Geç kalmış bir adım!

Pazartesi günü öğleden sonra Türkiye “Suriye sınır hattındaki Cerablus’taki IŞİD ve Menbiç’teki PYD güçlerini” vurdu.

Bu adım ABD’nin Avrupa Kuvvetleri Komutanı’nın Genelkurmay Başkanı Akar’la görüşmek üzere Ankara’da bulunduğu sırada atıldı.

Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu da dün “Cerablus operasyonu için her desteği sağlayacağız” dedi.

Dün aynı zamanda “Suriye’nin kuzeyinde birçok ili ele geçirmiş bulunan PYD-YPG” ile Esad’ın “yine Suriye’nin kuzeyinde ve YPG’nin elinde olan Haseke”de ateş kes konusunda anlaştığını duyduk.

Türkiye’nin IŞİD ve PYD’yi vurma kararının Gaziantep saldırısına misilleme veya ÖSO’nun Cerablus saldırısına yardımcı olmak için verildiği düşünülüyor.

Bu müdahale yine geç kalmış bir karardır.

Onlara uçuş serbest…

ABD Pentagon Sözcüsü Cook, Türkiye’nin Cerablus ve Menbiç’teki IŞİD, PYD güçlerini vurması konusunda:

“Bize göre odak noktası IŞİD olmalı. Suriye’nin kuzeyinde ‘IŞİD ile mücadele eden’ koalisyon güçlerini gerekirse uçak göndererek korumaya devam edeceğiz. Bunlar ‘uçuşa yasak bölge’ anlamına gelmiyor” açıklaması yaptı.

Haberin Devamı

Gelişmelere bakınca “PYD’nin kuzey Suriye’deki ilerleyişine başından beri destek veren ABD ve Rusya” kendilerine her bölgeyi serbest görüyorlar ama sonunda Türkiye’nin başına büyük çorap örecek adımlara Türkiye’nin müdahalesine tepki o anda geliyor.

“Odak noktası IŞİD” veya “IŞİD’le mücadele” şemsiyesi altında bugüne kadar PYD devlet kuracak toprakları aldı. Kanton ilan ettiği illeri birleştirmek için Cerablus, Menbiç gibi bir iki yer kalmıştı şimdi sıra onlarda.

Türkiye çok daha önceden “Biz de IŞİD’e karşı koalisyonun içindeyiz ama siz başka bir işin peşindesiniz” demeli ve kararlılığını göstermeliydi, bunu yapmadı.

Neden Türkiye?

IŞİD’e karşı koalisyonda Türkiye de var, birçok başka ülke de… Ama en çok terör saldırısı Türkiye’ye yapıldı, bu sorunun cevabı çok önce aranmalıydı.

Buna rağmen Meclis’te “bombalı terör saldırılarının veya IŞİD faaliyetlerinin araştırılması, komisyon kurulması için” verilen önergeleri iktidar partisi karşı çıktı.

Haberin Devamı

Araştırılsaydı belki de ne olup bittiği, “IŞİD’in Türkiye’de nasıl dal budak sardığı, PKK-PYD ile Suriye ve Türkiye’de yaptıkları işbirliği” anlaşılabilir, hiç değilse son eylemleri önlenebilirdi.

Kanat Atkaya, İstanbul Bağcılar’daki IŞİD mağazalarını, IŞİD başta olmak üzere bölgedeki silahlı grupların üniformalarının Türkiye’deki tekstil atölyelerinde dikildiğini, arabalardaki IŞİD bayraklarını yazdı.

Can güvenliği

Toplumun can güvenliği açısından, bunların nasıl mümkün olabildiğinin araştırılması gerekmez mi?

Batı medyası “Türkiye PKK ile IŞİD’i bir tutuyor” diyerek bunu garipsemiş görünüyor.

Oysa gerçek budur ve ona göre hareket edilmelidir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Putin’le görüşmesinden sonra “Esad’la da barışabileceği” haberleri çıktı.

Esad Türkiye’ye yeterince zarar verdi, bundan sonra barışmak Kuzey Suriye’de yaptıklarını düzeltmez ama düşmanları azaltmakta her zaman yarar var.

Bakarsınız 3 milyon mültecinin geri dönebileceği bir ortam sağlanır.

DİĞER YENİ YAZILAR