Gazete Vatan Logo

Gürkan kansere yenildi

Türk solunun birleşmesi için harcadığı çabalarla hatırlanan SHP ve HP eski genel başkanı Aydın Güven Gürkan, mide kanserine yenik düştü, tedavi gördüğü Özel Acıbadem Kozyatağı Hastanesi'nde dün sabah saat 08.30 sıralarında vefat etti

Türk solunun birleşmesi için harcadığı çabalarla hatırlanan SHP ve HP eski genel başkanı Aydın Güven Gürkan, mide kanserine yenik düştü, tedavi gördüğü Özel Acıbadem Kozyatağı Hastanesi'nde dün sabah saat 08.30 sıralarında vefat etti.

Gürkan'ın eşi, sanatçı Serap Aksoy, vefat üzerine CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen ve Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) Onursal Başkanı ve eski Kültür Bakanı Ercan Karakaş ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Aksoy, Aydın Güven Gürkan'ı siyasi bir kişi olarak değil, iyi bir insan olarak tanıyıp sevdiğini belirtti: "Daha sonra anladım ki, o çok önemli bir siyasi kişilikmiş. Sevgim kat be kat arttı, iftihar edebileceğim kadar çok özel birlikteliklerim oldu. Onun siyasi kimliğini ve kişiliğini, Türk halkına ve siyasetçilere bırakıyorum. Benim için çok önemli bir yol arkadaşı idi."

Aksoy, eşi ölmeden bir gün önce Erdal inönü ve Altan Öymen'in ziyarete geldiğini; Deniz Baykal, Murat Karayalçın ve Bülent Ecevit'in telefonla arayarak başsağlığı dileklerini söyledi. Gürkan'ın cenazesi, Teşvikiye Camii'nde Salı günü öğle namazından sonra kılınacak cenaze namazının ardından, Tuzla'daki aile mezarlığına defnedilecek. CHP cenaze nedeniyle, her salı yaptığı grup toplantısını çarşambaya erteledi.

Baykal'la yıldızı barışmamıştı
1941'de Elazığ'da doğdu. 1963 yılında Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye ve İktisat Bölümü'nü bitirdi. 1978'de profesör unvanını aldı. YÖK sistemini protesto ederek üniversiteden ayrıldı. 1985'te Halkçı Parti'nin genel başkanlığına seçildi. 3 Kasım 1985'te soldaki SODEP-HP birleşmesinin mimarlarından oldu. SHP adını alan birleşik sol partinin ilk genel başkanı seçildi. 50. Hükümet'in Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'ydı. 1995'te girdiği CHP'den, Deniz Baykal ile yıldızı barışmayınca 1998'de istifa etti. Almanca ve İngilizce bilen Gürkan, YTP'ye de katıldı.

Haberin Devamı