“Flu” bir gelecek!

Türkiye ateşten gömlek içinde ve partiler birbirini “flu görmekle” meşgul.

MHP, HDP’yi flu gördüğünü açıklamıştı, şimdi CHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu da “MHP’yi flu gördüklerini” söyledi. Yani birbirlerini bulanık görüyorlar, ne zaman net görmeye başlayacakları da belli değil.

Halkın Meclis’e girmesini sağladığı partiler bu durumdaysa milletin geleceğini nasıl göreceğini umarsınız?

Gizli görüşmeler

Son gelen haberlere göre HDP Gaziantep Milletvekili Celal Doğan’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’la Beştepe’de beklenmeyen bir görüşme yaptığı ortaya çıktı ve Doğan bu haberi doğruladı.

“Koalisyon ve çözüm süreci dahil her konuyu konuştuklarını söyledi. Daha Cuma günü Başbakan Davutoğlu “HDP ile koalisyonu makul görmüyoruz” derken Erdoğan’ın HDP ile koalisyon konuşması “flu”luk yaratmaz mı?

İki gün önce MHP Lideri’nin belirlediği 3 kişi ile AKP yetkililerinin son birkaç haftadır temas halinde olduğu söylenirken dün; bundan önce de “MHP Genel Başkan Yardımcısı ile Erdoğan’ın AKP-MHP koalisyonunu konuştuğu” haberler arasındaydı.

Haberin Devamı

Oysa diğer tarafta Bahçeli hala tüm partilere tepkili konuşmalarını sürdürüyor. Davutoğlu’nun yapması gereken görüşmeleri de Erdoğan’ın üstlendiği görülüyor.

Olmaz mı, olur mu?

Cuma günü Erdoğan’ın, henüz hükümeti kurma görevi bile vermeden önce bir kez daha “azınlık hükümetinin sorunları çözmeyeceğini, asgari anlayış birliği sağlayamamış partilerin koalisyonunun da olmayacağını” söylediği konuşmasını duyduk.

Aynı konuşmada Davutoğlu gibi o da “45 gün içinde hükümet kurulamazsa erken seçime gidileceğini” tekrarladı.

Erdoğan azınlık hükümetinin etkili icraat yapamayacağı konusunda haklıdır ama koalisyon konusunda haksız… Koalisyonun başarısı “zıt görüşler”le değil, iyi niyet ve gayretle ilgili bir konudur.

Koalisyon istemiyor ama “aklınızda erken seçim varken” istiyor gibi görünüyorsanız, göstermelik bir koalisyon düşünüyorsanız devam etmeyecektir.

Yeditepe Üniversitesi’nden Anayasa Hukukçusu ve Batı ülkelerinde siyasi gelişmeler uzmanı Doçent Doktor Ekrem Ali Akartürk bunu şöyle açıklıyor:

Haberin Devamı

“Haziran seçimlerinin sonucu halkın bir koalisyon hükümetini kabul edeceği, istediği sonucunu çıkardı. Ama Türkiye’de sorun siyasi partilerin uzlaşma kültürüne sahip olmaması.

Koalisyon eşittir istikrarsızlık görüşü yanlıştır. Almanya’da ‘sağ ve sol partiler’ koalisyonları yıllarca yürüttü, hala yürütüyor. İngiltere’de “Muhafazakar Parti ve Liberal Parti” yine yıllarca koalisyonu devam ettirdi ve erken seçim olmadı.

İskandinav ülkelerinde de koalisyonlar var ve bu ülkeler koalisyonu ‘çoğulculuk’ olarak görüyor.

“Daha önceki koalisyonda Kemal Derviş’in ‘ekonomiyi yeniden yapılandırması’nın Türkiye’yi bugüne kadar rahatlattığını” hatırlatan Akartürk bugün de bir restorasyon dönemini sağlayacak koalisyonun kurulabileceğini, 2 yıl içinde hukuk ve demokrasinin yeniden yapılandırılabileceği”ni ve bunun yapılması gerektiğini vurguluyor.

Erken seçim, hele de bir baskın seçim yarardan çok zarar verecektir. Herkes ama özellikle MHP sonunda pişman olmamak için dikkat etmelidir!

Haberin Devamı

ÖZÜR: Gazetemizin dünkü nüshasında sayın başyazarımızın üstteki yazısı yerine teknik bir hata sonucu bir gün önceki yazısı yayınlanmıştır. Düzeltir, özür dileriz.

DİĞER YENİ YAZILAR