Küresel kâbus!

İnsan zaman zaman ‘Dünya eskiden çok daha güzel ve huzurluydu, acaba bir gün yine huzura kavuşma ihtimali var mı, yoksa bundan sonra hep yarınlara korku ile mi bakılacak’ düşüncesine kapılıyor.

Ortadoğu kaynıyor, ABD-Rusya gibi ülkeler dünyanın her köşesindeki olayların içinde, hangi ürkütücü olayın arkasından kim çıkacak sorusu Türkiye’nin içinde ve dışında bilinmiyor.

İşte Körfez’de Katar olayının arkasından İran’da terör saldırısı; 12 kişi öldü, 39 kişi yaralandı. Arkasında ne var, hangi ülkeler “terörle yürüttükleri” bu projeleri yönetiyor?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 6 Körfez ülkesi ile Katar arasındaki kriz konusunda Salı günü “Katar krizinin arkasında oyun oynanıyor fakat şu anda çözebilmiş değiliz. Katar’ın ‘terör zanlısı’ olarak kabul edilmesini çok ağır buluyoruz. Katar’la ilişkileri geliştirmeye devam edeceğiz” demişti.

Suudi Arabistan, Mısır, BAE, Bahreyn, Yemen ve Libya’nın Katar’la diplomatik ilişkileri kesme, kara-hava-deniz sahalarını bu ülkeye kapatarak onu izole etme kararının arkasında farklı nedenler var.

Haberin Devamı

Örneğin Trump’ın İran politikası nedeniyle “Katar’ın İran’la birlikte hareket etmesinin önünü kesme” adımı olabileceği, Trump’ın kısa süre önce yaptığı Suudi Arabistan ziyaretinde bunun netleştiği söyleniyor.

Teröristle ilişki

Ancak en önemli nedeni Katar’ın yıllardır -birçok ülkede terör örgütü ilan edilen- Müslüman Kardeşler başta olmak üzere Hamas, El Nusra gibi radikal dinci örgütlere siyasi ve finansal destek vermesi. Bu destekleri ve verdiği medya desteğini kesmesini istiyorlar.

Nitekim, Katar Dışişleri Bakanı yaşanan krizin ardından “Oturup konuşmak istiyoruz. Çözüm için diyalog yoluna açığız” der demez hemen arkasından Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı şu cevabı verdi:

“Kimse Katar’a zarar vermek istemiyor ama ilişkileri tamir için Katar’ın önce Filistinli Hamas ve Mısır’da Müslüman Kardeşler’e verdiği desteği kesmesi gerekir. Onlar aslında ne yapmaları gerektiğini biliyorlar.”

Türkiye bir yandan S. Arabistan’a “Kralı öldüğünde 3 gün yas ilan edecek kadar yakın” dururken diğer tarafta başını Suudi Arabistan’ın çektiği 6 Arap ülkesinin karşısına geçerek Katar’ın yanında olmayı nasıl başaracak bir soru.

Haberin Devamı

Körfez ülkeleri arasındaki krizin nedeni -ABD destekli- Suudi Arabistan tarafından “Katar’ın Hamas ile Müslüman Kardeşler’e verdiği destek” olarak açıkça ifade edilmişken hemen Katar’ın yanında yer almanın “Türkiye de bu örgütleri mi destekliyor” sorusunu ortaya çıkaracağı ayrı bir mesele.

Bu kadar kritik ve çok yönlü sorun yaratacak konularda Meclis’te tartışılmadan, deneyimli diplomatlarla durum değerlendirmesi yapılmadan hemen karar vermek ülkeyi sıkıntıya sokabilir.

Aynı zamanda, birçok ülkenin terör örgütü saydığı ve sınırından geçmesine izin vermediği (en zengin Arap ülkeleri bu korku nedeniyle mülteci bile almadılar) Hamas ve Müslüman Kardeşler gibi terör örgütlerinin Türkiye’ye girişi de engellenmelidir. Büyük dikkat gerekiyor!

DİĞER YENİ YAZILAR