Darbe Komisyonu ve silahlanma!

Meclis Darbe Girişimi Komisyonu’nda Genelkurmay Eski Başkanı Hilmi Özkök’ün verdiği ifade birçok olaya açıklama getirmesi açısından son derece önemliydi.

Şimdi “15 Temmuz darbe girişimi” sırasında ve halen Genelkurmay Başkanı olan Hulusi Akar 2 Kasım’da Komisyon’a bilgi verecekmiş.

Hilmi Özkök’ün Balyoz soruşturmasıyla yüzlerce asker tutuklanırken “tüm ısrarlara rağmen” yapmadığı açıklaması “Balyoz’un orduya FETÖ kumpası” olduğu resmen bildirildikten sonra daha da önem kazanmıştır.

Eğer Özkök o günlerde çağrılara cevap verseydi…

“TSK’da yerleşen FETÖ’cüleri ve onların orduyu ele geçirme amacını, uyarılarının dinlenmediğini” o günlerde kamuoyuna açıklasaydı…

FETÖ’cü savcı ve hakimlerin, ordu içindeki FETÖ’cülerin, TSK’nın önemli kadrosuna kurduğu kumpas “askerlerin hayatı kararmadan ve FETÖ’cüler tüm kurumları ele geçirmeden” ortaya çıkabilirdi.

Tarihi sorumluluk

15 Temmuz’u gerçekleştirecek kadar güçlenmeyebilirler ve 240 kişi hayatını kaybetmeyebilirdi.

“Harekata gidiyoruz, terör eylemi önlemeye gidiyoruz” talimatlarıyla, ne olduğunu bilmeden darbe girişimine karıştırılan, çoğu masum gencecik erler sivillerle karşı karşıya getirilip hayatını kaybetmezdi.

Haberin Devamı

Bu olay “detayları anlaşılmadan geçiştirilecek” bir olay değildir.

Kısacası o ve söz konusu süreçteki tüm komutanların “tarihi sorumlulukları ve hataları” konusunda soruşturulmaları da tarihsel bir beklenti olacaktır.

İstihbarat yok muydu?

Hulusi Akar’dan herhalde “15 Temmuz darbe girişimi öncesi, günü ve gecesi” ile ilgili tüm detayları açıklaması istenecek.

Örneğin “İstihbarat eksikliği oldu” denilen günde MİT’in saat kaçta kendilerini uyardığını, Hakan Fidan’la kaç kez görüştüklerini, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve ilgili tüm kurumların neden zamanında uyarılmadığını ve girişimi saatler öncesinden durduracak önlemlerin neden alınmadığını soracaklardır.

Fidan’ın birkaç kez uyarısından sonra kendisi ve Genelkurmay 2’inci Başkanı hiçbir şey olmamış gibi neden odalarına döndüler, Akar’ın döneminde Kara Harp Akademisi’nde “çalınan sorularla subay olan FETÖ’cüler” kaç kişiydi, Genelkurmay Başkanlığı’na geliş süreci, bu ve benzeri soruların cevabını toplum da merak ediyor…

Haberin Devamı

Halka silah!

15 Temmuz’da köprüye çıkan halkın elinde (ateşli olmasa da) silah vardı, nitekim olaylar akıllardan çıkacak gibi değil.

Bundan sonra bir darbe girişimi olursa halkı sokağa dökme ve üstelik bir süredir TV’lerde ve birçok ortamda tekrarlandığı gibi “silahlandırma” mesajları demokratik bir hukuk devletinde hiçbir şekilde onaylanamaz.

Devlet bu gibi durumlarda ve tüm gösterilerde kendi güvenlik güçleriyle“kontrolü sağlamak, gereken önlemleri almakla” yükümlüdür. Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Şeref Malkoç “Darbeye karşı millet silahlandırılacak” dedi.

Silahlı-silahsız şiddetin en akla gelmedik, en çağ dışı eylemlerinin yaşandığı ve önlenemediği, her tür teröre karışanların da bilinmediği bir ülkede bundan yanlış bir karar düşünülemez.

Uyarı görevimizi yapmak zorundayız!

DİĞER YENİ YAZILAR