‘Toprak bütünlüğü’ meselesi!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin’le görüştükten sonra “Suriye’nin toprak bütünlüğünü hiç kimse tehlikeye atmamalıdır” dedi.

Suriye ve Irak’ın toprak bütünlüğünün “bizim temel hedefimiz” olduğunu, “buraların parçalanmasına tahammülümüzün olmadığını” söyledi. Cumhurbaşkanı, Menbiç’te “Rusya ile birlikte koalisyon güçleriyle işbirliği yapmak istediklerini” de belirtti.

Suriye ve Irak’ın toprak bütünlüğünün korunmasından yana olduğumuzu yıllardır söylüyoruz ama acaba hala bu konuda ısrar mümkün mü?

Kısa süre önce Türkiye’ye gelen IKBY Başkanı Mesut Barzani bu ziyaretten önce gazetecilerin sorularını cevaplarken daha önce söylediklerini tekrarlamıştı (24 Şubat 2017).

“Irak ve Suriye’nin resmi sınırları anlamsız hale geldi… Artık Suriye ve Irak’ta nasıl birleşik bir ülkeden (üniter anlamında söylüyor) söz edebiliriz? Irak’ın güçlü bir merkezi yönetiminin olduğu dönemler eskide kaldı.”

Başka bir işbirliği

Bilindiği gibi IKBY topraklarını iyice genişletti ve bölgeye “Irak Kürdistan Bölgesi” diyorlar.

Haberin Devamı

Irak Hükümeti ve ABD, Barzani ve peşmerge ile Musul’da da işbirliği yapıyor. PKK Musul civarında yeni “Kandil’ler” kuruyor.

Suriye deseniz, Rojova adı altında Kürdistan ilan ettikleri için Barzani “sınırlar anlamsız hale geldi” diyor.

Bizim “toprak bütünlüğünden yanayız” dememiz bir şey değiştirecek mi?

Rusya ile birlikte Menbiç’te koalisyon güçleriyle işbirliği yapmak istememiz de biraz geç bir karar gibi.

“Koalisyon güçlerinin başındaki” ABD Menbiç girişine TSK’yı engellemek üzere güçlerini yerleştirdi, Esad, Rusya ve PYD de yanında. Kobani’deki PKK sorumlusu da (nedense) Rus basınına açıklama yapmış ve “PYD-PKK’nın Menbiç’te özerk sivil yönetim kuracağını” söylemişti ve hemen arkasından ilan ettiler ve binlerce PKK’lı teröriste kamplarda eğitim veriliyor.

Yaman çelişki

“Suriye’de ABD ile Rusya’nın aynı safta yer aldığını” bu son haberler çıkmadan çok önce yazmıştım, o nedenle ABD Senatörü John Mc Cain’in “Türkiye’ye karşı Rusya’yla aynı tarafta olduk” demesi beni hiç şaşırtmadı.

Haberin Devamı

Beni şaşırtan, Rusya’nın zaten halihazırda “ABD ve koalisyon güçleriyle birlikte hareket etmesine” rağmen Türkiye’ye karşı “böyle bir durum yokmuş gibi” davranması.

Benzer bir çelişkili tutumu Barzani’nin göstermesi, Türkiye ile işbirliği varmış gibi bir imajın arkasında başka planlar geliştirmesi.

ABD Senatosu’nda bile Türkiye’ye karşı oynanan ortak oyuna tepki gösteren siyasetçiler varken bizim de bu çelişkili gelişmelere göre davranmamız gerekiyor.

TSK’nın Menbiç’in batısında bulunan Esad rejimi güçlerine ve YPG (PYD)’ye top atışları yaptığı, çok sayıda rejim askerinin öldüğü ve yaralandığı Suriye resmi haber ajansı tarafından duyuruldu.

PYD-PKK’lı teröristler Menbiç köylerine “Suriye rejim bayrağı” çekiyor.

Suriye rejimi, Rusya ve ABD’nin de karışacağı çok tehlikeli bir savaşın içine atılmak büyük bir hata olacaktır.

Planlar “Türkiye’yi bu savaşa itmek” için de yapılmış olabilir, dikkatli olalım!

DİĞER YENİ YAZILAR