Karmaşa bitecek mi?

Sonunda Meclis Başkanı seçildi, hayırlı olsun ama daha önümüzde en az 45 günlük bir belirsizlik süreci daha var.

Meclis Başkanı seçilen İsmet Yılmaz teşekkür konuşmasında “milletin öncelikle yeni anayasa beklediğine, kuvvetler ayrılığına, çoğulculuğa” vurgu yaptı. Konuşması güzeldi ama dinlerken “eğer uyulmayacaksa yeni anayasa neye yarayacak” sorusu da akıllardan geçmedi değil.

Yapılacak anayasanın “zirveden başlayarak” herkesin uyacağı bir anayasa olacağını kim garanti edecek?

Samimiyet testi

Gerçekle kurgunun birbirine karıştığı ve gerçeğin karmaşa içinde kaybolduğu bir ortam… Türkiye bunu yaşıyor. Meclis başkanı seçiminden bir gün önce Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan MHP için “HDP konusunda ilk sınavını verecek. Birlikte hareket görüntüsü bugüne kadarki söylemleri boşa düşürür. Bu bir samimiyet testidir” dedi.

AKP’nin aynen bu kozu kullanacağı daha önce söylenmişti ve yapıldı. HDP ile hiçbir konuda “birlikte hareket” görüntüsü vermek istemeyen Bahçeli “Eğer HDP Baykal’ı desteklerse biz asla Baykal’a oy vermeyiz” dedi.

Haberin Devamı

Peki örneğin HDP ile AKP koalisyon yapsa (olmaz gibi görünse de 45 günde neler değişebilir) veya HDP “bir koalisyona dışarıdan destek verse” yine bunu mu tekrarlayacaklar? Böyle yapacaklarsa “Millet uzlaşın mesajı verdi, her parti elini taşın altına koymalıdır” söylemlerini millete nasıl açıklamayı düşünüyorlar?

Samimiyet testi her parti için geçerlidir. Akdoğan’ın MHP’yi provoke etmesi hiç de etik olmamıştır.

Bahçeli’yi eleştirirken...

Demirtaş seçim öncesi “Türkiye’yi hükümetsiz bırakmayız. Tek başımıza iktidar olamayacağımıza göre bir koalisyonda yer alırız” anlamında konuşmuştu. Demek ki bazı şartlar sağlanırsa bu sözüne dönebilir.

Koalisyon ihtimali giderek zayıflasa da hükümet kurma sürecinde her sürprize hazır olmak iyidir.

Erdoğan sık sık “azınlık hükümetinin Türkiye’nin sıkıntılarına çare olmayacağını” tekrarladı.

Bir koalisyon için MHP’nin AKP’den beklentileri de gerçekleşecek görünmüyor. CHP de haklı bir kararsızlık içinde…

Öte yanda; muhalefet partileri koalisyonu için Bahçeli’yi “HDP’nin dışarıdan desteğini” bile kabul etmemekle eleştirenlerin biraz da HDP’ye dönüp “PKK’nın silah bırakma meselesi ne oldu” sorusunu sorma zamanı gelmedi mi?

Haberin Devamı

Bakalım bugünden sonra koalisyon konusunda ne gibi değişiklikler göreceğiz.

Yunanistan’a borç!

Bu arada… Yunanistan’a biz borç verelim önerileri oldukça romantik ama hiç de parlak bir fikir değil. CHP’nin “Asgari ücreti 1500 TL yapacağız” vaadine günlerce tepki gösterilmişken, gazilerimizin takma bacağının parası onlardan istenirken ve en zengin AB ülkeleri susarken, kendi halkımıza çok ayıp olur!

DİĞER YENİ YAZILAR