Neyin davası açmak lâzım

Prof. Dr. Levent Köker bilim adamı olma sorumluluğunu yerine getirdi.

Zihninde oluşan ve toplumca paylaşılan bir şüpheyi gidermenin çabasını esirgemedi.

Başbakan, cumhurbaşkanı adaylığını açıkladığı toplantıda dini vurguları güçlü bir konuşma yapmıştı.

Anahtar kelime gibi duran “dava” sözcüğü konuşmaya ne tür bir anlam yüklüyordu?

Geçen hafta Taraf’tan Tuğba Tekerek, kamu hukuku profesörü Levent Köker’den Başbakan Erdoğan’ın o konuşmasını değerlendirmesini istedi.

Prof. Köker’in böyle bir yetkiyi kullanmayı hak ettiğini söylemek için AKP’nin 2007’deki anayasa taslağını hazırlayan ekipte yer aldığını hatırlatmak sanırım yeterli olur..

Din vurgusu yoğun

Levent Köker konuşmayı yadırgadığını söylüyor;

“İnsanlar dindar olabilir. Toplumun yüzde 90’dan fazlası için din çok önemli olabilir ama devletin temel bir makamına aday olacak birinin bu kadar dini vurgularla konuşmasını ben yadırgadım..”

Sonra biraz açıyor:

“O konuşmada bir davadan bahsediyor Başbakan.. O davanın ne olduğunu ben anlamadım. Başbakan’ın davası neymiş anlamadım. Kampanyasına Samsun’dan başlamak, sonra Erzurum’a gitmek. Bir yeni İstiklal Savaşı, Milli Mücadele.. Bunlar ne anlama geliyor?”

Haberin Devamı

İrdelemeye devam ediyor:

“Milli mücadele derken acaba milli sıfatına İslâmî anlam mı yüklüyor?

Bu kadar din vurgusu olan ‘hamd-ü sena”larla başlayıp Fatiha’nın Türkçe mealiyle biten konuşma bağlamında ben öyle anlıyorum.”

İstikamet nereye?

Başbakan’ın bu “dava” sözcüğünü netleştirmesi gerekiyor.

“Nedir bu dava? Demokratikleşme davası mı? Avrupa davası mı? İslâmî mücadele davası mı? Nasıl bir anayasa tasavvur ediyorlar, bize söylesinler artık! Bunu söylerlerse oy mu kaybedecekler?

O zaman bu toplumun büyük çoğunluğunun kabul etmeyeceği şeyler var kafalarında.. Açıklayamadıkları zaman ben hep bunu düşüneceğim.”

Prof. Köker AİHM kararlarını yok sayan yönetim anlayışı için de konuşuyor; “Bunlar bana gelecekte çok daha otoriter bir yönetime maruz kalabileceğimiz işaretini veriyor..”

Peki tarafsızlık yorumuna ne demeli?

Prof. Köker: “Cumhurbaşkanı tarafsız bir biçimde milletin bütününün cumhurbaşkanı olmalı. Başbakan milletin sadece kendini destekleyen bölümünü millet olarak anlıyor.”

Haberin Devamı

Prof. Dr. Levent Köker’in aradığı cevapların peşine hepimiz düşmeliyiz!

DİĞER YENİ YAZILAR