Suriye’ye operasyon ve riskler!

Dün sabah saat 11’de Türk tankları önce top atışları, sonra hava desteği ile Suriye’ye girdi.

“Fırat Kalkanı” adı verilen operasyonla Halep kentine bağlı ve Fırat’ın batısında yer alan Cerablus bölgesinin “IŞİD’den temizlenmesi ve bölgenin Esad muhalifi olan Özgür Suriye Ordusu tarafından alınması” hedefleniyor.

Dün televizyonlarda yapılan konuşmalarda “ABD’nin Suriye’de yalnız kalıp kalmadığı” gibi sorular soruldu. ABD’nin PYD-YPG’ye “Kuzey Suriye’de güçlü olduğu için destek verdiği” görüşleri dillendirildi.

Müttefikin yapmayacağı…

Böyle süreçlerde ne yazık ki yaşanan bilgi kirliliği içinde çok yanlış mesajlar da duymak mümkündür.

Dün ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden Ankara’da Başbakan Binali Yıldırım’ın yanında yaptığı açıklamada yine “Türk halkının müttefiki olduklarını, Türkiye’ye gelmesini Başkan Obama’nın istediğini” söyledi.

Üst düzey bir ABD’li yetkili ise “Cerablus operasyonunu destekleyeceğiz” demiş.

Oysa bugüne kadar ABD’nin, çoğu kez Rusya ve Esad güçlerinin eşliğinde Suriye’nin kuzeyinde PYD’ye verdiği destek, “IŞİD’in bulunmadığı bölgelerde” Türkmenler acımasızca bombalanırken gösterdiği umursamazlık “bir müttefikin yapacağı” şeyler değildi.

Haberin Devamı

“IŞİD’e karşı koalisyon” diyerek PYD’nin Türkiye sınırı boyunca bütün koridoru ele geçirmesine her türlü desteği veren ülkelerin şimdi bize “samimi bir destek” vereceğini düşünmek saflık olur.

“Gerekirse savaşırız”

Dün TSK Cerablus operasyonu yaparken Güneydoğu’da PKK saldırıları sonucunda yine şehitler verdik.

Türkiye’nin Suriye sınırında kurulacak bir PYD-PKK devletinin Türkiye için onlarca yıl bitmeyecek dev bir sorun yaratacağı, Türkiye’de de amaçlarını gerçekleştirmeye çalışacakları, çok sayıda şehit vereceğimiz uzun süredir görülen bir gerçekti. Demirtaş bunu “Suriye’de ne olduysa aynısı Türkiye’de olacak” sözleriyle açıkça anlatmıştı.

Aldığı büyük destekle güçlenen PYD lideri Salih Müslim kısa süre önce “Türkiye buraya müdahale ederse onunla savaşırız” tehdidi bile savurmuştu. Türkiye’nin 2 büyük hatası oldu ve biz gerekli uyarıları o süreçte yaptık, keşke kulak verilseydi.

Haberin Devamı

1- Suriye iç savaşına öne atılarak karışıp taraf tutmamız hem PYD’ye Esad avantajı sağladı, hem göçmenlerin Türkiye’ye sürülmesine neden oldu.

2- Suriye’de atılan adımları çok önceden ve diplomasi ile durdurmamız gerekiyordu.

Şimdi yapılan operasyon ABD ve Rusya’ya, PYD ve Esad’a karşı doğru bir işarettir ama Türkiye’nin Ortadoğu bataklığına direkt olarak bulaşmasının sonuçları da büyük risk taşımaktadır.

IŞİD ve pkk ortaklığı

Unutulmaması gereken ilk nokta PKK-PYD ve IŞİD’in çoğu kez birlikte hareket ettiği, IŞİD’in kentleri önce alıp, zamanı geldiğinde PYD’ye bırakarak çekildiğidir.

Türkiye şu anda her ikisinin ve Esad’ın, elbette destekçilerinin daha büyük tehdidi altına girmiştir. Nitekim dün Emniyet bütün havaalanlarını “canlı bomba” tehlikesine karşı uyardı.

En hızlı şekilde Cerablus operasyonunu bitirip Suriye’den çekilmek zorundayız!

DİĞER YENİ YAZILAR