Erken seçim tehditleri!

Türkiye’de partilerin koalisyon yapması özellikle yeni anayasa sürecinde “istikrarsızlık”la eşdeğer tutuluyor ama AB ülkelerinde koalisyonlarla son derece istikrarlı şekilde yönetilen 22 ülke var.

Dünyanın en zengin ilk 50 ülkesi arasında 30’u koalisyonla yönetiliyor.

Bu ülkelerde partiler “tek başına iktidar” olacak oyu alamamışsa hemen “erken seçim yapacağız” demiyorlar.

Ülkenin huzuru, düzeni sarsılmasın ve tabii devlete yeniden maddi yük çıkmasın diye aralarında anlaşıyor ve birlikte yönetiyorlar.

Bizde durum böyle değil, en hayati sorunlarımız çözüm beklerken erken seçimden söz etmek garip karşılanmıyor.

Baraj altında

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli “erken seçim”leri çok sever.

2002 yılında DSP-MHP-ANAP üçlü koalisyonu sırasında da “erken seçim” istemiş ve yüzde 8.3 oy oranıyla baraj altında kalarak Meclis’e girememişti. (CHP o seçimde yüzde 19.4)

2002-2015 arasında Ak Parti tek başına iktidar oldu. 7 Haziran 2015 seçiminden ise “tek parti iktidarı” çıkmadı.

AKP %40.9, CHP %24.8, MHP % 16.2, HDP %13.44…

Haberin Devamı

Bahçeli daha 7 Haziran’ın akşamında “Koalisyon kurmayacağını, erken seçime gidilmesi gerektiğini” söyledi.

1 Kasım seçiminde MHP’nin oyu % 11.9’a düştü, 40 milletvekili kaybetti ve HDP’nin de altında oyla 4’üncü parti haline geldi. (CHP: % 25.3)

İki parti de istiyor

Aslında MHP Genel Başkanı için; kendi inadı nedeniyle 5 ay içinde 40 milletvekili kaybetmek bir yana, “HDP’nin altında oy almak” tabanına karşı da başlı başına yeterli istifa nedeniydi ama Bahçeli istifa etmedi.

Tam aksine, istifasını isteyen, olağanüstü kongre isteyen ve genel başkanlığa adaylığını açıklayan isimlerle uğraştı. Bu adaylara desteğini açıklayan il ve ilçe örgütlerini feshetti.

İki gün önce Bahçeli bir kez daha “Anayasa değişikliği teklifi parlamentodan geçmezse parlamento yenilenmeli, erken seçim olmalı” dedi.

Ondan bir gün sonra, TBMM’de “yeni anayasa” görüşmeleri devam ederken CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel “Erken seçim kararının hemen alınması gerektiğini, bu karar alınırsa tam destek vereceklerini” açıkladı.

Haberin Devamı

Demek ki 2 muhalefet partisi de erken seçimi düşünüyor.

Önce değişim!

CHP’nin yeni anayasa maddelerinin Meclis’ten geçmesini engelleyemeyişi, son çare olarak erken seçimi gündeme getirmelerine neden olmuş olabilir.

Ancak unutmasınlar ki bugün “tek çare”ye kalma nedenlerinin başında; partilerinin yenilenmesini, oy arttıramayan genel başkanın değişmesini ve partinin “son seçimlerden güçlü çıkmasını” sağlayamamış olmaları geliyor.

Şu anda eğer anayasa görüşmelerine itirazları varsa yapacakları şey, bir boks salonu havasına dönen Meclis görüşmelerinden çekilmektir.

MHP Genel Başkanı’nın erken seçim çıkışını konuşmaya bile gerek yok.

Yeni anayasa teklifi parlamentodan geçmezse AKP nasılsa erken seçime gidecektir ama herhalde MHP de bu seçime “kendisini 4’üncü parti yapan genel başkan değişmeden” gitmeyecektir.

Muhalefet partilerinin “ülkelerine güçlü muhalefet kazandırma” görevi vardır.

DİĞER YENİ YAZILAR