Laiklik ve inanç özgürlüğü

Propaganda konuşmalarında, yapılan açıklamalarda şok yaratacak çıkışların görüldüğü günlerdeyiz.

Siyasete ara verecek olan Meclis Başkanı Cemil Çiçek aynen Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan gibi “Bir ülkenin başına gelebilecek en büyük felaket yargının siyasallaşmasıdır. Anlayan anlasın. Bugün bu durumun büyük sıkıntısını çekiyoruz”dedi.

Burada kimi ve hangi kurumu kast ederse etsin söz ettiği siyasallaşmadan sorumlu tutulması gerekenin 13 yıllık iktidar olduğunu deneyimli bir siyasetçi olarak biliyor olmalıdır.

Cemaat ve Diyanet!

Diyanet İşleri Başkanlığı da bugünlerde tartışmaların merkezinde bulunuyor. Verdiği tartışmalı fetvaların yanında Diyanet Başkanı Görmez’e verilen 1 milyon liralık Mercedes de hep gündemdeydi.

Görmez nihayet araca hiç binmediğini söyleyerek iade etme kararı aldı. Bunu yaparken “Tamamı bütçe kanunu ile gerçekleştirilen harcamaları Diyanet Vakfı’yla ilişkilendirmek insaf ve hakkaniyetten uzaktır” dedi. Oysa burada tartışılan normal bir araç yerine çok büyük bütçeyle alınan araçlardır, israftan şikayet edilmektedir.

Haberin Devamı

Konu, Hükümet mensuplarının kendisinin de kabul ettiği israfı hiç değilse bir din kurumunun kabul etmemesi gerektiğidir.

Diyanet Başkanı Görmez’in “Gülen’in bu hareketi Diyanet kürsülerinden inşa ettiğini, Cemaat’e bu yolla ciddi bir destek verildiğini” anlatan konuşması da tartışma gerektirir.

Paralel nedir?

Görmez konuşmasında “40 yıllık emeğin heba olmasından”, halktan alınan büyük bağışlardan söz etmekte ve sonucu“Kurum’un karşılaştığı en zor olay” olarak değerlendirmektedir.

Dün “Manisa’da dev operasyon” başlığıyla çıkan haberlerde Manisa’da 6 derneğin Paralel’e finans desteği sağladıkları için bürolarına baskın yapıldığı haberi vardı. Bugüne kadar Cemaat’e yakın diye gözaltına alınan, tutuklanan, yeri değiştirilen binlerce polis, savcı hakim oldu.

Şimdi Diyanet “Cemaat’e yakın durduğu” iddialarını ortadan kaldıracak ve bu tartışmadaki yerini belli edecek açıklama yapıyor. Ancak aynı açıklama “Diyanet İşleri’nin Cemaat’in büyümesine uzun süre açık bir destek verdiğini” de anlatmaktadır. Bu durum halkın kafasında “Paralel suç örgütüyse, bu örgütü büyüten Diyanet’e yaptırım ne olacak” sorusunu yaratmaz mı?

Haberin Devamı

Laik Devlette…

Bir başka açıdan; Laik bir devletin dev bütçelere sahip din kurumu özel bir cemaate ayrıcalık tanıyabilir, milletin vergileriyle destek verebilir mi?

Diyanet İşleri Kurumu; din ve inanç konularıyla ilgili doğru bilgiler ve uyarılar resmi ve ciddi bir kurum tarafından açıklansın, yerini cemaatler, başka din örgütleri almasın, tüm inançlar eşit haklarla korunsun diye kurulmuştur.

Görevini şaşırdığı zaman tepkilerle karşılaşacağı ve kapatılmasının bile tartışılacağı düşünülmelidir!

DİĞER YENİ YAZILAR