Musul Kürdistan’a mı dahil edilecek?

Türkiye için “Musul’daki Türkmenlerin güvenliğini sağlamak” dışındaki en önemli konu budur.

Musul operasyonunda IKBY Başkanı Barzani ve ona ait peşmerge güçleri içinde PYD-PKK’nın da bulunduğuna kesin gözüyle bakmak mümkün.

Unutmayalım ki Kobani “IŞİD’den kurtarılıyor” denerek yapılan operasyonda, Türkiye’nin de topraklarımızdan “PYD-PKK’ya destek için” Kobani’ye geçişine izin verdiği peşmerge IKBY’den ve Barzani’nin talimatıyla gelmişti.

Mesut Barzani’nin “Kürdistan toprakları son birkaç yılda kat kat büyüdü” açıklamaları, “Suriye Kürdistanı” denilen Rojova’ya bizzat verdiği destek, Kürdistan’ın Irak’taki alanını Musul’la genişletme hayalini anlamak için yeterlidir.

Büyük mezhep savaşı

Times köşe yazarı Roger Boyes dün “Eğer IŞİD’in bittiğini düşünüyorsanız, yeniden düşünün. Batı kendisini IŞİD’in Ortadoğu’da gerilediğine inandırdı ancak istihbarat örgütleri aynı görüşte değil” dediği yazısında bu konuya da yer vermişti.

“Irak ordusu, Kürtler ve Şii milisler Musul’u ele geçirmek için yarışacak” diyordu.

Haberin Devamı

Yine aynı yazıda Irak Başbakanı Haydar El İbadi’nin;

“Musul düştüğünde Kürtler ve Şii milislerin kente girmesine izin verilmeyeceği, Kürtlerin gündeminde ‘bağımsız bir devlet kurma’ olduğu ve bundan kaygı duydukları” konusundaki görüşü vardı.

Musulluların ise “IŞİD’le işbirliği yaptıkları düşünülerek Şii milisler tarafından katledilmekten korktukları” anlatılıyor.

Yazı “Umarız bu operasyon bir katliama ya da kapsamlı bir mezhep savaşına yol açmaz” diye bitiyor.

Carter’la konuşulmalı

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter Cuma günü Türkiye’ye geliyor.

Konu, tahmin edileceği gibi “Türkiye’nin Suriye’de ÖSO’ya destek vererek Cerablus ve çevresinin IŞİD’den kurtarılmasını sağlaması, Dabık’ın da alınması, Rakka’ya yapılacak operasyona PYD’nin katılacak olması ve Musul operasyonu” olacaktır.

Carter’la konuşulması gereken diğer konular “Musul halkının ve tabii Türkmenlerin korunmasının önemi, bunun yanında Türkiye’de PKK terörü yanında artan IŞİD canlı bomba saldırıları”dır.

IŞİD’in Musul çevresindeki köylerde yaşayan halkı kent merkezine sürerek “canlı kalkan” yapma ihtimali bölgedeki muhabirler tarafından bildiriliyor.

Haberin Devamı

Musul’da halk “sokaklarda IŞİD militanları ve tepelerinde bomba yağdıran savaş uçakları” nedeniyle yemek almak için bile evlerinden çıkamıyor. Çıksalar da “alacak paraları olmadığını” anlatıyor.

Halep’te Esad ve Rus ordularının bombardımanları nedeniyle yaşanan insanlık dramının benzeri artık Musul’da yaşanmaktadır. Daha önce Irak’ta tarihi bir fiyaskoya neden olan ABD bunu önleme sorumluluğu taşıyor.

Ankara’da canlı bomba

Dün Ankara’da canlı bomba eylemi yapmaya hazırlanan bir DAEŞ militanı öldürüldü. 29 Ekim ve 10 Kasım törenlerinde saldırı yapabileceği ihtimali değerlendiriliyormuş. Türkiye de IŞİD canlı bombalarının tehdidi altında, Diyarbakır’da da DAEŞ operasyonunda 20 kişi gözaltına alındı. Yapılacak törenlerin güvenliği sağlanmalı ve dış politikada da ülkedeki bu tehdit göz önüne alınmalıdır.

DİĞER YENİ YAZILAR