Gazete Vatan Logo

Güvenliğin gözünü çıkardılar!

Yüzde 100 görme engelli Gizem Alakaya, YGS sınavına kabartmalı daktilosuyla girebileceğini umut ediyordu ama...

Yüzde 100 görme engelli Gizem Alakaya, YGS sınavına onun için kalem-silgi anlamına gelen kabartmalı daktilosuyla girebileceğini umut ediyordu.

Ancak ÖSYM Gizem’in engelli olduğunu belirten raporda kabartmalı daktilo kullanmak zorunda olduğu yazmasına rağmen “sınav esnasında içeriye hiçbir materyal alınmayacaktır” cevabı verdi.

Yarın yapılacak olan Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı’na girecek olan engelli öğrencilere yönelik ÖSYM’nin hazırladığı “öğrenci sınav esnasında yanında bulunduracağı materyali raporunda yazdırırsa sınava alınabilir” yönetmeliği görme engelli Gizem Alakaya’yı çok zor durumda bıraktı. Yüzde 100 görme engeli olduğu için okulda ve girdiği sınavlarda bugüne kadar (Braille daktilo) diğer adıyla kabartma daktilo kullanan Gizem, yarın yapılacak olan YGS sınavında yönetmelikte belirtikleri kurallara göre yüzde 100 görme engelli olduğunu belirten raporun ekinde sınavda kullanmak zorunda olduğu materyalleri belirtti, ancak buna rağmen ÖSYM’den “Braille daktilosunu sınav esnasında yanına alamayacağı” cevabını aldı.

Parıltı Görmeyen Çocuklara Destek Derneği’nin de başkanlığını yapan Ayşen Uralgil lise öğrencisi kızı Gizem’in bu yönetmelikle sınav esnasında zorluk yaşacağını söyleyerek şöyle devam etti:

“1 yıl ABD’de okudu, çok başarılı”

“Kızım Gizem doğuştan görme engelli. İki gözünün engel oranı yüzde 100, yani hiç görmüyor. Pazar günü yapılacak olan YGS sınavına girecek. ÖSYM’nin bize ilettiği yönetmeliğe göre, öğrenci sınav esnasında yanında bulunduracağı materyali raporunda yazdırırsa sınava alınabilir” dedi. ÖSYM’nin bahsettiği bu materyal de birey daktilo denilen tamamen görme engellilerin kullandığı bir cihaz. Kısacası kabartma birey daktilo deniyor. ÖSYM’nin yönetmeliğini konuşmak üzere yetkililerle tekrar görüştüm.

Bana kesinlikle içeriye kabartma daktilo alınmayacak. Gizem’in soruları çözebilmesi için başında 2 kişi olacak.

Bu 2 kişiden biri okutman, biri de işaretleyici olacak” cevabını verdiler. Ama bu da Gizem’e zaman kaybı yaratacak.

Gizem Türkçe-Matematik öğrencisi, bütün hesaplarını bu cihazla yapıyor. Daktiloyla yazdığı zaman anında eliyle yazdıklarını okuyabiliyor. Bu materyali onun elinden almak kalemini, silgisini almakla aynı şey. Üniversite sınavına giren görme engelli öğrencilerin yüzde 90’u sosyal bölümden sınava giriyor. Gizem ise TM öğrencisi. Matematik terimlerini yazarken bu cihazı kullanmak zorunda”



Gizem’in eli ayağı olan daktilosu ÖSYM’nin katı kurallarına takılınca, genç kızın sınavda başarılı olma şansı da azaldı.

Nüfus müdürlükleri bugün açık kalacak

Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nın (YGS) yapılacağı sınav merkezlerindeki il ve ilçe nüfus müdürlükleri, nüfus cüzdanı olmayan veya nüfus cüzdanında T.C kimlik numarası ya da fotoğrafı bulunmadığı için sınava katılamayacak adayların mağdur olmaması için bugün açık tutulacak. ÖSYM’den yapılan açıklamada, sınavların uygulanmasına ilişkin alınan yeni güvenlik önlemleri uyarınca, sınavlarda adayların “nüfus cüzdanı” veya “pasaportları” dışında bir kimlik belgesinin özel kimlik belgesi olarak kabul edilmediği hatırlatıldı.

Haberin Devamı