Yüreğim yanıyor demek yeter mi?

Gündemin önemli bir kısmını hala “15 Temmuz FETÖ darbe girişimi” kaplıyor, daha uzun süre de kaplayacaktır. On binlerce insan devletin birçok kurumundan çıkarıldı, çok sayıda kişi “Cemaat için çalışması veya yakın olması” nedeniyle tutuklandı.

Bununla birlikte tutuklananların hepsi gerçekten darbe girişiminde rol oynamış mıdır, “Balyoz-Ergenekon süreci”ndeki hukuk yanlışlarının benzeri tekrarlanacak mıdır bilinmiyor.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı eski Başsavcısı Emekli Albay Ahmet Zeki Üçok, Genelkurmay’ın bir önceki Başkanı Necdet Özel’i “FETÖ’cülerle mücadele etmediği” gerekçesiyle suçlamıştı.

Fetö’cülerin terfisi

Üçok; “15 Temmuz darbe girişimini yapan subayların yüzde 70’inin” Özel döneminde terfi ettiğini, Balyoz-Askeri Casusluk gibi davalardan yargılanan komutanları emekli yaparak onların yerine FETÖ’cülerin terfi ettirildiğini” söylüyordu.

Bu suçlamanın arkasından Necdet Özel’in, Hürriyet röportajındaki açıklaması geldi. Özel; Ergenekon ve Balyoz’da mağdur olan arkadaşları için üzüntüsünün büyük olduğunu, bunun vicdanında bir sızı olarak kalacağını belirtiyor ve şöyle diyordu:

Haberin Devamı

“YAŞ siyasi iradenin onayı olmadan hiçbir listeyi veya konuyu gündemine almamıştır”.

Buna örnek olarak 2015’teki terfi listesini vermiş, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu’nun listelerinde farklılık görünce onların, benim ve Hulusi Akar’ın bulunduğu bir toplantıda karar verildi. YAŞ’tan geçti, onaylandı”.

İstihbarat meselesi

Daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan yaverlerinin seçiminde çok titiz davranıldığını, çıktıkları mahallelerde bile soruşturulduklarını anlatmıştı.

Burada da Necdet Özel;

“TSK’da personel hakkında gelen ihbarların kaydedildiği bir istihbarat ceridesi olduğunu, çıkan sonuçlara göre 1984 yılından beri Fethullahçı askerlerin ihraç edildiğini” söylüyor ve “İhraç edilmeyenler hakkında bir ihbar olmamıştır. Dosyaları temizdir ki terfi edebilmişler” diyor. Terfi edip de darbe girişimine karışanların “kendilerini iyi gizlediğini” söylüyor.

Oysa darbe girişimi sonrası 10 binden fazla asker gözaltına alındı, 1684 asker (belki daha fazlası) ihraç edildi.

Haberin Devamı

İhraç edilenler arasında orgeneraller, tuğgeneraller, tuğamiraller, tümamiraller var. Terfi listeleri söylendiği kadar sıkı denetleniyorsa, her rütbeden binlerce askerin “kendini bu kadar iyi gizlemesi”ni aklın alması çok zordur.

Bu “TSK içinde ve dışındaki istihbarat birimleri”nin ve denetleyenlerin kontrolünde bir zafiyet olduğunu gösterir.

Genelkurmay’ın 15 Temmuz olayındaki tutumu açıklığa kavuşmamıştır.

Yakın tarihimizdeki bilinmeyenlerin çözülmesi ve olaylardaki soru işaretlerinin giderilmesi için Hilmi Özkök, Aytaç Yalman, Yaşar Büyükanıt ve Hulusi Akar da dahil olmak üzere birçok komutanın daha net açıklamalarına ihtiyaç vardır.

Bu yapılmadığı takdirde Necdet Özel’in “15 Temmuz’u düşündükçe asker-sivil sorumlu makamlarda oturanlar olarak hepimizin milletten özür dilemesi gerekir” sözlerinin hiçbir anlamı yoktur.

Koca bir ülkeyi mağdur eden böyle bir olay özürle geçiştirilemez.

DİĞER YENİ YAZILAR