Bu çağda insan habersiz kalmaz

Haberin Devamı

Bölünme, bugünkü Türkiye’nin inkâr kabul etmeyecek gerçeğidir.

Bu durum yaşamın her alanında ek zorluklar yaratıyor.

Kutuplaşma öylesine keskin ki haber kaynakları sağlıklı bilgi üretemiyor. Türk vatandaşının güvenilir kaynak ihtiyacını tatmin yolunda yabancı medyadan yararlanmaya kendini mecbur hissetmesi elim bir gerçektir.

İnternetin sağladığı kolaylıklar Türk okurunun yabancı kaynağa yönelik tercihini teşvik ediyor.

Okur doğru haber, özgür yorum ister.

Bunları Türkiye’de artık bulamayacağına inancı, biraz da bizim hatalarımız nedeniyle derinleşiyor.

Freedom House’ın son raporu, yakın zamana kadar “kısmen özgür” kabul ettiği Türkiye’yi basını özgür olmayan ülkeler sınıfına sokmuştur.

Bu gerçeği yabancılardan daha önce Türk okurlar gördü. Tarafsız yabancı kuruluşların da doğrulamasından sonra yabancı kaynaklara yönelik talepte hızlı bir artış görüldü.

Biz bu dışlanmayı hak ettik. Peki yabancı medyanın Türkiye’ye bakışı dürüst mü?

Onu bugünlük Financial Times gazetesinde yer alan David Gardner imzalı makaleye bakarak ölçebiliriz.

Yazı Başbakan’ın Soma’daki faciaya verdiği yanıtın, kutuplaşan halkta yeni öfke dalgaları yarattığını anlatarak şöyle devam ediyor:

“Bu trajedi ülkeyi bir araya getirme ve birliği sağlama çabaları için benzersiz bir fırsattı. Bu fırsatı değerlendirmek cumhurbaşkanı olacak birinin yapması gereken şeydi!”

Tekrar sayıp dökmeye gerek yok.. Başbakan’ın facia sonrası yaptıkları ve söyledikleri ile krizi ne kadar kötü idare ettiğini biliyoruz.

Gazete Erdoğan’ın siyasete de uygun olmayan tezatlarından zarar görmediğini belirterek şöyle diyor:

“Halkın bütününe değil ‘benim milletim’ dediği, yani ‘yeni İslâmcı’ partisinin kimlik kazandırdığı ve ülkenin gelirinden büyük pay verdiği Anadolu’nun dindar muhafazakâr kalbine sesleniyor.”

Yazar David Gardner Başbakan’ın içgüdüsünde kutuplaştırmak bulunduğunu savunarak “yaşadığı sekiz seçim başarısı ardından hiç kimse kutuplaştırmanın işine yaramadığını kanıtlayamaz” diyor.

Uzun makale, Başbakan Erdoğan’ın iktidarını sarsabilecek boyutta bir zorlukla karşılaşma ihtimali bulunmadığı gözlemine dayanarak “Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanacak gibi görünüyor” diyor ve son noktayı şöyle koyuyor:

“Ama bölünmüş bir ülkeye başkanlık edecek!”

DİĞER YENİ YAZILAR