Muhalefetin ittifak modelleri!

Seçim ve daha da yoğun olarak erken seçim konuşulurken Ak Parti ile MHP’nin “cumhur ittifakı”na karşı “muhalefet partilerinin de birlikte hareket etmesi” ihtimali öne çıkıyor.

Son haftalarda “CHP-İYİ Parti-SP” ittifakı, “CHP-HDP” ittifakı, “İYİ Parti-SP” ittifakı gibi olasılıklar seslendirildi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener “Cumhurbaşkanlığı seçimine ittifak yapmadan gireceklerini” söylemişti, bu konuda kararı kesin görünüyor.

Birçok kişi tüm muhalefet partilerinin “başarılı olmak için ittifak yapması gerektiğini” düşünse de seçimlerde matematik hesabı her zaman doğru sonuç vermez, tabanların tepkileri önemlidir.

CHP-HDP olur mu?

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu “Temel demokratik ilkelerde anlaştığımız herkesle seçim birlikteliği oluşturabiliriz” dedi.

Genel Başkan Yardımcısı Tezcan “HDP ile ittifak” sorusuna “Hiçbir partiyle henüz özel bir temasımız yok ama özel bir rezervimiz de yok” cevabını verdi. HDP ise “toplumsal muhalefetin ortak zeminde bir araya gelmesi” yönünde hareket etme kararı aldı.

Haberin Devamı

Yaptıkları toplantılarda ittifak ve seçim güvenliği konularını tartışan HDP’lilerin kendisi de “7 Haziran seçimlerinin ardından gelişen olaylar nedeniyle önemli bir seçmen kitlesinin kararsız kaldığını” söylüyor.

Büyük bir seçmen kitlesinin kararsız olduğu bellidir ama belli olan bir şey daha var. HDP, 7 Haziran seçimlerindeki uzlaşmacı, toplumun farklı kesimlerini “barış yanlısı” olduğuna inandıran söylemlerinden uzağa düşmüş, özellikle Suriye’de PKK mücadelesi yapılan bir süreçte “PKK ile bağlarını koparmamış” görünen bir parti olarak gelecek seçimlerdeki oy potansiyelini büyük ölçüde azaltmıştır.

Bu nedenle, CHP’nin de HDP ile ittifak konusunda acele etmeyeceğine kesin gözüyle bakılabilir.

İkinci turda ittifak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, SP’nin de “cumhur ittifakı”na katılmasını istemiş ama SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu buna yanaşmamıştı.

İki gün önce İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray “Cumhurbaşkanlığı seçimi için SP ve Demokrat Parti ile ilkeler bazında anlaştık. Bizim adayımız Sayın Meral Akşener. Cumhurbaşkanlığı seçiminin 2. turunda ittifak mümkün. Genel seçimlerde de iş birliği olabilir” dedi.

Haberin Devamı

PİAR Araştırma Şirketi’nin 5 bin 620 seçmenle yaptığı ankette CHP ve HDP’nin ayrı ayrı, SP ile İYİ Parti’nin ittifak halinde seçime girmesinin doğru olacağı sonucu çıkmış.

Aynı ankette katılımcılar, Erdoğan ile Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci tura kalırsa Erdoğan’a yüzde 43.9, Kılıçdaroğlu’na 40.5, Erdoğan’ın Akşener’le ikinci tura kalması halinde ise Erdoğan’a yüzde 41.9, Akşener’e 41.1 oy vermişler. Çeşitli araştırmalar yapılıyor, farklı sonuçlar alınabiliyor ve seçime kadar ekonomiden, iç ve dış siyasetteki gelişmelere, “beklenmedik bir aday”ın daha çıkmasına kadar birçok faktör de sonuçları etkileyebilir. Seçimlerle ilgili en önemli şey “seçimin, sandığın güvenliğinin sağlanması”dır, milli irade ancak böyle ortaya çıkacaktır.

DİĞER YENİ YAZILAR