.

O ülkelerde de bu işi yapmak için görüşmelere başladık. Hedefimiz 2011’de bu pazarlara adım atmak” dedi.

Nineler mikrodalgadan çıkan çorap istiyor

SATIŞLARININ en fazla plazaların ve iş merkezlerinin yoğun olduğu bölgelerde olduğunu ama ürünlerine 70 yaşındaki büyükannelerin bile ilgi gösterdiğini aktaran Güçlü Gökozan, “Mikrodalgada ısıtılarak kullanılan çoraplar büyükanneler arasında satış patlaması yarattı. Orta yaş üstünde ‘olay yeri’ çizimlerinden esinlenilerek tasarlanan nihaleler çok gözde” dedi. Gökozan, en yüksek satış rakamına yılbaşı, ardından Sevgililer Günü’nde ulaştıklarını, 3.5 katlık artış yakaladıklarını belirtti. Gökozan, gelen talep sayesinde 2011’deki ciro beklentilerini yüzde 100 artışla 2 milyon TL olarak açıkladı. ‘Buldumbuldum.com’la internet üzerinden satış yapan Güçlü Gökozan şimdilerde tüketiciye ‘göz teması’yla ulaşabilmek için AVM’lerde de ‘stand tipi’ mağaza konseptleri de oluşturmuş. Capitol ve Kanyon’da açılan bu konseptlere yakında da bir şube daha eklenecek.

Sineklere ‘havada şok ölüm’de satış patlaması

BU yaz kavuran sıcaklar ‘buldumbuldum’un satışlarına da yansımış. Yaz döneminde satışların gerilediğini ancak bu yıl farklı olarak özellikle 300 metreye kadar sıçrayabilen top, sinekleri havadayken elektro şokla öldüren ‘elektroşok sineklik’ gibi ürünlerin satışlarına doping olduğunu söyleyen Güçlü Gökozan, şimdiden 1.000 adetlik bir satış yaptıklarını ve sürekli ürün talebi geldiğini belirtti.

Karıncayı evde besleyenler stokları tüketti

800’E yakın ürünün bulunduğu buldumbuldum.com’un son dönemde en gözde ürünleri arasında stokları tüketen bir ürün de ‘karınca evi’. Yanlış duymadınız, bildiğimiz karınca evi... NASA’nın hayata geçirdiği bir projeden esinlenerek hazırlanan bu evden sahip olmak isteyenler 1.000’e yakın sipariş verirken 2.5 ayda stokları da tüketmiş.

Ruslar sıcaktan dışarı çıkamadı çözümü pizza ‘tık’lamakta buldu

SON 135 yılın en sıcak günlerini geçiren ve orman yangınlarının da etkisiyle ‘eve’ kapanan Ruslar, yemeği internetten sipariş etti, bu ülkeye de hizmet vermeye başlayan ‘Yemeksepeti.com’ ihya oldu. Rusya’da izrestorana.ru adıyla faaliyete geçen sitenin aldığı sipariş sayısının gündüz saatlerinde ‘en yüksek’ seviyeye ulaştığına dikkat çeken Yemeksepeti.com CEO’su Nevzat Aydın, sıcakların etkisini Türkiye’de olduğu gibi Rusya’da da yoğun olarak fark ettiklerini söyledi. Alınan sipariş sayısında özellikle gündüz saatlerinde artış yaşandığını belirten Aydın, “Ülkede en sıcak günler yaşanıyor. Bu yüzden insanlar dışarı çıkamadığı için eve siparişleri arttı” dedi. Moskova ve çevresine 191 üye restoranla hizmet verdiklerini aktaran Aydın, gelen siparişlerin yüzde 37’yle en büyük payını pizza aldığını belirtti. Aydın, ‘foodonclick.com’ adıyla Dubai’de de hizmet vermeye başladıklarını, Moskova ve Dubai’de 1.000’in üzerinde kayıtlı kullanıcıya ulaştıklarını kaydetti.

Yemeksepeti.com Türkiye ve Kıbrıs’ta halen 3 bin 500’den fazla üye restoran ve 700 binden fazla kayıtlı kullanıcıya sahip. Site, günde 20 binden fazla sipariş alıyor.

Haberin Devamı