Gazete Vatan Logo

Gurur ve hüzün bir arada

Gurur ve hüzün bir arada

Çanakkale Savaşları’nın 101’inci yılı törenleri, Şehitler Abidesi’nde gerçekleştirildi. Bakanlar Kurulu kararıyla kurulan Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’nın ilk kez organize ettiği abidedeki törende gurur ve hüzün aynı anda yaşandı. Törende konuşan Fransa Büyükelçisi Charles Fries, “Çanakkale seferi, büyük bir insani trajediye yol açmıştır. Gelecekte Türkiye Cumhuriyeti olacak devletin ilk zaferi olarak sembol nitelik kazanan bu savaş, İtilaf Devletleri açısından amacına ulaşamamıştır” dedi. Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ise “Çanakkale muharebeleri, gerçekleştiği bu yüce topraklarda, adeta her noktaya sirayet etmiş, unutulmaz izler bırakmıştır. 1915 yılında Gelibolu tarih alanında ortaya koyduğumuz şanlı direniş, bizler adına yepyeni bir ulusal kimliğin ve haklı gururun doğmasına vesile olmuştur” diye konuştu.

Törende Yeni Zellanda Savunma Bakanı Gerry Brownlee ve Avustralya Gazi İşleri Bakanı Dan Tehan da hazır bulundu. Tören alanına gelen bakanlar ve konukları, Çanakkale Savaşı sırasındaki üniformaları giyen tören kıtası karşıladı.

Haberin Devamı

Konuşmaların ardından, mehter takımı gösteri yaptı, alanda gazilerin ve yabancı ülke askerlerinin de aralarında yer aldığı birlikler ile öğrenciler tören geçişi gerçekleştirildi. Solo Türk bir gösteri de sundu.