Yolsuzlukları örtme girişimi

Haberin Devamı

Temiz Eller savcısı di Pietro İtalya’daki yağmayı çözerek yakalamıştı ibretli gerçeği..

O gerçek, yolsuzlukla mücadelenin hiç durmadan yürümesi gereken bir mecburiyet olduğudur.

Çünkü bu iki illet , devleti de toplumu da çürütür. Savcı di Pietro şu soruyu kendimize sormamızı öneriyor:

“Yolsuzluklar on yıl daha devam ederse ne olacak?”

Cevabı belli:

“Yolsuzluğun olduğu yerde kamu kaynakları sömürülür, bütçeler altüst olur. Kamu açıkları git gide büyür. Kurumlar ayakta duracak gücü kaybettiği için demokrasinin kuralları da işe yaramaz hale gelir.”

Herkes şunu da biliyor:

Yolsuzluk usulsüz vergilendirme gibi bir şeydir. Ekonomik alanda başlar ama orada durmaz. Kısa zamanda “devlete güvensizlik” olarak dönüşür.

Yaz-boz tahtası

Temiz Eller tecrübesi cezaların katı, saydam ve caydırıcı olması gerektiğini öğretti ama Türkiye’yi yönetenler böyle yaklaşmıyor meseleye.

Kamu İhale Yasası 11 yılda tam 164 kez değişmiş, değişikliklerin neredeyse tümü denetim şartlarını gevşetmek için yapılmıştır.

Bu zihniyet yolsuzluk ve rüşveti durdurmaz.

Sayıştay, devlet bütçesi kapsamındaki kamu idareleri ile onlara ait malları gelir ve giderleri TBMM adına denetlemekle yükümlü bir mali yargı organıdır.

Bu kurumun denetim alanı her gün daralıyor. Kontrol alanı daraldıkça kaynak kaybı o kadar genişliyor.

Dünkü Taraf, Meclis’ten gizlenen Sayıştay raporunun bir kamu bankasının batık ve tahsili şüpheli kredileri ile ilgili rezaleti ortaya çıkardığını haber veriyordu.

Sayıştay raporu, bankanın şüpheli kredilerinin 8 kat, tahsil imkânı sınırlı kredilerinin 4 kat arttığını saptıyor ve acil önlem alınması uyarısı yapıyor.

Sınır aşırı sansür

Tek adam rejimi görüntüsü Türkiye’nin kalıbına yakışmıyor.

Sınır aşırı bir ziyaret programı sırasında bir TV kanalının verdiği habere düzeltme yapan bir Başbakan yalnız ayıplanmaz, vereceği öteki zararlar da kaygı konusu olur.

Nitekim internetten yansıyan vatandaş nabzı, ne kadar şaşırtma taktiği uygulansa da gerçek niyetin saklanamadığını gösteriyor.

Kamuoyu, paralel devlet bahanesi ile yapılan yasa değişikliklerinin, aslında yolsuzlukları örtme girişimi olduğuna inanıyor.

Riskli denemelerdir bunlar.

Astarı yüzünden pahalı tecrübeler...

İşte sonuncusu: Kredi derecelendirme kuruluşu S&P Türkiye’nin görünümünü durağandan negatife çevirdi.

Zor aldığımız dereceyi çok kolay kaybettik. Yazık değil mi?

DİĞER YENİ YAZILAR