Aydın onuru

Kuzey İrlanda için İngiltere'yi6 savaşan IRA'yı silâh bırakmaya mecbur eden sebepler belli

Haberin Devamı

Kuzey İrlanda için İngiltere'yi6 savaşan IRA'yı silâh bırakmaya mecbur eden sebepler belli.

Örgüt terörle bir yere yanlamayacağını görmüştür.

Masum hayatları söndüren alçaklığın, değil devleti savunmasız insanları bile dize getiremeyeceğini anlamış olmalılar.

Bu haberden umuda kapılmamış tek Türk vatandaşı yoktur herhalde.

Çünkü IRA'yı terörden vazgeçiren nedenler PKK için de geçerli. Hem de fazlasıyla.. IRA'nın 36 yıllık bilançosu 3600 kurban iken PKK'nın 15 yılda söndürdüğü hayatlar on katını buldu.

IRA'yı terör zemininde El Kaide ile bir arada görünmekten uzaklaştıran duygu ve düşünceler, acaba PKK'ya hiç uğramayacak mı?

Düne kadar böyle bir umudu besleyemezdik. Ama romancı Adalet Ağaoğlu'nun "PKK yanlısı politika izliyorlar" diyerek kurucusu olduğu İnsan Hakları Derneği'nden istifa etmesi, bir şeylerin değiştiği, değişeceği işaretidir.

Eski HADEP Genel Başkan Yardımcısı Hikmet Fidan, Apo'ya ve şiddet politikalarına karşı çıktığı için öldürüldü. Derneğin cinayet karşısındaki suskunluğu, Ağaoğlu'nu şüphelerini aşarak karara götürdü:

"En temel hak olan insanın yaşama hakkını korumak amacıyla kurduğumuz bir dernek, öldürülen insanlara sahip çıkmıyor. O zaman kimin insan haklarını savunuyoruz sorusu geliyor akla. PKK terörü karşısında tavır almayan insan hakları derneği olur mu?"

IRA'nın evrimini PKK'nın da geçirmesi mümkündür. Ama bunun şartı, aydın onurunu savunacak birikim ve cesarettir.

Adalet Ağaoğlu değerli bir öncülüğe imza atfa. Maskeleri indirmenin ve kuzu postuna girmiş sırtlanlara karşı halkı uyandırmanın maliyetinden korkmadı.

Benzer konumda olanlar onu örnek alsınlar, bir şey yapamıyorlarsa bari aydın diye ayak altında dolaşmasınlar!

3 Ekim'in yolunu açmak
Gümrük Birliği anlaşmasını Kıbrıs Rum kesimini de içine alacak şekilde genişleten protokolü imzaladık.

Statükoya bağlı muhalifler, kıyamet senaryolan eşliğinde atıp tutuyorlar şimdi. Oysa protokole, bu eylemin Kıbns Rum yönetimini Türkiye'nin tanıdığı anlamına gelmeyeceğine dair deklarasyon da eklenmiştir.

Muhaliflerin kuruntuları hilâfına bu başanlı bir icraattır. Çünkü dünyada örnekleri vardır. Daha önemlisi bu şartlı adım ile Türkiye, üyelik müzakerelerine 3 Ekim'de başlamak için son engeli aşmıştır.

Galiba asıl itiraz da bunadır.
Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkarak daha çok oy alacaklarını zanneden siyasetçileri, seçime değil IQ testine sokmak lâzım!

DİĞER YENİ YAZILAR