Darbeye geçit yok!

Fransa’da ve kendi ülkemizdeki kanlı terör saldırılarının stresi altındaki Türkiye “benzersiz karanlıkta” bir gecenin daha şokunu yaşıyor.

15 Temmuz Cuma gecesi “TSK içindeki paralel yapı”nın adamları olduğu belirtilen bir grubun darbe girişimi ülkeyi ayağa kaldırdı.

Önce Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin trafiğe kapatıldığı, tankların geçtiği, Genelkurmay’ın üstünde uçak ve helikopterlerin uçtuğu haberi yayıldı.

Başbakan Binali Yıldırım sakin bir şekilde “Kalkışma girişimi var, cevap verilecek” açıklaması yaptı. Sonra TRT’nin bir grup asker tarafından ele geçirildiği haberinin hemen arkasından TRT’de “Yurtta Sulh Konseyi Bildirisi” adı altında bir bildiri, zorla okutulduğu açıkça belli şekilde yayınlandı.

Panik ve aklıselim…

Duyanların kanını donduracak “Genelkurmay Başkanı’nı ve Kara Kuvvetleri Komutanı’nı rehin alma” haberi, MİT ve TBMM’nin bombalandığı, CNN Türk ve Kanal D’de yayınların kesildiği haberleriyle halk panik içine girdi.

Benzin istasyonları, ATM’ler ve benzincilerin önünde kilometrelerce uzun kuyruklar oluştu. Türkiye 27 Mayıs ve 12 Eylül darbeleriyle, muhtıralarla yıllarca geriye gitti, halen bugün o yanlışların bedelini ödemektedir.

Haberin Devamı

15 Temmuz’da ise Türk Silahlı Kuvvetleri, medya, siyasi partiler aklıselimle hareket ederek, darbe girişimine topluca karşı çıkarak “iyi bir kriz yönetimi sınavı” vermiştir.

Halkın büyük bir kesimi kışkırtıcı bazı mesajlara rağmen duyarlı ve sakin davranmayı başarmış, darbe girişimlerine geçit vermeyeceğini göstermiştir.

Ülkelerde korku

Buna rağmen, 161 şehit, 1440 yaralı ve 2839 gözaltı ile biten kanlı olayın Türkiye tarihine önemli dönüm noktalarından biri olarak geçeceğine şüphe yok.

Yurt içinde her ne kadar “darbe girişimi önlendi” desek de; askerle askerin, askerle polisin, askerle halkın karşı karşıya geldiği ve kanlı çatışmaların, bombalamaların yaşandığı bu olay diğer ülkelerin gözünde Türkiye için son derece olumsuz bir başka gelişme algısı yarattı.

Rusya, ABD, İngiltere gibi ülkeler Türkiye uçuşlarını hemen iptal etti. Türkiye’den ABD’ye “aktarmalı” giden uçaklar bile ABD’ye indirilmedi.

Haberin Devamı

Darbe girişimi yaşanırken “Diyanet’in isteğiyle tüm camilerden ezan okunması ve halkın sokağa çağrılması” bence doğru bir karar değildi. Dün Hükümet üyeleri de bir gece önce olduğu gibi Cumartesi gecesi için de halkı sokağa çıkmaya ve demokrasiye sahip çıkmaya çağırdı.

Halkın demokrasiye sahip çıkması iyidir ama dün verilen haberlerde görüldüğü gibi “üstlerinden gelen emirle hareket eden erlerin, rütbesiz askerlerin kafasını kesmeye varan olayların yaşandığı da göz ardı edilmemelidir. Üstleri emrettiği takdirde “ölüme gitmeye” şartlandırılmış rütbesiz askerler (yargıya götürülmeleri gerekirken) bunu hak etti mi tartışılmalı, IŞİD’den farksız bu eylemleri yapanlar cezalandırılmalıdır.

Türk askerinin kendi halkına ateş etmesini akıl almadığı gibi, Türk vatandaşlarının “askerleri linç etmesi”ni de akıl almıyor.

İnşallah bu son üzüntümüz olur ve Türkiye’de hiç kimse demokrasiden ayrılmayı asla düşünmez!

DİĞER YENİ YAZILAR